Osvitanova.com.ua

Батькам складно забезпечити безпеку дитини, адже вони не можуть завжди бути поруч. Батьки забезпечують безпеку дитини вдома, а в школі це завдання лягає на плечі вчителів. Але хто несе відповідальність за безпеку дитини на дорогах? Незалежно від того, чи ходить дитина в школу сама або ви підвозите її на машині, вона повинна знати правила дорожньої безпеки. Сhilddevelop зібрав у статті найважливіші правила дорожнього руху і безпеки. Перевірте, чи ваші діти з ними ознайомлені.

Важливість правил безпеки на дорогах для дітей

На відміну від дорослих, діти з огляду на свій вік ще не знають, що можна, а що не можна робити на дорогах. Без нагляду дорослих і знання правил дорожнього руху діти можуть наражатися на ризик. Статистика показує, що 3% жертв ДТП є діти.

Коли мова йде про безпеку дітей, не може бути ніяких компромісів. До того часу, коли дитина підросте настільки, що зможе сама виходити з дому, ви повинні навчити її правил безпеки на дорогах. Гуляючи з дитиною, перевіряйте на практиці, чи правильно вона зрозуміла правила.

Розглянемо основні правила безпеки на дорогах, які будуть корисні для дитини.

12 правил безпеки на дорогах для дітей

Хоча діти й повинні знати правила безпеки на дорогах, їм не варто давати більше інформації, ніж вони готові сприймати. Почніть з декількох простих правил.

1. Звертай увагу на сигнали світлофора

Розкажіть дитині про те, що означає кожен колір світлофора:

зелений колір означає «йди». Тільки коли на світлофорі загоряється зелене світло, машини можуть їхати; червоний колір означає «стій». Коли на світлофорі загоряється червоне світло, всі машини зупиняються; жовтий колір означає «сповільнитись». Коли загоряється жовте світло на світлофорі, машини повинні сповільнитися і підготуватися до зупинки; зображення людини, що йде, на перехресті призначене для пішоходів. Переходити дорогу можна тільки тоді, коли воно світиться зеленим. Але перед цим потрібно подивитися праворуч і ліворуч, щоб переконатися, що до вас не наближається автомобіль; не можна переходити дорогу, якщо зображення з чоловічком горить червоним світлом.

2. Зупинися, подивись і переходь дорогу

По дорозі в школу дитині, можливо, доводиться переходити дорогу. Тому потрібно навчити дитину безпечно переходити дорогу.

Поясніть дитині, що переходити дорогу можна тільки по пішохідному переходу на зелене світло світлофора. Якщо поруч з переходом немає світлофора, дитина повинна дотримуватися таких правил:

подивитися праворуч, а потім ліворуч, щоб побачити, чи не їде поруч автомобіль; якщо поруч їде автомобіль, потрібно його пропустити, і тільки потім переходити дорогу; не можна переходити дорогу на повороті; не можна переходити дорогу між двома транспортними засобами, що стоять.

До шести років дитина повинна переходити дорогу тільки разом з дорослими і тримати їх за руку.

3. Будь уважний. Не тільки дивись по боках, а й слухай

Поясніть дитині, що вона не завжди може побачити зустрічний автомобіль. Тому перед тим, як переходити дорогу, вона повинна прислухатися, чи не наближається автомобіль. Поясніть дитині, що вона повинна дотримуватися таких правил:

якщо дитина чує звук, що видається автомобілем, вона повинна зупинитися і подивитися ліворуч, а потім праворуч; поясніть дитині, як розрізняти звуки: гучний шум двигуна означає, що автомобіль знаходиться поблизу, а тихий - що автомобіль далеко.

4. Не можна вибігати на дорогу

Діти бувають нетерплячі, іноді вони перебігають дорогу, щоб швидше дістатися до іншої сторони вулиці. Дитина також може вибігти на дорогу під час гри.

Поясніть дитині, що не можна переходити дорогу в непризначеному для цього місці або ходити по ній. Дитина може легко відволіктися і випустити вашу руку, коли ви переходите дорогу, або просто втекти від вас. Навчіть дитину завжди зберігати спокій, коли ви йдете по вулиці, і ніколи не тікати від вас.

5. Гуляй по тротуарах

Навчіть дитину ходити тільки по тротуарах, коли вона йде по вулиці. Покажіть їй хороший приклад: переходите дорогу тільки по пішохідному переходу. Неважливо, якою вулицею ви йдете, людною чи ні - ходіть тільки по тротуару, щоб залишатися в безпеці.

6. Переходь дорогу тільки по пішохідному переходу

Діти часто бігають по вулиці де завгодно. Це може бути небезпечно: машини не знижують швидкість, якщо поруч немає світлофора або попереджувального знаку. Поясніть дитині, що переходити дорогу можна тільки на світлофорі або по пішохідному переходу. Якщо поруч немає світлофора, дитина повинна дотримуватись правил, зазначених вище.

7. Коли їдеш в автомобілі, не висувай руки з вікна

Діти часто висувають руки з вікна, коли їдуть в машині. Старші діти можуть навіть висунути голову, щоб помахати зустрічним автомобілям або закричати щось. Діти вважають це кумедним, але насправді це може бути дуже небезпечно. Дитину може травмувати автомобіль, який їде назустріч.

8. Ніколи не переходь дорогу на поворотах

Повороти – це «сліпі плями» для водіїв. Якщо дитина переходить дорогу на повороті, у водія немає достатньо часу, щоб помітити її і пригальмувати. Поясніть дитині, що не можна переходити дорогу на повороті, бо це небезпечно.

9. Дотримуйся правил безпеки, коли катаєшся на велосипеді

Якщо ваша дитина вже настільки доросла, що сама катається на велосипеді, переконайтеся, що вона знає правила безпеки:

дитина завжди повинна одягати шолом перед тим, як сісти на велосипед; перевіряйте справність велосипеда, коли дитина збирається покататися. Особливу увагу зверніть на те, чи справні гальма. Якщо дитина катається ввечері, перевірте, чи працює фара і чи встановлені світловідбиваючі деталі.

Не дозволяйте дитині кататися на велосипеді на багатолюдних вулицях без вашого супроводу.

10. Дотримуйся правил безпеки, коли їдеш в автомобілі

Ви можете забезпечити безпеку дитини в автомобілі, встановивши автокрісло або переконавшись, що дитина пристібнута паском безпеки. Щоб дитина залишалася в безпеці в транспорті, навчіть її наступних правил:

дитина не повинна ходити по салону транспортного засобу (маршрутного таксі, автобуса тощо); якщо дитина стоїть в автобусі або маршрутному таксі, вона повинна триматися за поручні до повної зупинки; дитина не повинна висувати руки або голову з вікна автомобіля, що рухається, або автобуса.

11. Будь завжди видимим

Якщо дитина збирається гуляти ввечері, одягти чорний одяг - погана ідея. Дитина буде в безпеці, якщо водії будуть добре бачити її навіть у сутінках:

якщо дитина гуляє або катається на велосипеді ввечері, її одяг повинен бути світлим або містити світловідбиваючі елементи; протягом дня дитина повинна носити яскравий одяг; якщо дитина заходить в автобус або маршрутне таксі, вона повинна махнути рукою, подаючи водієві знак.

12. Не поспішай

Дитина може поспішати, щоб наздогнати когось на вулиці або потрапити кудись вчасно. Це може бути небезпечно для неї. Навчіть дитину таких правил:

дитина не повинна поспішати, коли сідає в машину або виходить з неї - це може бути небезпечно; коли дитина йде за руку з вами, вона не повинна відволікатися або тягнути вас у якийсь бік; коли дитина сама йде по вулиці, вона не повинна поспішати; дитина не повинна сама відкривати двері автомобіля, а тільки після того, як ви їй дозволите; дитина не повинна грати або пустувати в салоні автобуса або на проїжджій частині.

7 порад, які допоможуть дитині зберігати безпеку на дорогах

Крім того, щоб навчити дитину правил безпеки, дотримуйтеся наступних порад.

1. В автомобілі дитина завжди повинна бути пристібнута. Якщо вона ще маленька, використовуйте автокрісло.

2. Коли дитина сидить в машині, заблокуйте двері, щоб вона не могла їх відкрити на ходу.

3. Вчіть дитину всіх правил на практиці. Наприклад, беріть її на велопрогулянки, щоб на власному прикладі навчити правил безпечної їзди.

4. Проявіть терпіння, коли гуляєте з дитиною. Покажіть приклад спокійної поведінки, щоб дитина нікуди не поспішала.

5. Будьте пунктуальні. Це допоможе вам не перевищувати швидкість і безпечно вести автомобіль.

6. Під час керування автомобілем не використовуйте мобільний телефон або інші гаджети.

7. Ніколи не залишайте дитину саму в машині.

Ігри та заняття, які навчать дитину безпеки на дорогах

Гра – це найкращий спосіб навчити дитину чогось важливого. Розглянемо кілька ігор і занять, за допомогою яких ви можете навчити дитину безпеки на дорогах.

1. Обговорення. Розповідайте дитині вигадані ситуації і запитуйте, як би вона вчинила. Наприклад: «Під час гри м'яч викотився на дорогу. Що ти зробиш?» або «Ти запізнюєшся до школи. Ти побіжиш, щоб встигнути?» Уважно слухайте, що відповідає дитина.

2. Намалюйте з дитиною плакат з дорожніми знаками. Так дитина краще їх запам'ятає.

3. Щоб запам'ятати правила безпеки на дорогах, дорожні знаки тощо, ви можете придумати з дитиною вірш або пісеньку.

4. Для дітей старшого віку хорошим способом вивчити правила безпеки можуть бути кросворди. Приклади ви можете знайти в інтернеті.

5. Коли гуляєте з дитиною на вулиці, запропонуйте їй вгадувати звуки, які ви чуєте навколо.

6. Щоб навчити дитину правил, використовуйте листи з тестами і завданнями. Ви можете завантажити такі тести для різних вікових груп.

Кілька фактів про безпеку на дорогах

1. У 50% випадків ДТП жертвами стають пішоходи або велосипедисти.

2. Носіння шолома для велосипедистів знижує ймовірність важких травм в результаті зіткнення на 40%.

3. Дотримання обмежень по швидкості знижує ймовірність травм під час зіткнення.

4. Дитячі автокрісла знижують ризик травматизму дітей у випадках ДТП на 54 - 80%.

5. Правильне використання пасків безпеки знижує ризик травматизму на 51%.

6. Коли ви знижуєте швидкість руху на 1 км/год, ви знижуєте ризик аварії на 2%.

Зробіть вивчення правил безпеки цікавим заняттям для дитини. Інакше дитина не буде сприймати те, що ви їй говорите. Ви можете об'єднати зусилля з іншими батьками і організувати заняття, які навчать дітей правил безпеки на дорогах. У дітей, як правило, сильно розвинена уява. Вони можуть перебільшувати те, що ви їм говорите. Тому будьте обережні: ваше завдання - навчити дитину, а не налякати її.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: