Osvitanova.com.ua

Перед новорічними святами батьки ретельно обирають дітям подарунки, хочуть порадувати малечу і при цьому припускаються деяких помилок. Педагог і консультант для батьків Катерина Лічман зібрала для вас головні помилки батьків, що обирають подарунки дітям.

1. Подарунок на виріст

Не варто дарувати дитині іграшки або речі, які поки не підходять їй за віком або розміром. Дитині буде складно відчути радість і задоволення від подарунка, який можна буде використовувати колись потім.

2. Надто дорогий подарунок

Не варто віддавати останні гроші за подарунок, який вам не по кишені. Є кілька важливих моментів. По-перше, ви будете підсвідомо очікувати від дитини якоїсь особливої реакції. По-друге, саме послання «ми для тебе останнє віддаємо, аби тобі було добре...» (навіть не озвучене вголос), тяжке, неприємне і непотрібне, здатне зіпсувати святковий настрій. По-третє, поміркуйте: яке розчарування на вас чекає, якщо раптом дорогий подарунок ще й не дуже припаде дитині до смаку?Таке ж буває.

Варто підібрати прийнятний за ціною варіант, який і дитину потішить, і не буде катастрофою для вашого гаманця. Як на мене, також не варто дарувати дитині гроші. Різдво, Новий рік – теплі, затишні, чарівні свята! Нехай дитина відчує, з якою любов'ю і увагою ви підбирали подарунок саме для неї.

3. Подарунок без необхідних комплектуючих

Тільки уявіть собі масштаби дитячого розчарування, коли, знайшовши під ялинкою омріяного робота, дитина виявить, що одразу погратися ним не вийде – бракує батарейок.

4. Подарунок не за сезоном

Необов'язково невдалий варіант, однак варто про це подумати. Чи варто дарувати річ, якою дитина зможе насолодитися ще нескоро (літнє туристичне спорядження, маска для підводного плавання, яскравий надувний басейн)? Можливо, якщо дитина саме про це мріє. Але якщо ви вагаєтеся, краще звернути увагу на позасезонні подарунки або ті, якими дитина зможе скористатися в зимовий період.

5. Побутовий подарунок

Шкільне приладдя, речі для гігієни, постільна білизна тощо – усе те необхідне, що батьки і так зазвичай купують дітям. Хоча, якщо ви точно знаєте, що вашу донечку потішить кумедна піжама з блискучим єдинорогом, яку ви разом нещодавно бачили в магазині – можливо, це саме те, що потрібно!

6. Практичний та функціональний подарунок

Іноді основними критеріями вибору подарунка для дитини стають його практичність і функціональністьБезумовно, про це теж варто подумати. Однак, на мій погляд, практичність і функціональність не повинні бути ключовими при виборі. Не варто забувати, що основна функція поДАРунка – принести радість і задоволення дитині.

7. Стереотипні рішення, ігнорування інтересів та захоплень вашої дитини

Наприклад: дівчаткам – ляльки, хлопчикам – машинки. На мій погляд, немає жодної проблеми в тому, що дівчинка мріє знайти під ялинкою пожежну машину, а хлопчик – іграшковий посуд для дитячої кухні або набір продуктів для гри в супермаркет. Навіть років до 9-10 у дітей може не бути яскраво виражених «правильних» вподобань в іграшках! У ранньому віці – тим більше. Все, що діти бачать навколо – новий досвід, тому і хлопчикам, і дівчаткам цікаво спробувати все.  Отож, хлопчики можуть гратися з ведмедиками та ляльками, із задоволенням «готувати» на дитячій кухні. Дівчатка – захоплено бавитися із машинками та літаками.

Якщо вам складно відмовитися від стереотипів...

Що родичі скажуть, якщо ми подаруємо Оленці трактор?! Нас вважатимуть дивними батьками!), – надайте перевагу універсальним подарункам: незвичайним фарбам, дитячому мольберту, різноманітним настільним іграм тощо. Як на мене, це краще, ніж купити хлопчикові чергову машинку або дівчинці – соту ляльку, заздалегідь знаючи, що така іграшка не принесе дитині особливих приємних емоцій.

Приємних вам передсвяткових клопотів, і нехай кожен обраний подарунок обов'язково принесе вам і вашим дітлахам море радості!

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: