Osvitanova.com.ua

Впевненими людьми не народжуються, а стають. Бо впевненість у собі — не вроджена якість, а, швидше, навичка, яку цілком можна розвинути самостійно. Як це зробити і стати впевненішим у собі, розповіла Оксана Пацеля, бізнес-тренерка, коуч і консультантка з побудови кар’єри, для HappyMonday .

Що таке впевненість у собі

Впевненість у собі — це наше сприйняття себе, своїх можливостей і рівня професіоналізму. Вона виражається у позитивній оцінці власних навичок, здібностей і сил для досягнення значущих цілей.

Здорова впевненість у собі відповідає за:

рішучість, проактивність, наполегливе просування до мети, якісні стосунки з оточенням, широке коло спілкування, стійкість до труднощів.

Це зовсім не означає, що впевненій у собі людині не властиві почуття сумніву й страху. Навпаки, вона теж сумнівається і також відчуває страх і хвилювання, коли починає щось нове, зустрічає перешкоди, робить крок у невідомість. Але їй допомагає внутрішня сила — той самий стрижень, який, спираючись на накопичений досвід, наявні компетенції та здібності, каже: «Так, це не просто, але я впораюся. Я докладу всіх зусиль, і в мене вийде».

Впевненість у собі переконує, що ви досягнете успіху. Низька впевненість, навпаки, стає причиною втрачених можливостей і нереалізованих бажань.

Впевнені в собі люди легше заводять корисні знайомства, більш затребувані в професійній сфері, швидше і легше просуваються кар’єрними сходами.


Як стати впевненим у собі: 10 порад

Впевненість — не обов’язково вроджений фактор. Найчастіше це результат багаторічної копіткої роботи, розвитку відкритого мислення і корисних звичок.

Щоб розвинути впевненість у собі, необхідне бажання, наполегливість, систематичність і найголовніше — ваші дії. Ви можете відвідувати тренінги з розвитку впевненості, звертатися до профільних фахівців, читати статті та книги. При цьому ваша впевненість у собі не виросте й на міліметр, якщо ви не докладете власних зусиль.

Я підготувала 10 порад, які допоможуть вам розвинути впевненість у собі і закріпити її на довгостроковій основі. Щоб у майбутньому ви могли впевнено долати будь-які перешкоди і швидше відновлюватися у складних ситуаціях.


1. Ставте собі цілі

Мова не про цілі, які вам ставить керівник / компанія / близькі. У будь-якій сфері життя у вас повинні бути власні цілі, яких ви будете досягати. Необов’язково глобальні, але важливі й цінні для вас у конкретний момент. Реалізувавши одну, формулюйте нову мету. І щоразу піднімайте планку, щоб для її досягнення потрібно було докладати зусиль: розвивати навички, вивчати щось нове, змінювати звичну модель поведінки, впроваджувати корисні звички.


2. Дійте в напрямку бажаного

Поставити мету — це 50% успіху. Але для реалізації наших бажань необхідні конкретні дії. У роботі над розвитком впевненості використовуйте мистецтво маленьких кроків. Не кидайтеся відразу на великі непідйомні завдання — дробіть шлях до своєї мети на маленькі етапи і починайте з найпростішого для вас. Завершивши перший етап, похваліть себе за досягнуте й подумайте, що вам потрібно зробити, щоб перейти на наступний етап. Крок за кроком ви дістанетесь вершини своєї мети. Кожен такий пройдений шлях — внесок у вашу впевненість у собі.


3. Визнайте свої досягнення

Колись вам довелося докласти зусиль, щоб навчитися їздити на велосипеді, здобути освіту, скласти перше резюме, отримати роботу, збільшити свій дохід, поліпшити стосунки з колегами. Навіть якщо сьогодні накопичений досвід та отримані результати здаються зовсім незначними, саме завдяки їм ви розвинули певні навички й досягли успіхів. Відстеження досягнень допомагає краще зрозуміти свої сильні сторони і закріпити отриманий позитивний досвід, що є фундаментом для впевненості у своїх силах.

Пропоную захопливу й водночас глибоку техніку для відстеження досягнень і виявлення власної стратегії успіху.

Візьміть аркуш паперу (краще декілька). Складіть список своїх досягнень (мінімум 30). Біля кожного досягнення детально опишіть, які дії та навички допомогли вам досягти результату. З отриманого списку з переліком навичок і дій нескладно буде виявити домінуючі стратегії, які допомагають вам досягати успіху.

Виконуйте таку вправу щороку. З накопиченим позитивним досвідом виросте і ваша особиста оцінка власних дій та зусиль.


4. Створюйте оточення, яке вас підтримує

Усім нам вкрай необхідно знати, що є люди, які в нас вірять і підтримають у важку хвилину. Ваше завдання — більше спілкуватися саме з такими людьми. Якщо у вашому оточенні є токсичні люди, які переконують, що ви не зможете, не впораєтеся, у вас не вийде, — мінімізуйте, а краще повністю відмовтеся від спілкування з ними.

Читайте також  Восемь шагов к формированию у ребенка веры в себя


5. Використовуйте свої сильні сторони

У професійному розвитку спирайтеся на свої сильні сторони. Для цього вам необхідно:

добре вивчити себе та свої особливості; об’єктивно оцінювати свої можливості; усвідомлювати, що ви можете, а що ні, що виходить легко, а що вимагає від вас значних зусиль; знати, які ваші якості і в яких ситуаціях є вашою перевагою; розуміти, які конкретні дії допоможуть розвинути ваші зони росту.

Вивчивши свої особливості, робіть ставку на сильні сторони, але не забувайте паралельно розвивати і так звані мінуси. Існує безліч підходів визначити свої сильні сторони: модель поведінкових переваг DISC, техніки визначення ціннісних мотиваторів, стилі управління PAEI по Адизесу, власні спостереження, зворотний зв’язок від колег тощо.

6. Знайдіть собі заняття для душі

Самореалізація людини безпосередньо впливає на зростання її впевненості в собі. Знайдіть діяльність, де ви будете сповна реалізовувати ваші здібності і таланти. Що завгодно, де ви будете отримувати задоволення від процесу і результату. Що дозволить вам максимально зануритися у те, що вас по-справжньому захоплює.


7. Постійно навчайтеся

Сьогодні здатність швидко навчатися — ключова компетенція успішних людей, тому зробіть навчання своєю звичкою. Розширюйте й оновлюйте свої знання у цікавій для вас сфері та впроваджуйте те, що дізналися, в життя й роботу. Вивчення і застосування нових знань не тільки зробить ваш світогляд ширшим, а життя — наповненим новими враженнями. Враховуйте, що завершення чергового курсу мозок сприймає як нове досягнення, що в свою чергу впливає на зростання впевненості в собі.


8. Займайтеся спортом і стежте за здоров’ям

Підберіть відповідний формат і режим тренувань та регулярно приділяйте увагу своєму здоров’ю. По-перше, дотримання режиму дня і графіку фізичних навантажень вже є досягненням, а ми знаємо, що це безпосередньо впливає на віру в себе. По-друге, підтягнуте здорове тіло і пряма постава символізують впевнену в собі людину. Знайдіть заняття у задоволення: їзда на велосипеді, плавання, спортивні ігри, фітнес, біг, інтервальна ходьба, танці, теніс, їзда верхи — будь що.

Читайте також Почему уверенность не надо воспитывать с детства


9. Порівнюйте себе сьогоднішнього із собою вчорашнім

Не з кимось іншим, а тільки з собою!

Ми живемо в матеріальному світі, де ключовими ознаками успіху заведено вважати матеріальні блага. Не потрапляйте в цю пастку. Далеко не завжди зростання добробуту гарантує високий рівень впевненості в собі. Та й ситуації в житті бувають різні.

Впевненість у собі розвиває здатність швидко відновлюватися після стресових ситуацій. Тому більше уваги приділіть тому, які нові знання і навички ви опанували, які нові компетенції розвинули, наскільки покращили стосунки з близькими або колегами, змінили свою поведінку тощо.


10. Полюбіть зміни

Період VUCA, в якому ми з вами живемо, вирізняється неймовірною швидкістю змін у глобальних масштабах. Єдиний варіант триматися на плаву в такому невизначеному середовищі — полюбити зміни й розвинути свою адаптивність до нових умов. Тому час від часу змінюйте щось у своєму житті: нові підходи, нові враження / відчуття, новий досвід.

Потроху впроваджуючи нове в своє життя, ви розвинете механізм адаптації, навчитеся справлятися зі стресом, який супроводжує зміни, і підвищите свою стресостійкість. Саме стресостійкість допомагає людині швидко відновлюватися у важкі часи, а відповідно, і підвищує впевненість у собі. Треба мати сміливість і здорову віру в свої сили, щоб починати щось нове.

Джерело фото Pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: