Osvitanova.com.ua

Батькам важливо обговорювати зі своєю дитиною  те, що відбувається в її шкільному житті, і дивитись на ці ситуації під кутом можливих причин, чому інші діти можуть озброїтися проти неї. Тому насамперед треба:

З’ясувати причину такого ставлення однолітків до дитини.
  Запропонувати способи поведінки, які можуть налагодити стосунки. Але вони повинні пропонуватися нами як варіанти, а не як необхідність чи тим паче вимога. Так замість: «Ти повинна вибачитись перед Катрусею за те, що забрала її книжку», краще  сказати: «Ти можеш вибачитись перед Катрусею за те, що зробила. Тоді звісно їй буде легше, і вона буде цим задоволена».
  Навчіть дитину розуміти емоції інших дітей. Для цього корисно використовувати, наприклад, терапевтичні казки, що показують емоційний стан дітей у різних ситуаціях, а також рольові ігри з обговоренням проблемних випадків, це допоможе дитині навчитися нової поведінки. Також називайте емоції, які дитина відчуває. Наприклад: «Я бачу, що тобі зараз сумно. Як я можу тобі допомогти?», або «Ти зараз сердишся». Таким чином вона навчиться краще розуміти свій емоційний стан, а це вплине на розуміння емоцій інших людей.
  Допомагайте дитині стати більш впевненою у собі: хваліть за досягнення, не ставте в приклад братів або сестер. Ваша дитина – індивідуальність і не повинна бути схожа на них. Якщо дитина не впевнена у собі, то інші діти це відчувають і можуть відштовхнути її та зробити «білою вороною».
  Завжди підтримуйте дитину, вона повинна знати, що у будь-якій ситуації вона може розраховувати на вашу допомогу та любов.
  Ніколи не кажіть дитині, що вона погана. Її самооцінка напряму залежить від того, що про неї думають батьки.
  Навчайте дитину проявляти повагу стосовно інших, це можливо зробити тільки якщо ви самі поважаєте інших.
  Варто також подумати над тим, щоб віддати дитину на якісь кружки або секції, там вона може зав’язати нові дружні стосунки не затьмарені вигнанням.
  Ви також можете віддати дитину на тренінг по розвитку комунікативних навичок та емоційного інтелекту. В наш час у Києві проходить багато тренінгів подібного напрямку. Там, у колі дітей та під наглядом кваліфікованого психолога, вона зможе навчитися будувати відносини, вирішувати конфлікти та гармонійно виражати свої почуття.

Джерело фото pixabay

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: