Osvitanova.com.ua

Письменницький конкурс #безпробілів оголосив цьогорічних переможців. Конкурс вперше (але точно не востаннє!) відзначив художні тексти письменників і письменниць 12-19 років і підліткову літературу, написану людьми будь-якого віку.

До участі в конкурсі долучилися 348 учасників й учасниць зі всієї країни. Учасників не обмежували ні у жанрі, ні у темі. Фантастичні й реалістичні оповідання, есе, поезія, п’єси й різноманітні жанрові експерименти приймалися у двох номінаціях:

#teenwrite — художні тексти, написані підлітками (12-19 років) та

#teenlit — художні тексти для підлітків. Вік авторів/авторок не обмежений.

Тексти від підлітків оцінювали письменниці Валя Вздульська й Оля Русіна, а тексти для підлітків — резидентки підліткової редакції Teenside онлайн-видання «Букмоль» Катерина Андрійчук, Соня Коптюх і Софія Туранська.

Переможці й переможниці конкурсу #безпробілів 2020:

Номінація # teenwrite

Стасюк Олександра​, Олексій Тарасенко​, Христина Скидан​, Степан Пенкалюк​, Уляна Робчинська​, Анастасія Суворова​, Шешурак Вікторія​, Влада Друзд

Номінація #teenlit

Марійка Сновида​, Денис Ратушний

Автори й авторки найкращих текстів отримають публікації в онлайн-виданні Букмоль, книжки видавництва Pabulum, річні абонементи на всі події Мистецького Арсеналу, а також візьмуть участь у цьогорічному Книжковому Арсеналі.

«Можна чесно сказати, що наш проєкт загалом вдався. Нас потішила велика кількість надісланих текстів, їхня «трушність», глибокі й несподівані рефлексії, мистецький рівень деяких текстів. Ми плануємо залучити до нашого конкурсу нових партнерів і провести ще один конкурсний сезон», — Микита Рижих, куратор і співзасновник конкурсу, письменник.

Валя Вздульська, дитяча письменниця, літературна оглядачка, яка оцінювала роботи від підлітків, зазначила, що «молоді люди стежать за літературними подіями, зацікавлені писати і хочуть випробовувати свої сили. Про це свідчить неочікувано велика кількість поданих робіт, а також те, що вони дуже різнопланові: від перших проб пера до текстів, у яких уже відчутне формування унікального голосу». Найслабшим місцем конкурсантів, на її думку, була техніка – вміння побудувати струткуру, розвинути конфлікт і розкрити образи. Але такими навичками легко оволодіти вивчаючи письменницьку майстерність.

Ще одним цікавим спостереженням подідилася Соня Коптюх, яка оцінювала тексти для підлітків: «Багато текстів було імітацією чогось популярного і написаного до них. Ми отримали безліч оповідань, що косили під тих же «Тореадорів з Васюківки». Деякі косили під типове підліткове фентезі. І ці імітації часто не були поганими — просто нічого нового вони нам не давали. Ще були оповідання, в яких можна було побачити дивне захоплення стражданням. Персонаж проходив через дуже важкі події, і це все описувалося в таких кривавих деталях, що, здавалося, авторові просто подобається такий садизм щодо своїх героїв. Насправді це дуже тонка межа. З одного боку, важка література часто наважується говорити про складні й важливі теми, а з іншого — є різниця між стражданням заради глибокої історії і стражданням просто заради страждання».

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: