Osvitanova.com.ua

Колись давно Ілон Маск усією душею ненавидів школу: йому довелося зіштовхнутися з булінгом з боку однокласників, вчителі не дуже опікувалися учнями, а навчальні предмети були нецікавими. Тому до вибору школи для своїх дітей мільярдер підійшов грунтовно і відповідально. Його діти відвідували школу для обдарованих дітей Mirman. Але у 2014 році Маск створив власну.

Про експериментальну школу Маска Ad Astra (До зірок) відомо, що в ній навчалося 30-40 дітей і це були виключно діти співробітників SpaceX від 7 до 14 років. Вони вивчали природничі науки, математику, робототехніку та штучний інтелект. Все в цій школі незвично – і відсутність оцінок і розподілу на класи, і секретність – в школу зараховували лише дітей співробітників SpaceX, причому тільки тих, хто отримував запрошення. Наразі в школі вчиться 41 учень. Керувати новим навчальним закладом Маск запросив вчителя школи Mirman Джошуа Дана. 

Криза Covid-19 прискорила процес популяризації цифрової освіти. Завдяки цьому формату можна навчатися в своєму темпі, в будь-якому куточку світу (аби був інтернет) і в зручний час і те, що потрібно або цікавить. Онлайн-навчання почали вважати освітою майбутнього. І Ілон Маск і тут не залишився осторонь і реалізував своє бачення онлайн-освіти, коли створив онлайн-школу Astra Nova (Нова зірка), яка спроектована і управляється командою школи Ad Astra.

Незалежно від віку учнів, предмети в онлайн-школі будуть однаковими для всіх, а уроки проходитимуть раз на тиждень щочетверга, крім занять передбачена онлайн-робота в командах. Онлайн-навчання розпочалося у вересні поточного року і передбачає зарахування на один навчальний рік. Кожного року програма буде оновлюватися. Коштує навчання в приватній школі $7 500 на рік. В новій школі також передбачене очне навчання, починаючи з 2021 року в Лос-Анжелесі (Долина Сан-Ферна́ндо).

Аби потрапити навчатись в Astra Nova School на одну з двох форматів навчання, потрібно подати заявку до 15 січня 2021 року. Батьки 9-13-річних кандидатів до школи мають:

розказати про захоплення своєї дитини і навести приклади, які свідчать про її глибоку зацікавленність якоюсь темою записати відео того, як дитина вирішила один з запропонованих школою 7 кейсів. Нижче ви можете подивитися завдання про забруднене озеро. Дітям пропонується розглянути ситуацію і визначити, хто винен в тому, що озеро було знищено. На сайті зазначається, що обсяг не є критичним, адміністрація школи хоче лише зрозуміти, як дитина мислить і як розуміється на етичних дилемах. Інші кейси дивіться за посиланням.

 

розказати на одній сторінці, чому ви хочете, щоб ваша дитина навчалась в цій школі і дописати, що школа має знати про вашу сім'ю.

На сайті зазначено, що школа працює на засадах турботи про громаду, досвіді студентів і поширення своїх надбань зі світом. В основі навчального процесу – тренування навички рішення комплексних проблем через симуляції, case studies, проєктну діяльність, моделювання, лабораторії та корпоративні колаборації.

Підхід логічний, проте, інноваційний. Загалом, шкільні системи жорсткі. Вони більше орієнтовані на систему, ніж на учнів. Astra Nova змінює це, створюючи орієнтовану на учнів філософію, в якій в центрі знаходяться індивідуальні здібності і розвиток критичного мислення. Школу можна навзати глобальною, тому що вона запрошує студентів і едюкаторів до нетворкінгу і для співпраці над проєктними завданнями студентів школи.

За словами  Джошуа Дана, директора школи Astra Nova, Ілон Маск виділив кошти на створення школи, але не має фінансової зацікавленості в ній, цей проект некомерційний.

Школа Astra Nova є піонером експериментального навчання. Сьогодні експериментальне, завтра мейнстрім. Ілон Маск, можливо, не бере участі в цій школі на цей раз, але факт в тому, що ідея виникла у генерального директора Tesla приблизно так, як і всі його ідеї: він бачить те, що погано працює, і показує, як можна по-іншому, по-сучасному. 

Саме так він і вчинив, коли був незадоволений застарілістю підходів до освіти, яку здобували його власні діти. Тому він взяв і створив свою маленьку школу Ad Astra, щоб дати їм навички, які знадобляться їм у майбутньому. З'явилась потреба у дистанційній освіті – а в Маска вже є готове рішення.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: