Osvitanova.com.ua

Карантин. Самоізоляція. Ці слова звучать звідусіль, селебриті переконують, що сидіти вдома – це дуже весело і корисно не лише для нашого здоров’я, а й для внутрішнього «я». Але, якщо перші два тижні карантину, ви теж не падали духом і зареєструвалися на проходження безлічі онлайн-курсів, зібрали підбірку книг, які планували перечитати і, навіть, встигли подивитися всі сезони улюбленого серіалу, то тепер ваш ентузіазм наближається до нульової позначки.

Зараз вам здається, що самоізоляція породила лише безліч проблем, а всілякі «можливості для саморозвитку» – це вигадки. Поки кінець карантину ніхто не поспішає прогнозувати, потрібно боротися зі всіма проблеми, які він породив, аби не зустріти літо в депресії.

Лінощі та прокрастинація

Здається, чим довше тягнеться карантин, тим важче встати вранці з ліжка та змусити себе змінити зручну піжаму на діловий одяг. Ви також можете втратити відчуття часу, з’їсти тижневий запас продуктів за день та не виносити сміття тиждень. У такій атмосфері лінощі все більше поглинають, а ностальгія за активним минулим ще більше пригнічує пасивне сьогодення.

Що робити?

Побороти лінощі та прокрастинацію вам допоможе складання детального плану дня на тиждень вперед. Сюди потрібно внести все: від пробудження та ранкових ритуалів до серіалу перед сном. Намагайтеся заповнити роботою, відпочинком чи спілкуванням із сім’єю весь день. За такими активними буднями та вихідними карантин пройде швидше і після його завершення у вас буде чимало пунктів, поруч з якими ви напишете «done». Пам’ятайте, що планування вам допоможе лише за умови дотримання всіх пунктів.

Нестача спілкування

За словами психологів, найбільше від самоізоляції страждають ті, у кого було дуже активне життя з постійним спілкуванням, насичене новими враженнями. Таким людям особливо важко пережити нестачу спілкування, особливо якщо їх карантин проходить наодинці з самим собою. До того ж, соціальна взаємодія – це одна з основних потреб людини і саме комунікація допомагає боротися зі стресом, а відмова від неї наражає нашу психіку на серйозне випробування.

Що робити?

Єдина порада у сьогоднішніх реаліях – це спілкування з друзями у режимі онлайн. Ми розуміємо, що вам набридло скрізь бачити поради онлайн-вечірок, але поки це єдиний можливий варіант. Аби не втрачати зв’язок зі світом та не забувати про дружні традиції – переведіть все у режим онлайн, новітні технології допоможуть відтворити атмосферу ваших звичних посиденьок. Можливо, з часом у вас з’явиться нова традиція – проводити одну зустріч на місяць у режимі онлайн.

Читайте також:  Ефект Хатіко: як догляд за домашніми тваринами допоможе дитині на карантині

Сірі будні і такі ж вихідні

Коли більшість часу ви проводите вдома, то межа між буднями та вихідними стирається. Але в умовах віддаленої роботи так само важливо відпочивати, як і за офісної праці. Такий «день бабака» загрожує вам накопиченням стресу, лінощів та втратою продуктивності під час роботи.

Що робити?

Організм краще усвідомить початок вихідних, якщо ви будете робити звичні для цього ритуали: наприклад, випити кави на ґанку або балконі, подивитися кіно з попкорном чи увесь день гратися з дітьми. Психологи радять розмежувати гардероб на «будній» та «вихідний», урізноманітнити свій раціон вікенду або зустрічатися з друзями онлайн. 

Читайте також: Причини тривожності в дітей і як її подолати

Сімейні конфлікти

Коли ви працюєте разом, разом проводите вечори та вихідні, то часто виникають конфлікти. Саме тому після закінчення карантину в Китаї збільшилась кількість розлучень, а по всьому світу фіксуються збільшення повідомлень про домашнє насилля.

Що робити?

Аби самоізоляція не стала для ваших стосунків випробуванням, які вони не пройдуть, спробуйте проводити певний час порізно: ви читаєте книгу, ваш партнер грається з дитиною або дивиться свій улюблений серіал. 

Постійне відчуття тривоги

Новини про збільшення кількості хворих на коронавірус, наближення небаченої раніше економічної кризи та туманні перспективи виходу з карантину ніяк не розбавляють наші сірі будні, а лише викликають відчуття тривоги та страху перед невідомим. В умовах стресу організм гірше аналізує інформацію, втрачає продуктивність та, навіть, стає вразливішим до вірусів.

Що робити?

Хоча б раз на тиждень влаштовуйте собі розвантажувальні дні в інформаційному сенсі: не гортаєте стрічку Facebook, не дивіться новини та не читайте Telegram-чати. Щоб не виникало зайвої спокуси зайти на Коронавірус-інфо, зробіть цей розвантажувальний день максимально активним.

За словами психологів, для того, щоб припинити сприймати самоізоляцію як особисту трагедію потрібно жити звичним життям з однією лиш відмінністю – без зайвої потреби не виходити з дому.

Читайте також: Додатки для боротьби зі стресом і тривожністю

Поширити у соц. мережах: