Osvitanova.com.ua

Дописувач ресурсу для тат AllProDad Тімоті Діл назвав 5 соціальних очікувань суспільства, які руйнують наших доньок, і як тата можуть цьому протидіяти.

У мене є три доньки, яких я люблю більше, ніж саме життя. Але коли я став їхнім татом, мені довелося багато дізнатися про те, чого чекає від них суспільство. Хоча очікування, безумовно, не всі негативні, багато з них нереальні, примхливі і руйнівні. Не кожний батько до цього готовий.

На хлопців соціум також покладає певні сподівання. Але не ті самі, що на дівчаток. Через це нам потрібно готувати останніх до викликів, з якими вони зіткнуться. Ось рішення, як захистити своїх доньок від найжахливіших 5 соціальних очікувань.

1. Будь красивою

Безумовно, стандарти краси різняться. Як у ЗМІ, так і в школах дівчата часто відчувають соціальне просіювання та судження, пов’язані з тим, наскільки вони гарні. Це не дрібниці і не примхи, але ми маємо донести до них думку, що красивою людину робить її характер.

2. Будь стійкою

Часто ми вчимо своїх дівчат придушувати емоції. На жаль, суспільство відкидає будь-які прояви емоцій з боку жінки, оскільки вона надто драматизує події і часто перестає себе контролювати. Натомість чоловіків все частіше заохочують бути вразливими та контактувати зі своїми емоціями. Нашим дівчатам треба давати можливість розкритися і бути собою. Нам потрібно навчити наших доньок шанувати свої емоції та сприймати їх як подарунок.

3. Будь маленькою

У деяких культурах це означає «бути стрункою», але в різних просторах це проявляється по-різному. Однак, загалом, наші дівчата дізнаються, що важливо не виділятися. Особливо це стосується тих дівчат, які не потрапляють у категорії «королева краси» або «блискуча вчена». Як тата ми повинні захищати наших дівчат, заохочувати їх обіймати керівні посади в шкільних та громадських організаціях і пишатися тим, хто вони є, і тим, що вони мають сказати. Ми маємо доносити до них, що їх має бути більше, не менше.

4. Будь м’якою

Якщо чесно, я думаю, що це сподівання існує, бо ми маємо багато невпевнених чоловіків. Ми боремося з будь-ким, але особливо з жінками, які впевнені в собі та випереджають чоловіків. Це змушує нас відчувати загрозу. Тож наша культура говорить жінкам, що вони повинні робити так, як скажуть чоловіки. Але тата повинні переконатись, що їх доньки не дозволяють визначати своє самовідчуття хлопцям,  які потребують консультації психотерапевта. Регулярно підкреслюйте таланти своєї донечки і вчіть її бути впевненою у собі. Не зарозумілою і пихатою, а впевненою в собі і рішучою.

5. Будь пасивною

Жінок регулярно навчають, що повага – це цінність. Ми заохочуємо наших дівчат бути ніжними і добрими, тоді як у хлопців ми схвалюємо рішучість і драйв. Подумайте, як ви реагуєте на жінку, яка самостверджується на роботі. Ви бачите в ній амбіційну та цілеспрямовану жінку, чи владну і контролюючу особу? У своїй книзі Talking 9 to 5: Women and Men at Work професор Дебора Таннен з Джорджтаунського університету припускає, що занадто напористі жінки стикаються з високим ризиком отримати соціально руйнівні ярлики.

Нам потрібно навчити наших дівчат, що світу потрібне їх самоствердження. Вони мають розкрити свій потенціал. Заохочуйте їх говорити. Слухайте їх, коли вони говорять. Киньте їм виклик бути публічними і будьте поруч, коли вони будуть долати неминучі перешкоди. Кожний тато може і має переформатувати ці очікування суспільства від дівчат. Давайте робити це з мужністю, завзяттіям і переконанням/

Читай також 10 речей, які дівчаткам потрібно почути від своєї мами

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: