Навіть коли діти вже читають самостійно, дорослим варто читати їм вголос. Ось 10 хороших причин, які вас у цьому переконають.
 

Всі батьки знають, що дуже корисно читати вголос маленьким дітям. Це допомагає малюкам розвивати розмовну мову, дізнаватися літери і слова, готуватися до дитячого садка. Але не менш важливо читати дітям, коли вони вже самі навчилися читати. Дослідження показують: якщо продовжувати читати дітям старшим 5 років (і навіть дорослішим), це покращить навички читання і слухання, і результати в навчанні.

Читайте також: Добірка освітніх коміксів для дітей українською

Ось 10 основних аргументів на користь читання вголос старшим дітям.

Збільшується словниковий запас. Діти, яким читають вголос, зустрічають більше слів, ніж у звичайній розмовній мові, і дізнаються, як розпізнавати і вимовляти їх. Дослідження показують, що великий словниковий запас серйозно впливає на шкільні успіхи.

Поліпшується розуміння. Коли діти активно включені в історію, вони глибше розуміють, що відбувається. Стежачи за розвитком сюжету, ви можете перевірити, чи розуміє ваша дитина, що відбувається. Запитайте її, що буде далі, що вона думає про героїв і їхні вчинки.

Зміцнюється зв'язок між батьками і дітьми. Хвилини разом і теплі спогади про те, як улюблені батьки читають цікаві історії, можуть вдихнути любов до читання на все життя.

Створюються кращі приклади для наслідування. Діти вчаться через спостереження і наслідування. Читання вголос допомагає їм почути, як звучить мова. Ви можете бути прикладом того, як аналізувати історію і як визначати значення слів, використовуючи підказки контексту.

Поліпшуються навички аудіювання. Читання вголос виховує розуміння багатства мови і допомагає розвинути дитячий слух: дитині буде легше розуміти вказівки та інструкції шкільних вчителів. Відомо, що рівень читання дитини не відповідає її навичкам аудіювання приблизно до восьмого класу.

Це спосіб відкрити для себе класику. У школі дітей може відлякати непроста мова Шекспіра або старомодні вислови Джейн Остін, але в затишній домашній обстановці ви здатні оживити текст, читаючи репліки персонажів різними голосами і розповідаючи про історичний контекст твору.

Читання допоможе обговорити з дітьми складні проблеми. Діти можуть пропустити повз вуха ваші настанови про те, що таке «добре», а що «погано». Але коли ви читаєте історію, герої якої стикаються з серйозними проблемами і відповідають за свої дії, – це той самий момент для розмови про складні, злободенні ситуації.

Ви познайомите дітей з різними жанрами. Читання вголос дає батькам можливість продемонструвати дітям різні види книг і історій, допомогти розібратися, які літературні напрямки їм ближчі. Читайте поезію, сатиру, автобіографії та мангу!

Ви відкриєте двері в світ інтересів ваших дітей. Читаючи про те, що люблять діти, або вибираючи жанри, які до душі школярам (наукова фантастика, фентезі, містика, трилери, графічні новели, майнкрафт, та що завгодно!), ви отримуєте чудову можливість розділити інтереси своїх чад, обговорити їх і опиняєтеся на одному ігровому полі з ними, на час знімаючи із себе роль вчителя, який знає більше, ніж вони.

Читання вголос розпалює цікавість і жагу знань. Нехудожні книги гарно підходять для сумісного читання вголос. Для старших дітей і підлітків можна вибрати книги або статті про поточні або недавні події і світові проблеми. У цій сфері можна знайти безліч популярних історій, від яких захоплює дух не менше, ніж від найзахопливішої фантастики.

Переклад статті Commnsensemedia.org 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram