Osvitanova.com.ua


У Києві відбулася презентація першого в Україні табору гуманної педагогіки «Зорелови». Автори та засновники проєкту –Світлана та Микола Залужні розповіли на презентації 21 грудня про ідею започаткування сімейного табору гуманної педагогіки в Україні. 

«Зорелови» – виїзний табір, який готує окремі програми для дітей та дорослих. Про дітей піклуються вчителі і тренери, для них передбачені такі активності, як ігри, майстерки, проєкти, бесіди та походи. Дорослі ж в цей час займаються з тренерами і коучами за програмою гуманної педагогіки та інших методик. Їх програма складається з лекцій, майстер-класів, практики та індивідуальних занять. Протягом дня діти та дорослі також мають час для спільних активностей, зокрема трудотерапії.

Програма табору базується на основі гуманної педагогіки, створеної всесвітньо відомим педагогом професором Шалвою Олександровичем Амонашвілі. Прообразом українського проєкту є грузинський табір, який успішно існує вже декілька років у Кахетії (Грузія). Саме приклад сім’ї Амонашвілі надихнув Світлану та Миколу перенести даний досвід до Украйни і подарувати українським батькам можливість усвідомленого розвитку своїх дітей та родин.

Дивіться також Главные инсайты семейного лагеря Шалвы Амонашвили

Сім’я Залужних ставить перед собою високу мету – плекати та розвивати здорові і гармонійні відносини у сім’ї, які становлять основу сильної нації. Це можливо реалізувати через принципи гуманної педагогіки, передові практики усвідомленого батьківства і через активну спільноту сімей-однодумців. Сім’ї, які вже були у грузинському таборі, стверджують, що той досвід розвитку, який вони отримали там, змінює та гармонізує їх взаємини. Табір дає розуміння своєї ролі і завдань у вихованні, якісне спілкування, щиру любов, позитивні емоції. Вони наповнюють стосунки гармонією, допомагають стати ближчими один до одного. Ці знання заряджають енергією, дають натхнення, додаткові сили для подолання труднощів в майбутньому.

Засновник українського табору Микола Залужний, успішний бізнесмен з 20-річним стажем, батько чотирьох дітей, вважає, що «Зараз доречно озирнутися і проаналізувати, який внесок ми робимо в свою сім'ю, якщо хочемо побудувати гармонійні відносини зі своїми дітьми. У стосунки необхідно інвестувати, насамперед, час, який ми вкладаємо в свій власний розвиток, в підбір тих способів взаємодії, які будуть працювати і давати шукані плоди. Такі сімейні проєкти як табір, заснований на методі гуманної педагогіки, дає можливість знаходити ці інструменти, «ключі» до побудови стосунків, які часто є дуже індивідуальними...».

Останнім часом авторська методика Амонашвілі стає все популярнішою у світі, вона ставить в центр уваги дитину, сім'ю і загальнолюдські цінності – любов, доброту, співчуття, великодушність, чесність, щедрість. Ця педагогіка визнана міністерствами освіти України, Росії, Казахстану, Грузії. Учні та послідовники методу є в багатьох європейських країнах – Німеччині, Франції, Данії, Білорусі, Литві, Естонії, Латвії.

Гуманна педагогіка заснована на класиці педагогіки останніх 500 років: Песталоцці, Руссо, Реріхів, Толстого, Макаренка, Сухомлинського, вченні Живої Етики. Теорія базується на знанні і прийнятті природи дитини, сприйнятті гуманно-особистісного стану людини, постійного самовдосконалення дорослого, розумінні ролі дорослого у вихованні дітей, вихованні своїм прикладом. Кожна дитина (людина) – це явище в нашому земному житті; кожна дитина є носієм свого призначення на Землі, своєї місії і в кожній дитині закладена необмежена енергія його духу. Разом з духовною природою, душею, дитина – це носій своєї земної природи.

У дитині природа проявляє себе в трьох основних силах, закони руху яких складають наукову основу освітнього процесу: сила, пристрасть, дитини до розвитку; пристрасть дитини до дорослішання і пристрасть дитини до свободи.

Узагальнюючи ці постулати, гуманна педагогіка робить висновок, що дитина, тобто людина, є єдиним цілим зі своєю духовною і земною природою, в якій духовні починання ведуть земні. Така педагогіка веде учня (який шукає Світло) шляхом розвитку і вдосконалення свого духовного світу, шляхом усвідомлення свого призначення і розуміння суворості боргу, шляхом множення добра і любові на Землі. Особистість – це той, хто шукає в собі сенс, суть своєї піднесеної душі і віддано їй служить. Таким чином, в якості цілі гуманно-особистісного освітнього процесу ставиться образ Благородної Людини.

Дивіться також Паата Амонашвили о земной природе детей

У розумінні гуманної педагогіки, освіта – це розкриття, виявлення, затверджування внутрішнього образу особистості. Внутрішній образ розкривається і затверджується через потоки зовнішніх образів. Саме тому якості потоків зовнішніх образів вирішують долю якості розкриття внутрішнього образу, духовно-морального становлення людини. Поряд з розвитком теорії гуманної педагогіки, її засновники приділяють дуже багато уваги практичному застосуванню цих знань, активно і багато по всьому світу працюють з педагогами і, звичайно ж, з батьками. У цьому сенсі табір гуманної педагогіки - відмінний практикум для навчання і вивчення інструментів методу.


«Створення ком'юніті, певного кола людей, які використовують інструменти гуманної педагогіки в звичайному житті, одна з переваг, які дає табір. Коли ти знаходишся в середовищі сімей-однодумців, людей, об'єднаних спільними завданнями, це завжди надихає. Завдяки зануренню в метод, спільному вивченню практик та можливості їх використання в сприятливому середовищі, відбувається більш якісне засвоєння знань і подальшої їх практики в сім'ї» – зазначчила Світлана Залужна, засновник табору, учениця професора Шалви Амонашвілі, Амбасадор Емпатії в Україні.

Тренерами табору стануть відомі українські педагоги і коучі, серед яких – Катерина Ясько, Олексій Бабаянц, Ірена Праскавічуте, безпосередньо Шалва і Паата Амонашвілі та багато інших. З дітьми працюватимуть кращі вихователі і педагоги, учні Шалви Олександровича в Україні.

Відкриття українського табору відбудеться за безпосередньої менторської підтримки сім'ї Амонашвілі – Шалви Олександровича і Паати Шалвовича.  У 2021 року табір буде в липні, в дві зміни, кожна по тижню в одному з мальовничих і затишних місць українських Карпат.

Дивіться також Шалва Амонашвили: «Учитель тот, кто в класс идет учиться»

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: