Osvitanova.com.ua

Помірний український клімат не підходить екзотичним комахам та павукоподібним, тому у нас так мало отруйних тварин. А от з рослинами не все так просто. Є чимало небезпечної флори, про яку потрібно знати кожному дорослому та маленькому українцю.

У світі нараховується 10 000 видів отруйних рослин. І понад 250 видів росте в Україні!

Пізньоцвіт

Гарні квіти так і хочеться зірвати, аби зібрати букет. Та ця рослина має сильнодіючу отруту. Особливо небезпечні для людини та тварин насінини. Інші відомі народні назви пізньоцвіту осіннього – мороз, морозець, зимівник та дикий шафран. Розквітають гарні квіти пізно восени. Найбільша чисельність пізньоцвіту зустрічається в Карпатах, також рослину знають на Поліссі.

Рицина

Небезпечна частина рослини – насіння. Отрута викликає важку та повільну смерть. Людина помирає на 5-7 день після вживання насіння. Ті люди, яких вдалося врятувати, не можуть відновити своє здоров’я – отрута рицини залишає наслідки на все життя. З рицини виготовляють лікувальний порошок, вдихання якого викликає пошкодження легень.

 

Вовчі ягоди

Це кущ заввишки 1,5 м, яке приваблює своїми яскравими червоними ягідками. В Україні нараховується 5 різновидів вовчих ягід. Найнебезпечніший – це дафне мезереум, який росте в Карпатах. Вовчі ягоди містять отруйну смолу. Ці плоди не споживає жодна тварина. Для людини смертельною дозою є зовсім невелика кількість ягід – 10 штук.

Симптоми отруєння цією рослиною проявляються упродовж 2-3 годин після споживання.

Ознаки отруєння вовчими ягодами:
Блювота. Втрата свідомості. Запаморочення в голові. Тремтіння рук. Зупинка дихання.

Чемериця біла

Висока трава, що сягає 1,5 м. У давнину з чемериці виготовляли отруту. Зазвичай нею вбивали щурів. Найотрутніша частина рослини – це її коріння, яке і спричиняє смерть. Контакт із листям, квітами та стеблом не призводить до летальних випадків, проте викликає сильне отруєння та проблеми зі здоров’ям.

Наперстянка

Кажуть, що наперстянкою, настояною на вині, свого часу було отруєно Олександра Македонського. З давніх часів з квітів цієї рослини виготовляли ліки для серця. Проте нерідко від настоянки помирали пацієнти. Цікаво, що отруйні алкалоїди містяться в усіх частинах рослини.

Борець

Дуже приваблива і дуже небезпечна рослина. Висока трава, що сягає майже 2 метрів у висоту. Цілі зарості синіх квітів приваблюють погляд. Основна територія зростання рослини – Карпати. Відомо, що борець здавна використовується в китайський та індійський медицинах. Небезпечна рослина тим, що свою отруту здатна передавати через шкіру. У жодному разі не можна зривати ці гарні квіти.

Арніка

Більшість знають цю рослину з реклами як чудовий лікувальний засіб. Та збирати арніку може лише фахівець, дотримуючись правил безпеки. Арніка зростає в горах і завжди приваблює туристів. Отрута квітів, стебел та листя легко проникає через шкіру. Зазвичай прояви отруєння проявляються в нудоті, поверхневому і частому диханні, блювоті. Крайнє рідко арніка викликає зупинку серця. Ніколи не зривайте цю рослину для домашніх настоїв та лікувальних чаїв!

Беладона

Про неї співають пісні та розповідають, як зраджені дівчата отруюють коханих парубків. Небезпечним для людини є сік з ягід беладони.

Блекота

Цю рослину згадують у народній приказці: «Ніби блекоти об’ївся». І справді, людина після вживання блекоти має певні психічні розлади, погано контролює свої дії. Отруєння не є смертельним, але завдає шкоди здоров’ю.

Дурман

У цієї рослини отруйні всі частини – стебла, листя, плоди та насіння. Хоча в медицині дурман використовується як ефективна лікарська рослина. Збирати дурман самостійно категорично заборонено. Більше того, дурман здатен негативно впливати на людину своїм ароматом. П’янкий запах містить частину алкалоїдів, тому відпочивати поруч із дурманом небезпечно для життя.

Поширити у соц. мережах: