Osvitanova.com.ua

Ми живемо в інформаційну епоху, маємо миттєвий доступ до неї, але чи встигаємо її опрацювати і відрізнити де правда, де брехня, де фейки, віруси і маніпуляції, а де справжні новини. Пропонуємо вам добірку з книжок, які допоможуть загострити критичне ставлення до інформаційних потоків, з якими ми маємо справу кожного дня.

1. Історія брехні. Як ми обманюємося, Марина Кафтан (2020)

Фейки, маніпуляції, забобони, містифікації, пропаганда, реклама. Нинішня проблема медіаграмотності має тривалу історію. Довкола нас чимало відвертої брехні, скільки її не розвінчуй — люди й далі вірять в абсурдні речі. Ця книжка розповість про те, як і хто творить брехню, а головне — як її розпізнати і не піддаватися на зловмисні впливи.

Придбати за 392 грн 

2. Диванні експерти. Як необмежений доступ до інформації робить нас тупішими, Тома Ніколс (2019)

Автор в книжці говорить про те, що широкий доступ до інформації призвів до того, що люди почали вважати себе справжніми експертами у будь-якому питанні, завдяки чому з'явилася ціла армія диванних експертів. Новини претворилися на розважальну індустрію нон-стоп і замість того, щоб сприяти появі високообізнаного загалу, сприяє збільшенню поверхнево поінформованих громадян, які вважають себе експертами. Настала криза експертності

Придбати за 195 грн

3. Не турбувати. Як сфокусуватися в інформаційному шумі, Кел Ньюпорт (2018)

Професор комп'ютерних наук Джорджтаунського університету в своїй книжці і блозі Study Hacks пише про інформаційну гігієну, про те, як важливо вміти концентруватися і дає робочі стратегії, як краще концентруватися. Ньюпорт пояснює, що ми здатні працювати в двох режимах – глибинна праця і поверхнева. І тільки під час глибинної, коли ми глибоко сконцентровані, ми засвоюємо щось нове і якісно працюємо. Читайте цю книжку заради того, щоб навчитися працювати в режимі глибинної праці і стати конкурентноздатними. 

Придбати за 190 грн

4. Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців, Оксана Мороз (2020)

Оксана Мороз знає все про інформаційні віруси, про те, що вони нас інфікують щодня, дезактивують свідомість, маніпулюють нашими думками. Авторка розповідає про виборчі кампанії, про продаж майбутнього, якого в принципі бути не може, про роботу з чиновниками і олігархами. В книжку авторка втілила свій досвід маніпуляції думками.

Придбати за 176-220 грн

5. Це не пропаганда. Подорож на війну проти реальності, Пітер Померанцев 

Ця книжка про величезну індустрію маніпулювання нашими думками, рішеннями, бажаннями, про нові та старі інструменти залякування і брехні, які використовують політики і наркомафія, релігійні фанатики і популісти, і що можна їм протиставити. Ця книжка британського письменника і старшого наукового співробітника Інституту глобальних відносин Лондонської школи економіки про інформаційні війни, ботів і погоничів ботів, про тролів і хакерів, про фейкові новини і втрату прозорої політичної дискусії. 

Придбати за 220 грн

Читайте також книг, які допоможуть вам покращити свої публіцистичні дописи

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: