Osvitanova.com.ua

Під гаслом «Сміття  – цінний ресурс!» у межах національної програми School Recycling розпочато довготривалий всеукраїнський проєкт «Онлайн-марафон роздільного збору відходів». Понад 6 тисяч освітян з усієї України дистанційно зібралися, аби навчитися запроваджувати систему сортування у школах. 

Презентовано перший в Україні безкоштовний онлайн курс запровадження системи сортування відходів в навчальних закладах на сайті, у який увійшли уроки сортування та проєктного менеджменту, екопоради та віртуальні екскурсії на сортувальні підприємства, які допомагають учасникам: сформувати команду екопатрульних та запровадити систему сортування твердих побутових відходів у навчальних закладах, а також набути звички правильного та відповідального поводження з відходами у повсякденному житті. 

Організатор проєкту – Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» спільно з Всеукраїнським молодіжним рухом «Let`s do it, Ukraine» за сприяння Міністерства освіти і науки України, Національного еколого-натуралістичного центру та фінансової підтримки PepsiCo Fоundation. Генеральним спонсором виступила компанія PepsiCo, відомий в Україні виробник продуктів харчування та напоїв за такими брендами як: «Сандора», «Садочок», «Сандорик, Pepsi®, 7UP®, Mirinda®, Lipton Ice Tea®, «Аква Мінерале». Lay's®, «Хрусteam», «Чудо», «Слов’яночка», «Машенька», «Агуша».

«Ми створили онлайн-курс для всіх охочих. Це унікальний продукт для всієї України. Бо тепер кожен може запровадити сортування у своєму навчальному закладі. Крім відео із покроковими інструкціями, він містить всі необхідні методичні матеріали, плакати, календарі, які стануть у нагоді на шляху до екожиття. Командою ми ділимось всіма дієвими напрацюваннями, що було розроблено за 5 років проєкту, а діяти вже вам», – прокоментувала Ксенія Ренчковська, очільниця Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» в Україні.

Програма заходу передбачала надання практичних рекомендацій на такі теми: робота з документацією під час впровадження сортування в навчальному закладі; залучення додаткових ресурсів через громадський бюджет міста; залучення додаткових ресурсів через грантову підтримку; проєктний менеджмент екологічних проєктів; формування команди екопатрульних, їх цілі та завдання; керівництво із перетворення закладу в сучасну Екошколу. Учасники прослухали кращі практики із досвіду шкіл Миколаєва, Кропивницького, Херсону, яким вдалося успішно запровадити сортування у своїх навчальних закладах. Відео із заходу можна переглянути нижче.

«Закликаю представників громадськості до щільного спілкування, щоб екоосвіта опинилася серед пріоритетів уряду і держави, а не тільки інноваторів у сфері освіти. Вашими партнерами є еколого-натуралістичні центри, станції юних натуралістів. Безумовно, ви можете розраховувати і на підтримку Національного еколого-натуралістичного центру», – прокоментував у вступному слові керівник експертної групи з питань позашкільної освіти директорату дошкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Демидюк.

Засновниця Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» Юлія Мархель зазначила, що продовженням до Марафону стане проєкт «Екопатруль. Кращі практики» під час якого найактивніші заклади загальної середньої освіти отримають менторство експертів та безкоштовну можливість протягом наступного місяця продовжити дистанційні навчання для  реалізації програми сортування у своїй школі. 

«Без молодого покоління ніякий прогрес, ніякі зміни неможливі. Діти є рушієм прогресу, оскільки швидше переймають новітні технології, екологічні новинки, починають вчити нас, батьків, щоб ми жили в ногу з модерними трендами. Ми як Міністерство захисту довкілля і природного середовища, завжди відкриті для молодіжних проєктів та їх підтримки. Бажаємо наснаги вам і натхнення. Сподіваюся, що разом нам вдасться очистити Україну від зайвих відходів», – зазначила Олена Колтик, директор департаменту поводження з відходами Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.
 

Читай також  Як говорити з дітьми про zero waste 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: