Osvitanova.com.ua

Припустимо, близька вам людина захворіла. Ви хотіли б якось підтримати, але, на жаль, деякі поширені слова підтримки можуть лише нашкодити важкохворій людині. У таблиці нижче показано, як слова підтримки, якими ми послуговуємося в побуті, може сприйняти важкохвора людина. 

Ось кілька основних принципів, якими варто керуватися у спілкуванні:

уникати загальних фраз чи запитань; пропонувати й/чи запитувати щось конкретне; не говорити зайвого (особливо це стосується проявів безпідставного оптимізму або песимізму); ділитися своїми почуттями чи переживаннями замість вдавати, ніби «все добре».

 

Часто вживані слова «підтримки» Що відчуває хворий, коли їх чує? Як вони впливають на нього? Як краще сформулювати запитання Як справи? Нещирість, бо всі знають, що справи кепські. Як ти зараз? Тримайся! За що триматися? Мені нема за що триматися. Мені дуже шкода, що так сталося. Я з тобою. Ти не виглядаєш, як хворий/хвора. Всі думають, що я симулянт, бо не маю хворобливого вигляду. Ти маєш чудовий вигляд сьогодні. А як ти почуваєшся при цьому? Все буде добре! Нещирість. Як буде — невідомо нікому. Я хочу тобі допомогти/підтримати. Що я можу зробити для тебе сьогодні? Одужуй! Не вірять, що хвороба невиліковна. Думають, що я просто хочу одужати. Обіймаю, якщо дозволиш. І хочу, щоб ти почувався/почувалася краще.   Скажи, якщо тобі щось буде потрібно. Ніхто не проявляє ініціативу, щоб допомогти мені. Всім байдуже. Я піду в аптеку/магазин. Тобі щось купити? Я знаю, що ти відчуваєш. Ніхто не може знати, що я зараз відчуваю. Допоможи мені зрозуміти, що ти відчуваєш зараз. Ти сильний/сильна, ти впораєшся! Зараз всі мене покинуть, бо зі мною дуже складно. Я з тобою, що б не сталося. Я б не зміг/не змогла так жити! Таким життям не варто жити. Краще померти. Я дуже співчуваю, що стільки сил іде на те, щоб виживати. Це сталося, тому що ти… Це моя вина, що я так тяжко захворів/захворіла. Мені дуже шкода, що так сталося. Я тут, я поряд. Тобі потрібно звернутися до лікаря/психолога/психотерапевта Ніхто мене не хоче чути, всі віддаляються та хочуть утекти від моїх проблем. У тебе зараз складний період. Я твій друг, поговорімо. Якщо це не допоможе, спробуємо зробити ще щось, щоб тобі стало легше. Чим я можу допомогти? Знову мені треба формулювати потребу, а сил немає. Ти може сам(-а) здогадатися. Я не маю сил подумати. Якось незручно. Я сьогодні маю 3 години після обіду та машину, хочеш я  з тобою (для тебе) кудись з’їжджу? Збираюся купити квитки на ОЕ. Приєднаєшся, якщо заїду за тобою?

{{read_more|Читайте також| 5133, 5148}}

Якщо тема спілкування з важкохворою людиною для вас актуальна, читайте про це докладніше в книжці Анастасії Леухіної  «Зовсім не страшна книга. Про життя, смерть і все, що поміж ними». Весь прибуток від продажу буде використано на закупівлю кисневих концентраторів для паліативної програми Благодійного фонду «Відкриті долоні». Паліативна допомога дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання. Купуючи цю книжку, ви робите дуже важливий внесок – допомагаєте важкохворій людині жити вдома в комфорті замість реанімації.

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: