Osvitanova.com.ua

У соцмережах всі учасники освітнього процесу активно обговорюють, як розпочнеться навчання 1 вересня. Найвірогідніший сценарій – змішане навчання. За уявленням МОН змішане навчання – це коли одна половина учнів навчається в школі, а друга – дистанційно. Але ж змішане навчання це зовсім інше. Ось що написав вчитель інформатики та громадський діяч, Євгеній Козолуп на своїй сторінці в Фейсбуці про цю ситуацію.

Слухаю сценарії керівництва МОН про організацію навчання в 2020-21 н. р. та з сумом розумію, що можу спокійно викидати всі свої сертифікати з організації онлайн-освіти в школі.

Змішане навчання – те, про що з абсолютним нерозумінням розказують журналісти та ділиться порадами в своїй доповіді пан Сергій Шкарлет. Універсальний спосіб врятувати ситуацію: половина класу в школі, а половинна дивиться онлайн вдома. 
Це не змішане навчання, а просто знущання з тих вчителів та учнів, яким не байдуже на освіту.

Що таке змішане навчання
Загалом, під «змішаною формою навчання» ми МАЄМО розуміти освітній процес, який ПОЄДНУЄ в собі НАЙКРАЩІ практики з онлайн- та офлайн-освіти.

По суті, з онлайн-освіти ми беремо:

- онлайн-лекції (короткі відеоуроки, в яких вчитель викладає основний теоретичний матеріал, приклади практичних завдань та короткий опис поширених запитань та помилок).
Це зручно, бо викладання нового матеріалу для 5-6 класів зводяться до запису 2-3 п'ятихвилинних відеоуроків. А ще круто те, що відеоматеріалів від найкращих вчителів й так купа, тому тільки обирайте найкраще і все.

- форум для загальних запитань.
Переносимо всі "зачем да пачєму?" в онлайн та ще й даємо можливість самим учням відповідати на запитання один одного;

- інтерактивні завдання, різноманітні тести та домашню роботу краще реалізовувати та перевіряти не в класі, витрачаючи на це купу часу, а через навчальну онлайн-платформу.

Окей, а що беремо із традиційної освіти?!
- Практичні та семінарські заняття.
- Індивідуальні консультації.
- Проміжний та фінальний контроль офлайн.

В офлайн-складовій найважливіше – це соціалізація учнів та живе спілкування, більшість знань дитина може отримати й через онлайн-засоби.

Зверніть увагу! Працювати за змішаною формою навчання можна та рекомендується завжди в максимально можливій мірі. Більшість навчальних закладів у світі навчається саме так. Про це на Prometheus давно вже говорять, навіть курси створюють.

Так от, з огляду на ситуацію в МОН сьогодні, можу запевнити вас, що школи матимуть повну автономію в організації освітнього процесу в наступному році. Загалом це називається "нас кинули", але ЯКЩО не вестися на ту дурню, що говорять по "ящику" та підходити зі здоровим глуздом до роботи, можна полегшити життя не тільки дітям, але й учителям.

Змішана освіта – це круто та корисно, запам'ятайте вже! 

А також поширюйте цей та подібні дописи, аби більше людей дізналося про те, що ж таке ця "змішана" форма і що там треба змішувати.

Всім успіхів та крутого завершення літа!

Читайте також Освітяни не розуміють зміст дистанційного навчання

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: