Osvitanova.com.ua

Як вчити дітей толерантності? Тільки через пояснення. Подивіться нашу добірку коротких анімацій про толерантність. Запропонуйте подискутувати над висловами відомих людей про толерантність. Розкажіть притчу про цвяхи. Зробіть декілька вправ чи ігр з запропонованої нами добірки. Читайте тематичні книжки з добірки нижче. Не всі вже є в наявності, на жаль. На ті, які є, ми зробили посилання на онлайн-книгарню.

1. Таємний сад, Френсіс Бернет(2017, 9+)

Світла класична історія видатної англійської письменниці Френсіс Бернет про дівчинку на ім’я Мері Ленокс, яка переїхала до туманної холодної Англії із далекої екзотичної Індії і змінила своє життя. Дівчинці доведеться повністю змінитися, навчитися любити та розуміти інших людей, перетворитися із егоїстичної вередливої капризної особи, що вміє лише наказувати служницям, на добру та чуйну людину, яка вміє слухати та просити, а разом із нею перетворюється увесь навколишній світ, стаються справжні дива та реальні чари.

2. Коли я була лисицею, Таня Поставна (2019, 6+)

Дідусь говорить своїй онуці, що насправді вона – лисиця. Дівчинка вірить. З цього дня починаються пригоди Лисички, її собаки Меркурія та особистого янгола на ім’я Ре. Ця книжка про дитинство і віру в дива. Про силу дитячої уяви і стосунки зі старшими. Про те, що деколи дідусь і бабуся можуть замінити батьків, а сім’я не обов’язково складається з мами і тати. Ця книжка допомагає дітям краще зрозуміти дорослі проблеми, а дорослим – згадати дитинство. «Коли я була лисицею» – важлива книжка про сприйняття світу, яка потребує не лише читання, а й обговорення разом із дитиною. Вмикайте свою уяву на повну і ласкаво просимо до світу Лисички!

3. Як зрозуміти козу, Тарас та Мар’яна Прохасько (2015, 6+)

Третя книжка «кротячої епопеї» Тараса Прохаська і Мар'яни Прохасько «Як зрозуміти козу» потішить і дітей, і дорослих, які не забули, як то – бути дитиною. Адже лише дитина може писати листи Миколаєві, щиро вірячи, що від нього можна просити і отримати геть усе – від мандаринок до летючого корабля. І вже на цьому кораблі з поетичною назвою «Метафора» можна вирушити в мандри до моря – разом з Муркавкою, Повзом та їхніми друзями. Можна замешкати на острові і навчитися розуміти навіть… козу.

4. Поліанна, Елінор Портер (2019, 9+)

Захоплива книжка про янгольську дівчинку, що її батько навчив дякувати за все Богові та людям, шукати навіть за найнесприятливіших обставин у житті тільки позитивне та хороше. Змінюючись сама, головна героїня завдяки невичерпному оптимізму й життєрадісності змінює довкола себе і людей, і світ. Мало кто щнає, але в цієї книжки є продовження – «Поліанна виростає». В ній Поліанна вже виросла, але так само залишилася сонячною дівчинкою з невичерпним джерелом оптимізму й радості у своєму серці. І нехай тепер їй доводиться часом вирішувати недитячі проблеми, Поліанна знаходить нових друзів і далі вірить, що все буде добре.

5. Рікі та дороги, Марк Лівін (2017, 10+)

Чотирнадцятилітній Матвій, хлопчик із синдромом Асперґера, втікає до лісу, щоб знайти себе. Прагнучи порозумітися з власним «я», він розповідає про свої почуття, сім’ю, світ, який водночас розбився на друзки, як тарілка. І про неймовірного друга — рудого собаку із чорною лапкою, купою історій і специфічним почуттям гумору. Розповідає про свої вподобання і тривоги. І про те, що рідні можуть помирати двічі… Це важлива і вкрай потрібна книжка про вміння приймати інакшість людей і про любов. Книжка про усвідомлений біль і неусвідомлені страхи, про раз і назавжди визначені правила і про час, коли їх варто порушити.

6. Майя та її мами, Лариса Денисенко (2017, 3+)

Четверокласниця Майя розповідає про дітей, з якими вона вчиться у школі. Сімейна історія кожної дитини — унікальна і не схожа на «класичну». З Майєю вчаться діти, що народилися за допомогою штучного запліднення, і хлопчик, сім’я якого приїхала з окупованого Криму, білоруська дівчинка Аксана, яка живе з татом, бо її мамам померла, і Кирило, який живе з опікуном, бо його батьків позбавили батьківських прав. А у Майї — дві мами.

7. Середина світу, Андреас Штайнгьофель  (2016, 16+)

Сімнадцятирічний Філ намагається знайти своє місце серед вихору людських дивацтв. Він шукає порозуміння з ексцентричною мамою та відлюдькуватою сестрою-близнючкою, мріє дізнатися бодай щось про свого батька, закохується у нового загадкового однокласника, досліджує «чорні діри» власної душі разом з найближчою подругою та змалечку чинить опір «маленьким людям» – жителям провінційного містечка, на краю якого хлопець живе у великому занедбаному маєтку. Це історія про все перше, раннє, несподіване, що стається на початку життєвого шляху. Написана для підлітків, вона стала неабияк популярною в Німеччині, знайшовши читачів серед значно ширшого кола. Адже кожному важливо дізнатися, де вона – середина світу.

8. Диво, Р. Дж. Паласіо (2018, 9+)

Головний герой роману «Диво» — п’ятикласник на ім’я Огест Пуллмен, хворий на рідкісну хворобу. Риси обличчя хлопчика наче переплутані. Зазвичай це викликає в людей жах... Аж ось дитина потрапляє до звичайної школи, де на неї чекають нові труднощі, знайомства та ще багато чого. Читачі дізнаються, що почуття гумору й дружба можуть створити справжнє диво.
 

9. Хлопчик у смугастій піжамі, Джон Бойн (2017, 18+)

У центрі сюжету роману «Хлопчик у смугастій піжамі» – 9-річний Бруно, який разом зі своєю родиною мусить переїхати з Берліна в інше місце, де його батько заступить на службу. Новий дім не подобається Бруно, тут часто смердить димом, а краєвид за вікном дивний: ферма, на якій живуть сумні чоловіки у смугастих піжамах. Єдина його розрада – спілкування з хлопчиком з цієї «ферми». Але з ним навіть не пограєшся, адже він – за колючим дротом. 

10. Не-ангел, Сергій Гридін (2016, підліткам)

Багато що мучило Олеся: важко сприймав батька; обурювався, чому така терпляча з ним мама; пережив біль утрати. А потім - вулиця з усіма її загрозами і зовсім не схожими на шкільні колючими уроками. Нова повість Сергія Гридіна «Не-ангел» відкриває ще одну грань складного життя юної особистості у власному світі і на межі зі світом дорослих.

11. Лепрекони, Валентина Захарбура (2019, підлітки)

Герої повісті Валентини Захарбури зустрічаються з незвичними (зокрема для української підліткової літератури) викликами. Приміром, як поводитися, коли ти приходиш на зустріч з давнім другом Антоном, а там – Антоніна. Коли хлопець із твого дитинства перетворюється на дівчину, ситуація, м’яко кажучи, викликає сум’яття. Але Наталка, героїня «Лепреконів», вміє слухати і чути, а відтак – зуміє зрозуміти і сприйняти зміни, через які пройшла дорога їй людина. Сюжет книжки делікатно торкається й багатьох інших аспектів суасних підлітків, тож її герої будуть близькими і зрозумілими для читачів.

13. Квіти для Елджернона, Деніел Кіз (2020, 18+)

Ця книжка входить в програму обов'язкового читання в американських школах. Тридцятитрирічний Чарлі Гордон – розумово відсталий. При цьому у нього є робота, друзі і непереборне бажання вчитися. Він погоджується взяти участь в небезпечному науковому експерименті в надії стати розумним... Ця фантастична історія володіє вражаючою психологічною силою і змушує задуматися над загальнолюдськими питаннями моральності: чи маємо ми право ставити один над одним експерименти, до яких наслідків це може призвести і яку ціну ми готові заплатити за те, щоб стати найрозумнішими?

14. Сліпий музикант, Володимир Короленко (2016, 9+)

У багатій дворянській родині Попельських єдиний син Петрик сліпий від народження. Його мати, нескінченно люблячи і жаліючи хлопчика, виховує його як рідкісну тендітну квітку. І тільки дядько Максим, який в юності бився під прапором Гарібальді, намагається привчити хлопчика до самостійності...

15. Комп і компанія, Ганна Коршунова (2017, 9+)

Автор книжки розповідає про «справжнє» життя підлітків без комп’ютера. Саме таке влаштували батьки Владика, головного героя цієї книжки, відправивши його на канікули до родичів у село. Проте він навіть не сподівався, що його життя так круто зміниться: він матиме справжніх і надійних друзів, а не віртуальних, стане активним членом команди, відповідальним, готовим допомогти. там Владик знайомиться з Віктором на прізвище Квітка, якого всі називали Квітиком і який з дитинства хворів на ДЦП, але намагався ні в чому не відставати від хлопців. Квітик вчився краще за всіх, але ніколи не задавався і допомагав іншим. «Коли грали в футбол, був арбітром, і плавав, і в водяного квача грав, взагалі був душею компанії». Хлопець пам’ятав настанову лікаря – не жаліти себе і тренуватися до сьомого поту. Квітик мріяв навчитися ходити, а друзі вирішили йому допомогти в цьому.

16. Позолочена рибка, Барбара Космовська (2020, підлітки)

Аліція мешкає з мамою, яка зайнята переважно роботою, і часто «тікає» туди від проблем та материнської відповідальності. Батьки Аліції – розлучені, а її тато навіть знову одружився. Тому в Аліції була ще й мачуха Міс Літа та зведений брат Фридерик. Вона переживає розлучення своїх батьків, руйнування родини, конфлікти з однокласниками. У своєму оточенні Аліція зіштовхується із проблемами анорексії, наркотиків, смертельної хвороби. А ще в її душі зароджується щось нове, досі їй не відоме – перше кохання.

17. Останній листок, О. Генрі (2017, підлітки)

В одному з районів Нью-Йорка утворився мистецький квартал, в якому поселились здебільшого бідні художники, що не мають сталих доходів. На горищі триповерхового цегляного будинку в спільній студії живуть дві подруги — Сью і Джонсі. І все було б добре, але разом з похолоданням у листопаді почалася епідемія пневмонії. Джонсі злягла, більш того, зневірилася у своєму одужанні, вона впевнена – вона помре як тільки відлетить останній листок плюща. Сью запрошує позувати сусіда з першого поверху. Це шістдесятирічний художник-невдаха Берман, який все життя готується створити шедевр. Читайте повість, якщо хочете дізнатися, чи створив свій шедевр Берман і чи одужала Джонсі.

18. Птахи повертаються, Оксана Сайко (2017, підлітки)

Історія, що трапилася з головною героїнею повісті Оленкою, не поодинока і в реальному житті. На останньому році навчання в школі дівчина опинилася у божевільні. Вона не пам’ятає, як туди потрапила. Пізніше автор розповість про трагедію, яка привела її до божевільні. Але спочатку вона розповідає більше про Оленку. У школі дівчина почувалася чужою і якоюсь несправжньою. Напевно її там сприймали такою, якою вона насправді не була, і це викликало її відчуження. Вона була завжди непомітною, байдужою до всього і вчилася погано. А все це не тому, що не було здібностей, а тому, що бракувало впевненості в собі та амбіцій. Оленка була надто сором’язлива і вразлива, завжди трималася осторонь від однокласників, гостро відчуваючи свою інакшість. Вона мала пристрасть розповідати собі вигадані самою ж казки і безтурботні історії, які допомагали їй забувати про якусь прикрість... Чи лишиться вона відвойовувати своє місце під сонцем, чи повернеться – як птаха, яка завжди повертається із вирію, – туди, де її розуміли, де вона була потрібна?

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: