Через пандемію Covid-19 фестиваль вільної освіти «ВільнОсвіта» відбувся в онлайн-форматі в березні-травні 2020 року. Нижче ми пропонуємо відеозаписи всіх виступів в одному місці. Якщо ви хочете дізнатися більше про альтернативну освіту та екологічні стосунки між батьками і дітьми, залишайтесь на сторінці і переглядайте відео на близькі вам теми.


1. Засновник та директор Організації ресурсів альтернативної освіти (AERO) Джеррі Мінц, «Десятиріччя досвіду вільної освіти та хоумскулінгу. Процес та результат»

2. Анна Валенса, відомий в Україні та за її межами філософ, методолог підтримуючих професій, «Теорія запитру на підтримку. Як зрозуміти, що потрібно мені та близьким людям саме зараз?»

3. Засновниця демократичної школи Papaya Іра Браницька та співорганізаторка міжнародної конференції демократичної освіти IDEC-EUDEC 2019, «Вільна освіта без кордонів онлайн та офлайн. Власний досвід»

4. Доріанн до Грут, консул Європейської організації підтримки демократичної освіти EUDEC, «Безболісне прийняття рішень у колепктиві та родині. Метод соціократичного кола»

5. Яков Гехт, радник міністра освіти Ізраїлю (власне, уже шести міністрів), відомий на весь світ лідер та популяризатор демократичної освіти, «Неймовірні можливості, які відкриває нам криза»

6.  Валентина Мержиєвська, засновниця школи «БеркоШко», авторка чисельних посібників, семінарів та вебінарів, що за 9 років надихнули активістів на створення десятків альтернативних проектів в Україні, «Читання з дітьми для розвитку і задоволення»

7.  Євген Мірошниченко – автор проектного табору MUcamp, засновник «Мірошколи», «Літній табір як модель демократичної школи»

8. Ксенія Осадча, арт-терапевт, сімейний та дитячий психолог, 10 років працює у сімейному консультуванні, 30 років у педагогіці, 13 років з них у альтернативних проектах, в команді та авторських проектах, «Усі вдома: щастя чи випробування»

9. Джеральд і Бев Хюбнер (Канада), батьки двох дітей, які отримали домашню освіту, а тепер бабуся і дідусь чотирьох онуків-хоумскулерів. Джеральд –голова Всесвітньої ради з питань домашньої освіти, голова Асоціації Захисту Хомчкулінгу, «Радість домашнього навчання. Власний досвід родини та світова статистика»

10. Ярослав Коваленко, засновник мережі демократичних шкіл Dixi, «Що роблять різні діти у школі, де можна не ходити на уроки.10 років подібного досвіду в Україні»

11. Луана Волкова (і мати Наталія Фехердінова) – ворлдскулер з досвідом: 22 країни, 4 мови і жодної контрольної. «Що таке ворлдскулінг, як зекономити на мандрах та знайти друзів у інших країнах»

12. Оллі Скордіна  автор книг, ігор на тему дитячо-батьківських відносин, арт-терапевт, тренер творчих станів, language coach. «Практикум пошуку опор і ресурсів. Як упоратися з емоційною гойдалкою»

13. Анастасія Леухіна – мама хоумскулера з 6-річним досвідом, викладач Київської школи економіки, голова ГО «Горизонталі», співзасновниця «Освітнього експерименту», «Домашнє навчання: батьківські виклики, помилки та рішення»

14. Майк Вейман (Німеччина) – співзасновник організації з боротьби із віковою дискримінацією та співавтор демократичної школи в Берліні, «Що таке права дитини, як поставитися до них серйозно й почати поважати»

15. Олексій Ширшов (Росія) – філософ, батько трьох дітей, співзасновник Натуральної школи, адепт outdoor education, новоспечений директор школи «Кругозор», «Прогулянки 2020. Сковородою по голові»

16. Дмитро Мельник – професійний коуч-ментор, батько 7-річної доньки, консультант зі стратегічного розвитку освітніх проектів, «Роль батьків у новому дистанційному освітньому процесі»

17. Олексій Греков – співзасновник київської школи «Афіни», викладач, вчений-фізик, драматург, комп’ютерник та футуролог, «Яка школа підходить вашій дитині і що робити з 15 обов'язковими предметами?»

18. Василіса Левченко – психолог і психотерапевт у третьому поколінні, «Тривога і кордони в батьківстві». 

19. Руфіна Кашапова – психолог-консультант, сертифікований спеціаліст в психотерапії психологічної травми, співзасновниця «Натуральної школи», школи для батьків «Большая Медведица», ведуча авторских психологічних програм. «Розшколювання. Співорганізація життя з дітьми в пансіоні»

20. Віктор Цатрян (Росія) – батько 4 дітей, співзасновник та директор «Демократической школы 5, подъезд 5», «Не чіпай, відійди, давай допоможу. Сесія про батьківські страхи та що з ними робити»

21. Сабін Паппас та Льонаїс Жайє (Греція) – куратори міжнародного проекту «Школа без кордонів» та школи «Літай-килим», програми мобільності, навчальної програми французького державного університету Heterotopia Tour, «Легальні моделі фінансування неформальних освітніх проектів»

22. Анна Турчанінова – журналістка, мати 4 дітей, партнер «Ранкової школи» й ТО «Острови» сповідує принципи демократичної й самоспрямованої освіти. «"Не Мері С'ю" або клуб анонімних вихователів»

23. Діана Житня-Кебас, практичний психолог, досвідчений спеціаліст у роботі з підлітками, тренер, співзасновниця Комунікативного клубу для підлітків, «Межі в мережі: правила поведінки в Інтернеті для батьків підлітків»

24. Генрі Редхед (Великобританія) – виконавчий директор і вчитель музики в Самерхілі, який був заснований 100 років тому його дідом, «Що ми знаємо про демократичну освіту із нашого сторічного досвіду»

25. Марія Кожанова (Росія) – співзасновниця простору самоспрямованої освіти «У.Дача», «Історія створення і трансформації У.Дачі»

26. Оліна Сільченко – мама 3 синів, фанат і практик самоспрямованої освіти, «Роль батьків у самоспрямованій освіті»

27. Вікторія Солоніцина – педагог, коуч та тренер, 25 років досвіду в сфері неформальної освіти, співавтор програми для підлітків «Простір майбутнього», «Батьківський коучинг – це мода або необхідність. Як встановити довірчі стосунки з дітьми на їх шляху до дорослого світу»

28. Марія Красная (Ізраїль) – режисер, педагог, автор програм і проектів для дітей, батьків, педагогів, співавтор Анімаційній педагогіки, творча мама творчого підлітка, «Творчий розвиток що? навіщо? як? Або життя творчої людини в школі та вдома»

29. Марина Колесник – засновниця клубу «Вільна освіта Дніпро», автор ідеї фестивалю «ВІльнОсвіта»і його рушійна сила, організатор "Виставка. Альтернативні школи Дніпра 2019», співорганізатор міжнародної конференції IDEC-EUDEC 2019, співорганізатор сімейного кемпу «Освітній Експеримент», 2018 р., мама трьох дітей, практик самоспрямованого навчання.

Ольга Фанагей-Баранова – журналіст, блогер, автор яскравої ілюстрації анскулінга «ШколаГнома», активістка альтернативної освіти, майстер комунікацій команди «Освітнього Експерименту», організатор семейних фестивалів і клубів у Запоріжжі, мама чотирьох дітей віком від 3 до 22 років. Із молодшими синами 3 і 6 років практикує анскулінг і самоспрямовану освіту «Як живе і навчається самоспрямована сім'я»

30. Ксенія Стрельбицька – викладач літератури в приватній школі «АІСТ», співорганізатор Міжнародних конференцій демократичної освіти, «Проєктне навчання. Нестандартний підхід в літературі. Дитяча журналістика»

31. Ярослава Мозгова – вчитель та тьютор приватної школи «Афіни». Активістка альтернативної освіти.

Наталя Зайцева – мама вальдорфських учениць, викладач англійської мови та хімії в International Language Centre та БеркоШко, «Онлайн-навчання з точки зору неформального вчителя»


32. Євген Матвєєв – засновник сайту altosvita.in.ua та адміністратор однойменної фейсбук-групи –Альтернативна освіта в Україні, староста школи «Соняшник» та співзасновник Освітнього центру «Життя», дослідник освіти в Україні та за кордоном, учасник робочої групи МОН з питань розробки Положень про форми навчання, спікер та організатор освітніх подій в різних містах, «Альтернативна освіта в Україні і в мені»

33. Ася Кіндзерська – Монтессорі-педагог з досвідом роботи в одному з перших в Україні Монтессорі-просторів «АІСТ», «Організація Монтессорі-простору власноруч. Основні принципи та ідеї Монтессорі-педагогіки»

34. Наталя Тарченко – співзасновниця та СЕО групи освітніх компаній DEC, експертка в міжнародній освіті, співорганізаторка IDEC-EUDEC 2019, щільно співпрацює з Яковом Хехтом, із Шалвою та Паатою Амонашвілі, організовує івенти з міжнародними спікерами, «Розширення меж через досвід навчання за кордоном. Міжнародні програми, школи, університети, канікули та екзамени»

35. Оксана Архипчук – засновниця альтернативної школи KAIZEN, мама трьох дітей та керівник туристичного проекту Active Ukraine, «Як залучити іноземних вчителів у роботу альтернативної школи в невеликому місті».

36. Заключний ефір про те, навіщо взагалі слухати і робити подібні події, як по-різному проходять онлайн- і офлайн- івенти, які були найяскравіші моменти з точки зору команди, що запам'яталося, надихнуло, що вдалося створити за 2,5 місяці разом!

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram