Osvitanova.com.ua

Книжкова блогерка 13-річна Аня Полегенько, відома в Інстаграмі як anyta_books, зібрала свій топ зимових книжок. Ця добірка лише перша частина з того, що Аня прочитала. І ці книжки вона радить читати дітям старше 10 років. Другу частину – для дытей 8-10 років дивіться за посиланням.

1. «Снігова сестричка», Мая Люнде

Десятирічний Юліан втрачає старшу сестру і це змінює життя усієї його сім'ї. І в цей же час Юліан зустрічає дівчинку Гедвіг, вони стають друзями, але несподівано для Юліана виявляється, що Гедвіг не існує. Одразу маю попередити, що книжка у деяких місцях є важкою і моторошною, саме тому рекомендую читати її підліткам від 10 років. Якщо клікнути на назву, знайдете, де придбати.

2. «Листи Різдвяного діда», Дж. Р. Р. Толкін

«Листи Різдвяного діда» – це збірник листів, які Крістофер та Прісцілла Толкіни отримували кожного року в період з 1920  по 1943 рік. У них Різдвяний дід розповідає про свої пригоди на Північному полюсі, а також просто листується з дітьми. Це дуже мила та затишна книжка, що чудово підійде для зимових вечорів.

3. «Різдвяна ялинка», Чарльз Діккенс

Це історія про старого скнару Скруджа, що заради кар'єри пожертвував сім'єю, друзями і простим щастям. Він відверто зневажає Різдво, але одного разу до нього приходять усі три духи Різдва і змінюють його долю. Гадаю про цю книжку знає багато людей, але ж про неї не можна не згадати!

4. «Маленька книжка про любов», Ульф Старк

Тато Фреда на війні, і більше за все хлопчик хоче, аби тато приїхав до них з мамою на Різдво додому. А ще тут у книжці Фред ділиться своїми переживаннями та розповідає про своє життя. «Маленька книжка» – це зворушлива різдвяна історія!

5. «Фантастичні пригоди різдвяної компанії», Корінна Ґізелер

Десь там на Північному полюсі працює компанія «Ліга Різдва» завдяки якій діти з усього світу щороку отримують свої подарунки. Але цього року стається лихо, і свято терміново має врятувати Фреда та її кіт. Такої пригодницької різдвяної книжки я ще не читала!

6. «Хлопчик на ім'я Різдво», Метт Гейґ

Ніколас – хлопчик, який живе разом з батьком у лісі, адже його тато працює лісником. Живуть вони небагато, але досить цікаво, от тільки одного разу у житті Ніколаса все змінюється – тепер в його житті з'являються ельфи, олені тролі та навіть розбійники!

7. «Дівчинка, яка врятувала Різдво», Метт Гейґ

Це друга частина попередньої книги, і вона є не менш цікавою! Головна героїня цієї книжки – дівчинка Амелія. І хоча вона зовсім маленька, вона вже повноцінно працює сажотрускою. І попри злидні, що її оточують, вона не перестає вірити в добро і свою зустріч із Батечком Різдвом.

8. «Батечко Різдво і я», Метт Гейґ

Це третя, остання книга з цієї трилогії. Тут пригоди Амелії продовжуються, але вже в місті ельфів – Ельфгельмі. Амелії доведеться призвичаїтися до звичаїв і взагалі до її нового дому, а також знову врятувати Різдво! Без цього тепер ніяк).

9. «Місто Тіней», Мія Марченко

Життя Марти змінилося назавжди – загибель мами, переїзд, нова школа, а ще вічносумний тато. А найобразливіше те, що єдине, що залишилося їй від мами, хочуть викрасти. От тільки кому довіряти і як не втратити себе серед цієї метушні? «Місто тіней» – це чудова книжка для підлітків. Вона пасуватиме до різдвяного вечору і не відпустить до останньої сторінки!

10. «Коли приходить Різдво», Луїза Мей Олкот

Коли ж приходить Різдво? Тоді, коли випадає сніг, щипає мороз? Коли готовий святковий стіл? Коли око милують різнобарвні різдвяні вогники? Коли всі люди здорові та щасливі й обдаровують одне одного дорогими подарунками? Мабуть, що ні. Різдво приходить тоді, коли ми вчимося від маленького Ісуса любові та співчуття до ближнього. Коли вміємо побачити скрутне становище вбогої людини і простягаємо руку допомоги. Диво різдвяної ночі творять не величні слова і подарунки, а тихий дитячий шепіт вдячності і віра в те, що добро завжди перемагатиме зло.

11. «Різдвозавр», Том Флетчер

12. «Різдвозавр та зимова відьма», Том Флетчер

Обидві книжки розповідають про хлопчика Вільяма, який, на жаль, не може ходити, а також про його мрію – мати справжнього справжнісінького динозавра. І ось, насмілившись, він пише про це Санті, але як усе це повернеться і як зміниться життя Вільяма після Різдва? Книжка «Різдвозавр» пронизана любов'ю та затишком. Вона вчить нас, що інколи потрібно побачити людину з іншого боку а також завжди вірити в чудо!

13. «Коли сніг пахне мандаринками», Роман Росицкий, Андрей Бачинский, Богдана Матияш, Валентина Захабура, Ольга Войтенко

Ця книга – це збірка різдвяних оповідань для підлітків. Вони різні і не однакові, і це дає змогу читачу знайти своє оповідання, яке стане улюбленим.

14. Герберт Веллс «Чарівна крамниця»



Ця книга знайомить читача з одним із найкращих зразків малої прози Герберта Веллса. Оповідання цього письменника незвичні, чудернацькі, але дуже цікаві і веселі!

15. Моє Різдво. 12 історій про дива, які поряд, Володимир Арєнєв, Валерій Пузік, Ольга Мигель, Наталія Матолінець, Юлія Ілюха, Степан Гедеонов

Ця книга – це ще одна дуже затишна збірка оповідань для холодних зимових вечорів. Щиро раджу!

Дивіться також Топ зимових книжок бук-блогерки 13-річної Ані Полегенько. Частина 2

Джерело фото Lucie LizPexels 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: