Osvitanova.com.ua



Дебати — це інтелектуальна гра, що полягає в обговоренні політичних, екологічних, соціальних та інших питань, які вимагають чіткого обґрунтування власної думки та відстоювання позиції.  

Обговорення у формі дискусій допомагають людині впевнено відстоювати свою громадянську позицію, сміливо обговорювати локальні та глобальні виклики, розуміти та слухати думки опонента, а ще приймати обґрунтовані рішення та мислити критично.

Вміння дебатувати є особливо корисним для учнів. За даними Бостонської ліги дебатів, підлітки, які беруть участь в дебатах, вирізняються кращою успішністю, грамотністю, активно розвивають лідерську позицію та не бояться порушувати важливі теми.

Людина, яка брала участь в дебатах, отримує нові можливості для подальшого особистого розвитку і класний інструмент для покращення спілкування в різних життєвих ситуаціях – з батьками в сім'ї, з викладачами в навчальних закладах, із друзями в компанії.

А тепер про можливості, де себе можна спробувати у дебатуванні:

«Great Debate Camp» — 5-денний дебатний онлайн-табір для підлітків 14-18 років з України та Данії, покликаний розвивати культуру дебатів та міжкультурні зв’язки між молоддю. Мета — створити середовище для розвитку навичок, підвищення інтересу до демократії, прав людини, зміцнення молодіжного лідерства та активної громадянської позиції. Програма проводиться англійською. Цей проєкт втілюється Klitschko Foundation у партнерстві з Crossing Borders та Федерацією Дебатів України за фінансування CISU.

«Молодь дебатує» — проєкт шкільних дебатів в Україні за методикою «Jugend debattiert», спрямований на розвиток критичного мислення в старшокласників та розбудову демократії в Україні. Ця ініціатива спрямована на розвиток комунікативних навичок молоді через навчання не тільки грамотно відстоювати власні погляди, але й поважати позицію співрозмовника/-ці, дискутуючи на суспільно важливі теми. 

Федерація Дебатів України теж часто реалізовує ініціативи з популяризації дебатного руху. Тому за їхніми проєктами слідкуйте тут: https://www.fdu-ukraine.org/

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: