Osvitanova.com.ua

Хто сказав, що іноземну мову можна вивчити й без книжок? Онлайн-курси – це добре, але якщо на меті ґрунтовне вивчення французької – без посібників не обійтись. З-поміж десятків підручників, довідників і самовчителів ми підготували для вас добірку найкращих видань для всіх рівнів знання французької мови – від А1 до С2.

Комплексні видання

Vite et bien

Версії посібника є для всіх рівнів, граматика викладена доступно, вправи розраховані на опрацювання нових слів, наприкінці кожної теми – контрольна перевірка знань, лексика сучасна і потрібна в реальному житті. Ускладнити вивчення мови для початківців може те, що підручник написаний повністю французькою. Новачкам, можливо, знадобиться допомога викладача / знавця мови.

Придбати підручник можна в будь-якому книжковому інтернет-магазині (це стосується всіх посібників у добірці). 

Le nouveau taxi!

Також є для всіх рівнів – від А1 до С2, завдання розраховані на успішне складання міжнародного іспиту з французької мови DELF. Цей посібник теж написаний французькою.

Придбати можна тут

Préparation au DELF

Спеціальний французькомовний посібник для підготовки до іспиту, але чудово підійде для опанування іноземної загалом. Вправи є із чотирьох видів мовної діяльності – читання, письма, аудіювання і говоріння – і згруповані згідно з рівнями (від А1 до С2).

«Французька мова – практичний курс»

Гарний варіант для початківців – до кожної вправи є детальний опис, наявні правила (написані російською). У книжки є продовження для охочих вивчати мову на вищих рівнях. Проте лексика в підручнику дещо застаріла, а розмовні вправи відсутні взагалі.

«Курс французької мови»

Ця книжка одна з найстаріших у нашій добірці – написана ще в 1963 році. Проте якісь викладеного матеріалу від цього не змінюється. Єдиний недолік – дещо застаріла лексика. Численні схеми, таблиці, малюнки допоможуть у процесі вивчення французької мови. Ідеальний варіант для тих, хто хоче вивчити іноземну самотужки. Існує чотири томи книжки – повні лексики, говоріння, слухання і письма.

Édito

Серія посібників багата на сучасну французьку лексику. Загалом завдання орієнтовані на розвиток розмовних навичок учня. Менше уваги автори приділяють граматиці. Цей французькомовний підручник стане в пригоді як початківцям, так і досвідченим знавцям – є видання для всіх рівнів.

Придбати можна тут

Alter ego +

Існують багаторівневі версії цього посібника. У кожній темі – велика кількість письмових завдань і лексики. Як і в більшості подібних серій, недостатня увага приділяється граматиці. Варто зазначити, що це французькомовне видання користується популярністю в українських університетах.

Придбати можна тут

Граматика

French Grammar Practising

Це друге із трьох видань популярної серії French Grammar and Usage. Автори переконують: посібник можна використовувати як поодинці, так і як додатковий матеріал до першого видання. У другому – розширено словник граматичних термінів та оновлено більшість завдань. Ця добірка вправ із французької граматики написана англійською. Чудова нагода одну мову вивчити, а іншу вдосконалити, чи не так?

Grammaire progressive du français – Niveau débutant

Серія, яка має видання для кожного рівня окремо. У посібнику 46 глав із граматичними темами відповідно до рівня знань (А1 – С2). А також вісім підсумкових контрольних і по три тести для самостійної перевірки. Кожна вправа з поясненнями для виконання. Чудовий варіант для підготовки до загального іспиту на знання французької DELF. Підручник стане в пригоді як для університетських занять, так і для самостійного вивчення мови.

Придбати можна тут

Manuel de français

Книжка витримала двадцять перевидань, але своєї популярності не втратила. Серед безперечних переваг підручника – чітка й послідовна система організації матеріалу. Ідеальний посібник для початківців. Матеріал починається з алфавіту і закінчується складними граматичними темами. Проте написаний російською.

«Уся граматика французької мови у 27 таблицях»

Для прихильників «коротко і ясно». Посібник може стати хорошим доповненням до ґрунтовних видань із вивчення французької. Проте опановувати мову «з нуля» радимо за більш комплексними книжками. Адже основне завдання цього посібника – освіжити в пам’яті учня пройдений матеріал і відновити раніше вивчені теми.

«Граматика французької мови»

Тисяча й одне завдання з французької граматики. У книжці дві частини: морфологія і синтаксис. Для легкості сприйняття інформації підручник наповнений схемами й таблицями. Теоретичний матеріал доповнюють приклади, також є російський переклад правил. Цей короткий курс нормативної граматики сучасної французької мови стане чудовим доповненням до будь-якого комплексного видання.

Придбати можна тут

«Практична граматика французької»

Доволі старий, але ґрунтовний посібник для вивчення граматики. Основна увага приділяється частинам мови й речення. Вправи відповідні. Матеріал написаний просто, а також із великою кількістю прикладів. Як і попередня книжка в добірці, «Практична граматика французької» поділена на дві частини: «Синтаксис» і «Морфологію».

Лексика

«1500 необхідних французьких слів»

Починати вивчення французької варто з базових слів і виразів. Особливо, якщо знання мови потрібне тобі для подорожей. Цей посібник – ідеальний варіант для туристів, які перед черговою поїздкою хочуть трохи опанувати мову країни. Проте під час звичайного вивчення французької книжка також може стати корисним доповненням до будь-якого комплексного видання. У цьому підручнику зібрано перелік найуживаніших висловів і фраз.

Le français avec des jeux et des activités

У посібнику дуже багато картинок, ребусів. На перший погляд, це звичайна дитяча розмальовка. Проте не варто поспішати з висновками. Такий спосіб подання матеріалу досить дієвий. Французька вчиться легко, невимушено. Запам’ятовування слів відбувається за темами. А ще одна перевага книжки в тому, що вся лексика сучасна і загальновживана.

Vocabulaire progressif du français 

28 розділів, дуже багато письмових вправ і практична відсутність ілюстрацій. Vocabulaire progressif припаде до душі прихильникам багатогодинного сидіння над книжками. У цьому посібнику (здається) мільйон завдань, які розраховані на ґрунтовне засвоєння лексики.

Придбати можна тут

«Французька мова в картинках»

Пів тисячі найуживаніших слів французької, до кожного з яких у цьому посібнику є яскрава картинка. Хіба не ідеально? Що може бути краще, ніж візуалізація матеріалу?

Придбати можна тут

«1200 найважливіших французьких слів у картинках. Для початківців»

Ура, тут теж картинки! Але якщо серйозно, перевага цього підручника перед попереднім – у кількості слів. Радимо тобі використовувати цей посібник як додаток. Вчи по 15 слів на день, і вже за два з половиною місяці знатимеш 1200!

Vocabulaire en dialogues – Niveau débutant

Фішка Vocabulaire в тому, що процес запам’ятовування слів відбувається під час діалогів. Їх у цьому посібнику близько сотні. Теми обговорення актуальні в сучасній Франції. Проте, очевидно, тобі знадобиться допомога друга.

Придбати можна тут

Розмовні навички

«Практика усної мови»

Книжка хоч і видана у 2008, але чимось нагадує радянські підручники. Проте якість викладеного матеріалу від цього не змінюється. У «Практиці», окрім великої кількості вправ, наявні пояснення до кожного завдання. Основна мета автора книжки – сформувати в учня навички повсякденного спілкування французькою.

«20 усних тем французькою»

Особливість цього посібника в тому, що він написаний для дітей шкільного віку – лексика зрозуміла й проста. Перелік розмовних тем для вдосконалення французької орієнтований на новачків. У завданнях охоплено всі аспекти життя французів, а це, за умови постійної практики, дає змогу значно вдосконалити розмовний рівень знання іноземної.

Придбати можна тут

«Початковий курс французької мови»

Цей підручник – комплексне видання. Попри це, загалом матеріал орієнтований на розмовний напрям. Цій меті підпорядкована вся структура книжки – немає жодної теми без граматичних структур і великої кількості лексики.

Придбати можна тут

La communication progressive du français

У посібнику 129 сторінок, розділених на 40 тематичних уроків. До кожного з них іде один чи кілька діалогів. Загалом їх у книжці 58. Наявні також правила і вправи на закріплення пройденого матеріалу.

Придбати можна тут

Tout va bien

Ми б перенесли цей посібник до частини «комплексні видання», але не будемо. У книжці дуже велику увагу приділяють говорінню. Діалоги, у кожній темі нова лексика у великій кількості, розмовні завдання на доведення своєї позиції чи просто думки – усе це робить Tout va bien чудовим підручником для тих, хто передусім хоче почати говорити французькою. А потім – усе інше.

Придбати можна тут

Le nouveau sans frontièrs

Автори підручника вважають, що найкращий спосіб навчитися говорити французькою – постійно читати нові тексти, а згодом виконувати тести до них. На цій ідеї побудована вся структура посібника – дуже і дуже багато текстів і не менше вправ.

 

Почати вивчати нову іноземну мову самотужки завжди складно. Потрібно докласти багато зусиль, щоб дотримуватися дисципліни й системності. Обирайте посібник на свій смак і успіхів у навчанні.

Титульне фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки й групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: