Osvitanova.com.ua

Сьогодні до вашої уваги ми пропонуємо досить складну для втілення вправу критичного мислення. І найскладніше в ній не планування часу, не вибір теми, а зуміти переконати учнів взяти участь у театралізованому дійстві. Але воно того варте. Ця вправа допоможе не тільки навчити критично мислити, а й посприяє подоланню страху перед публічними виступами.

На уроці, де використовується методика «Читацький театр», групам школярів видаються окремі текстові фрагменти, для демонстрації одноліткам. На відміну від типової інсценізації п’єси, ця вправа вимагає розігрування мінівистава у довільному форматі. На основі поданого матеріалу демонструється конфлікт, розкривається тема чи передається певне повідомлення. Учні самі обирають, на чому зробити акценти. Такий тип роботи доцільно використовувати у процесі вивчення нової теми, на позакласних заходах та тематичних зустрічах, присвячених певним подіям.

Якщо ви обрали варіант вивчення нової теми, то заздалегідь підготуйте декілька фрагментів з історичних документів, літературних текстів, підручників. Найчастіше прийом використовується на уроках гуманітарного циклу, проте обмежень не існує.

Процес виконання

1. Підготовка фрагментів тексту.

Об’єднайте клас у групи, розкажіть правила вправи, налаштуйте на командну роботу.

Правила:

Виступати можуть не всі, але підготовкою до виступу займається кожен. Важливе нове прочитання тексту, не дозволяється точне цитування матеріалу. Ви можете використовувати довільні форми виступу. Реквізит заборонено. Можна користуватися додатковими джерелами. Робіть нотатки, переглядаючи виступи однокласників.

2. Принципи вибору матеріалу

В залежності від того, скільки учнів у вашому класі, оберіть 4-5 різних фрагментів, для кожної окремо створеної групи (по 5-6 учнів). Розподіліть матеріал довільно, або за власним бажанням. Можете взяти один уривок, таким чином ви побачите наскільки відрізняються інтерпретації того самого факту, ситуації чи проблеми.

Увага! Обираючи текст, враховуйте такі тонкощі:

Короткі фрагменти дозволяють глибше зрозуміти суть проблеми, ніж це буде з великим текстом. Часто достатньо всього декількох абзаців.

Використовуйте ті матеріали, які мають лише одну основну дію.

Текст має бути не просто сюжетною лінією з діалогами, а стосуватися важливої теми.

Вчителям літератури простіше впоратися з таким завданням. Наприклад, достатньо взяти фрагмент роману, оповідання, яке вивчається. Дати можливість підготуватися до виступу у якості домашнього завдання. А що робити іншим? Вправа доступна для істориків, географів, особливо, якщо тема висвітлена в літературі. З іншого боку, історичні документи та просто факти про подорожі, події, також є чудовим матеріалом. Так само як і легенди та міфи, якими оточені експерименти з фізики та хімії. А як щодо математики? Вивчаючи нову формулу, застосуйте метод сторітелінгу та попросіть обіграти здобуті знання з використанням вправи «Читацький театр».

3. Читання фрагментів

В залежності від обсягів обраного матеріалу на перше ознайомлення достатньо декількох хвилин. Перш ніж учні будуть інтерпретувати текст, дайте можливість прочитати його вголос та про себе. Якщо потрібно, обговоріть складні чи нові слова, з’ясуйте їх значення.

4. Групова робота

Далі кожна група ще раз перечитує текст, виділяючи ключові моменти: слова, фрази, речення. Дайте можливість це занотувати. Діти мають уміти пояснити, чому саме на цих словах було зроблено акценти. Аби допомогти групам структурувати виступ, запропонуйте знайти відповідь на такі питання:

про який конфлікт йдеться; які слова чи фрази є найважливішими; що найцінніше та найцікавіше у фрагменті?

Тепер учні готові презентувати свою роботу. Нагадайте, що мета не в тому, щоб виразно прочитати текст, переказати його чи зіграти в ролях. Його потрібно переосмислити, створити нову подачу. Виступ може бути повністю безшумним, або у хоровому начитуванні ключових фраз. Учні можуть говорити мовою тіла, аби створити зображення, що застигло у часі, наче на фото. Запропонуйте учням список рекомендацій та пропозицій, які можна використати (як варіант, роздайте списки пропозицій групам):

Повторюйте ключові слова, фрази чи пропозиції. Виступіть групою, частиною групи чи хтось один може висловити думку всіх. Змініть порядок тексту. На імпровізованій сцені розміщуйтесь так, як зручно. Ви не можете використовувати реквізит. Так чи інакше кожен має взяти участь у роботі.

5. Виступи

Є безліч способів провести час з користю для всіх. Наприклад, поки група виступає, глядачі роблять замітки з побаченого. Цей матеріал дозволить узагальнити отриману інформацію наприкінці уроку. У якості альтернативи можна попросити прокоментувати кожний виступ. Аби зберегти час, краще щоб відповіді були у вигляді позитивних відгуків, а не у форматі критичного аналізу.

Також можна роздати заготовки, які передбачають необхідність продовжити речення:

Найбільше мене вразило, коли… Ідею мені допомогли зрозуміти… Найбільше мені запам’яталось… Найбільше здивування було від… Найцікавіше було бачити, як…

6. Роздуми учнів

За допомогою попередніх питань дайте можливість учням проаналізувати набуті знання та особисту роль кожного у підготовці. Чи задоволені вони результатом? Чи змінили б щось наступного разу?

Такий тип роботи має величезне значення для формування сміливої особистості, спроможної аналізувати отриману інформацію. Ви самі здивуєтесь, коли побачите, на що здатні ваші учні.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: