Osvitanova.com.ua

Фуд челендж тривав з 26 квітня по 3 червня 2021 року і був  присвячений здоровому харчуванню школярів. На жаль, фахівці Держпродспоживслужби у 2020 році, після розгляду щонайменше 13 тисяч екземплярів двотижневого меню в українських школах,  дійшли висновку, що чверть шкільних меню не відповідають нормам. Також багато дітей засвоюють шкідливі харчові звички й вдома: за результатами дослідження 10-17-річних українців, проведеного дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), тільки троє з п’яти опитаних підлітків щодня їдять разом  з родиною, і майже третина опитаних щодня споживають їжу перед телевізором. 

Челендж «Здорове харчування» мав на меті підвищити обізнаність школярів, батьківської та вчительської спільноти  про принципи здорового харчування; надихнути школи на креативний підхід до формування корисних звичок серед учнів; і об’єднати шкільну спільноту навколо інтересу до теми здорового харчування. 

«Місія компанії Mondelēz International – створювати майбутнє снекінгу в усьому світі, пропонуючи правильний снек, в потрібний час, зроблений як слід. Ми прагнемо надихати людей на правильний снекінг, адже перекус має бути частиною збалансованого та різноманітного харчування. Тож нам дуже приємно бачити, що так багато учасників з різних куточків країни взяли участь в челенджі «Здорове харчування», – прокоментував Ярослав Ляхович, менеджер з комунікацій «Монделіс Україна».

Марина Саприкіна, керівниця Центру «Розвиток КСВ», додала: «Healthy Challenge – це програма, що створює сенси, і її мета полягає в тому, щоб діти, вчительська спільнота та батьки  більше дізналися про здорове харчування. І не тільки дізнались, але й змінили щось у школі – систему харчування, шкільне меню або власні звички. Програма настільки сподобалась школам, що за чотири роки ми створили спільноту із 1000 шкіл, які хочуть бути здоровими – заради щасливих і радісних школярів».

Маргарита Дедер, координаторка програми Healthy Schools, зазначила: «Впродовж 4 тижнів 400 шкіл-учасниць розробили 300 квестів про здорове харчування, створили 350 Здорових кулінарних книг, дослідили національні кухні більш ніж 50 країн, створили понад 300 творчих проєктів про українські страви, поставили близька 400 казок про здорове харчування, провели понад 500 інтегрованих уроків. Крім того, фахівці зі здорового харчування та дієтології провели 5 онлайн-лекцій, які дивились  понад 6 тис. людей».

До кінця програми дійшли 300 шкіл, що становить 75% від загальної кількості шкіл і вважається високим показником, оскільки раніше тільки половина шкіл проходила програму повністю. За підсумками чотирьох челенджів переможцями стали:

1 місце (розмір гранту – 35 000 грн) – Брацлавський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 – гімназія» Брацлавської селищної ради Немирівського району Вінницької області

2 місце (розмір гранту – 20 000 грн) – Малоперещепинський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені М. А. Клименка Новосанжарської селищної ради Полтавської області

3 місце (розмір гранту – 15 000 грн) – Шепетівський навчально-виховний комплекс №1 у складі: «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів та ліцей ім. Героя України М. Дзявульського» Хмельницької області.

Приз сільської школи (розмір гранту – 10 000 грн) – Великобілозерський навчально-виховний комплекс №1 (школа-дитячий садок) Великобілозерської сільської ради Великобілозерського району Запорізької області

Приз глядацьких симпатій (розмір гранту – 10 000 грн) – ЗЗСО №3 Жмеринської територіальної громади Вінницької області.

Виграні гранти школи зможуть використати для закупівлі обладнання для сучасних STEM-лабораторій (STEM: S-science, T-technology, E-engineering, M-mathematics).

Любов Загородня, педагог-організатор Брацлавського НВК, який посів 1 місце у Фуд челенджі, говорить: «Згідно з опитуванням, яке ми провели після завершення Фуд-челенджу, 82,8% із 320 опитаних учнів хотіли б, щоб активності, започатковані під час участі у змаганні, проводились у школі й надалі. Результати опитування також показали: 82,5% учнів відзначили, що вони дізнались більше про здорове харчування, вдвічі зменшилась кількість учнів, які щодня їдять солодке, і майже на 11% зросла кількість школярів, які почали снідати вранці. Ми будемо продовжувати активності зі здорового харчуванні й надалі, в тому числі розширимо нашу кулінарну книгу, будемо встановлювати кулінарні рекорди, плануємо майстер-класи із місцевими рестораторами й запропонуємо від школи власне меню здорового харчування для нашого місцевого ресторану».

Фуд–челендж – це останній із трьох челенджів, до яких школи долучаються у 2020-2021 навчальному році в рамках «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів». У листопаді-грудні минулого 2020 року школи брали участь у першому –Спортивному челенджі. А у лютому квітні 2021 року проводився другий – Хеппі челендж, присвячений ментальному здоров’ю. В цілому, в цьому навчальному році програма Healthy Schools охопила понад 600 шкіл та понад 150 000 школярів. Фуд-челенджем завершується унікальна трирічна програма Всеукраїнська програма «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів», започаткована Центром «Розвиток КСВ» за підтримки Mondelēz International Foundation.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: