Osvitanova.com.ua

Психотерапевтка Трейсі Хатчінсон записала для CNBC Make It поради для батьків, як виховувати емоційну та психологічну стійкість в дітях. Адже сильні духом діти не тільки краще підготовлені до самостійного розв’язання майбутніх проблем, але, за даними досліджень, активніше беруть участь в навчанні та майбутній роботі. Це непросто для батьків, але потрібно уникати найпоширеніших помилок.

1. Недооцінювати почуття дитини

Діти повинні знати, що висловлювати свої емоції й говорити про них – це правильно. Коли батьки говорять дітям щось на кшталт «Не сумуй про це» або «Це не важливо», вони дають зрозуміти, що почуття не мають значення і їх краще придушувати.

Якщо ваша дитина боїться сильної бурі, наприклад, скажіть: «Я знаю, що тобі зараз страшно». Потім запитаєте, що їй допоможе відчути себе краще. Це вчить дітей керувати емоціями і справлятися з ними самостійно. Мета полягає в тому, щоб навчити дитину шукати рішення за допомогою мозкового штурму, поки не знайдеться те, що йому підходить.

2. Завжди оберігати їх від невдач

Батькам важко спостерігати, як діти не можуть впоратися з проблемами, які можна легко вирішити за них. Але подумайте про це так: якщо ваша дитина погано вчиться в школі, буде тільки гірше, якщо ви дасте їй готові відповіді на домашнє завдання, адже вас не буде в класі, коли їй доведеться робити самостійну роботу.

Невдача – велика частина успіху. Якщо дітям не давати можливості вчитися на своїх помилках, у них не розвинеться наполегливість, необхідна для того, щоб знову піднятися після невдачі.

3. Занадто балувати подарунками

Діти люблять всяку всячину, а батьки люблять дарувати їм подарунки. Але, за даними досліджень, коли ви даєте дітям все, що вони хочуть, вони втрачають навички, пов’язані з психологічною стійкістю, такі як самодисципліна.

Діти повинні знати, що можна досягти того, чого вони хочуть, якщо докладати зусилля. Батьки можуть навчити дітей самоконтролю, встановивши чіткі правила: наприклад, робити домашню роботу до відеоігор або допомагати по дому, щоб отримати більше кишенькових грошей (щоб вони могли купувати щось самостійно, знаючи, що вони це заслужили).

4. Очікувати досконалості

Бажати, щоб ваша дитина ставила великі цілі й була найкращою у всьому – це природно. Але це не працює. Занадто висока планка може привести до проблем з самооцінкою і впевненістю в майбутньому. Щоб допомогти дітям зміцнити силу духу, перш за все важливо переконатися, що ваші очікування реалістичні. І навіть якщо діти їм не відповідають, можливі невдачі все одно стануть для них цінним уроком життя і допоможуть досягти успіху в наступний раз.

5. Завжди робити так, щоб їм було комфортно

Є багато речей, які змушують вашу дитину відчувати себе некомфортно, особливо коли це пов’язано з чимось новим: пробувати нову їжу, заводити нових друзів, займатися новим видом спорту або переїжджати на нове місце і переходити в нову школу. Але, як і у випадку з невдачею, прийняття неприємних моментів може підвищити силу духу. Заохочуйте дітей пробувати нове. Допоможіть їм зробити перший крок, тому що це найскладніше. Зробивши його, вони зрозуміють, що ця нова справа не така складна, як вони думали, і в цьому можна навіть досягти успіху!

6. Не проводити кордону між батьками й дітьми

Важливо, щоб ваші діти приймали власні рішення, але їм також необхідно знати, що ви – головні. Наприклад, якщо ви встановили час, коли вашій 12-річній дитині пора лягати спати, стежте за тим, щоб вона робила це щовечора (або якомога частіше). Батьки сильних духом дітей розуміють важливість кордонів і послідовності. Якщо ви відмовляєтеся від правил і занадто часто погоджуєтеся з дітьми, це може привести до боротьби за владу між вами й дитиною.

7. Не дбати про себе

Чим старше ми стаємо, тим важче підтримувати здорові звички (наприклад, здорове харчування, щоденні вправи, час на відпочинок). Ось чому так важливо бути зразком для дітей в тому, як піклуватися про себе. І в спілкуванні з дітьми також вкрай важливо позначити здорові кордони. Наприклад, якщо ви втомилися на роботі, скажіть дитині: «У мене був дуже важкий день на роботі, і я збираюся розслабитися з чаєм і книгою».

{{read_more|Читайте також| 5592, 5613}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: