Osvitanova.com.ua

21 березня в Україні і світі відзначають Міжнародний день людей з синдромом Дауна, одного з найбільш поширених генетичних порушень. Вперше цей день був проведений у 2006 році, його ініціаторами стали Європейська асоціація Даун-синдром (EDSA) та Всесвітня асоціація Даун-синдром (ІDSA). У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітнім днем людей з синдромом Дауна. 

Таку дату вибрали не випадково 21 числа у третій місяць року. Це своєрідний натяк на зайву хромосому у їхній двадцять першій парі. Люди з синдромом Дауна відкриті та усміхнені, добрі і дуже довірливі, мають особливість розумового розвитку та соціальної адаптації. Ступінь прояву затримки розумового і мовного розвитку залежить як від вроджених факторів, так і від занять у дитинстві. У світі людей із цим синдромом називають "сонячними".

Аби привернути увагу суспільства та висловити толерантність і підтримку людям з синдромом Дауна людей закликають надягати яскраві, непарні шкарпетки або лише одну як символ додаткової хромосоми. Такий флешмоб отримав назву "Lots of socks" і відбувається 21 березня. Щороку по всьому світу небайдужих людей закликають приєднуватися до флешмобу і наголошувати про інакшість, однак не меншовартість, людей з синдромом Дауна.

Один із семиста малюків з’являється на світ із цією особливістю. В Україні таких людей  близько 15 тисяч.  Та в нас люди, які народилися з цим синдромом, досі мають набагато менше можливостей ніж ті, кого заведено вважати “звичайними”. Вони мають проблеми з доступом до послуг реабілітації, освіти, не хавжди можуть знайти роботу, відчувають дискомфорт у публічному просторі.

Це пов’язано з недостатньою обізнаністю щодо синдрому Дауна та недосконалістю системи, що звикла спершу бачити в людині хворобу, а не особистість. Ці люди мають такі самі потреби, бажання та мрії, як і кожна інша людина. Також вони показали, що можуть вчитися та працювати, мають схильність до талантів і здібності у спорті. 


Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: