Osvitanova.com.ua

Часто трапляється так, що саме батькам доводиться роз'яснювати першачку основи математики. Щоб завдання усвідомлювалися, як розвага, а не тягар, слід почати пояснювати рахунок не так, як у школі. Крок за кроком демонструвати все на прикладах із життя. Якщо якийсь момент дитина не розуміє (не запам'ятовує), то поекспериментуйте і  поясніть на іншому прикладі. Ми виділили декілька простих, але дієвих методів для освоєння рахунку до 20.

Передусім згадайте рахунок в межах 10. Якщо в дитини добре виходить, це її мотивує. Зацікавлюємо прикладом:

У тебе в телефоні є  7 додатків.  5 з них ти вже освоїв(-ла). Скільки ще залишилося не випробованих? Два.  Правильно. Цю задачу можна записати так: "7 ‑ 5 = 2".

Цікаво, чи вийде в тебе самостійно розписати схожу задачу: "Ми приготували 10 шоколадних кексів. 3 вже з'їли. Скільки залишилося?"

Сім. А як записати? 10 ‑ 3 = 7 Молодець!

Задачі повинні бути простими й зрозумілими, з використанням предметів повсякденного життя; з питаннями, що починаються зі "скільки" та "на скільки".

"У тебе 6 олівців, у твоєї подруги – 3. На скільки олівців у тебе більше?" (3)

"Тобі 7 років, Сашко на три роки старший за тебе. Скільки йому років?" (10)

"На тополі ростуть 2 груші й 4 банани. Скільки фруктів росте на тополі?" (0, оскільки фрукти не ростуть на тополі) 

Останній приклад – чудова перевірка на логічне мислення. Він створить позитивний момент, який завжди подобається дітям.

Рахунок по рисках

Використовуємо ті матеріали, що є вдома, наприклад, сірники або вушні палички.  Потім переходимо до рисочок на папері. Цей спосіб достатньо простий, майже як рахунок по пальцях.

Завдання озвучуємо таким чином: "Друже, нам треба до 6 додати 7. Спочатку намалюй 6 рисочок потім додай ще 7. Скільки всього рисок? Шість, сім, вісім... тринадцять. Отже, відповідь – 13”.

Щоб навчити школяра рахувати іншим способом, вам знадобляться 2 звичайні лінійки з поділками до 10 см і 20 см. На них можна легко відкладати пальцями необхідні кроки в різні боки й наочно спостерігати результат. Наприклад, запропонуйте дитині розв’язати приклад 8+4. Нехай вона знайде на лінійці першу цифру, а потім пальчиком йде покроково вправо (поясніть, що в разі додавання йдемо вперед). Зробити потрібно чотири кроки. Яка цифра вийшла? Правильно – 12. Таким же чином вчимо дитину  віднімати (пояснюємо, що йдемо пальчиком у зворотній бік).

Після того як малеча пальчиком порахувала на лінійці, необхідно повторити приклад усно. На вивчення й закріплення результатів може піти близько тижня. Важливо поступово зводити до мінімуму експерименти з лінійкою та збільшувати кількість  розрахунків “про себе”. 

На аркуші паперу (щоб дитина краще розуміла склад числа) пишемо й озвучуємо:

1) 7 + 8 = 7 + 3 + 5 = 10 + 5 = 15

Скільки потрібно додати до 7, щоб вийшло 10? 3. Правильно. А вісім мінус 3? 5. 8 ми замінили на 3 + 5.

2) 12  -  6 = 10 + 2 - 6 = 4 + 2 = 6

Дванадцять можна розписати, як 10 плюс 2. Від 10 віднімаємо 6. Що вийшло?  4. Дописуємо 2... 

У мобільному додатку Erudito ви знайдете інтерактивні тести, за допомогою яких дитина краще зрозуміє десятки й одиниці та перевірить свої знання.

Практика в магазині

Спробуйте піти з дитиною до магазину, щоб купити щось одне (банан, вода, ручка, льодяник, морозиво) на виділену суму грошей. Перед цим домовтеся, що покупець – саме дитина, а ви лише спостерігаєте зі сторони. Малеча має обрати товар, а ви запитайте: чи вистачить грошей, щоб купити річ (чи потрібно більше / менше). Слід пояснити, що продавець повинен дати здачу, якщо сума сплачених коштів перевищує ціну (підрахувати можна за допомогою віднімання). Через деякий час один товар збільшити до 2, 3... 

Тож вивчити рахунок у межах 20 просто на прикладі повсякденних ситуацій. Лише потрібні бажання та підтримка батьків.

Поширити у соц. мережах: