Osvitanova.com.ua

Щороку наприкінці зими ми чекаємо на епідемію. Грип чи банальні «віруси» чатують на ослаблені холодом і темрявою організми. Чого в такому випадку хочуть батьки? Логічно, захистити дітей від хвороби. Але час від часу до цього, загалом природного, циклу втручається преса й новини. І тоді традиційний період кашлю, карантинів і лікарняних перетворюрється на репетицію апокаліптичного серіалу. 

Цьогоріч ми боїмося китайського коронавіруса. Ви готові? Готуєтеся? Переживаєте? Дивитеся новини? А що там у батьківському чатіку?

Як і зазвичай, на один факт припадає п'ять фейків (в когось і більше – залежить від кількості вайбер-груп  у телефоні). Давайте потикаємо в них паличкою і спробуємо відрізнити вигадки від реальності.

Коронавірус можна підчепити, якщо помацати або з'їсти банан

Ні, не можна. Хоч він і з короною, але все ж вірус, а не зловісна позаземна істота. Тому і живе, як інші віруси. Тобто поза носієм (а це не фрукти, а живі істоти) більше кількох годин не протягне. Тобто в цьому випадку не треба спеціальних знань чи інсайдерської інформації – вистачить базових шкільних знань із біології. Власне, можна перепитати в дітей – вони точно грали як не в «Спору», то в «Чуму», і чимало знають про вирощування бактерій та вірусів (і захоплення всесвіту, так). 

Вірусом можна заразитися через посилки з Aliexpress 

Тут не розгубився сайт сатиричних новин Uareview.

У зв’язку зі спалахом в Китаї коронавірусу в Укрпошті планують візуально перевіряти вміст посилок на наявність небезпечних бактерій, або відразу спалювати всі посилки, які надходитимуть з цієї країни. Про це повідомляє видання «Урядовий кар’єр». Особливо ретельно перевірятимуться посилки, з яких лунають кашель та чхання.

Але ідея настільки захопила маси, що за кілька днів уже Укрпошта мусила давати офіційне спростування - ні, вони не спалюватимуть усі посилки з Китаю, ні, вірус так не передається. Чому – дивися п. 1

Це «смертельна» пневмонія

Це не фейк, але неабияке перебільшення. Чи помирають люди від коронавіруса? Так. Чи помирає їх більше, ніж від інших пневмоній чи грипів? Ні. 

Ви можете самостійно погуглити і побачити статистику: більшість померлих від коронавірусу – люди старшого віку. А тепер погугліть основні причини смертності людей, старших за 65 років. Так, пневмонія входить у топ-5. Будь-яка. 

Треба купити вакцину та противірусне!

Ні. Вакцину ще не придумали.

Хоча ви вже могли бачити в новинах, що її вже аферисти продають. Наразі об'яву видалили та прінтскрін залишився.

,
 

Крім того, противірусні препарати (за винятком кількох, створених під конкретні збудники) входять до всіх списків "фуфломіцинів". Правила поведінки ті самі, що й під час будь-яких епідемій респіраторних інфекцій – мити руки, не тусити в людних непровітрюваних приміщеннях тощо. Їх можна знайти на сайті ВОЗ, МОЗ України тощо. 

Ми всі помремо! Вірус уже в Україні/Львові/знайшов нашу вулицю.

Ні. Принаймні, поки що. Звісно, виглядають новини загрозливо – і перестороги про швидке поширення віруса, й інформація про карантин у цілих містах (чи навіть військове положення), і повсякчасні підозри у тому, що Китай щось приховує (не те щоби небезпідставні). Але важливо розуміти, що більшість новин, які лякають, бентежать чи викликають інші сильні емоції – створені саме для того, щоби лякати й бентежити, а не для того, щоби ви більше дізналися про ситуацію. Це збільшує відвідуваність сайтів, прибуток від реклами (зокрема, ліків), трафік та загальні показники популярності певних ресурсів. 

В Китаї люди помирають просто посеред вулиці

Ні. Люди хворіють, деякі – помирають, бо хвороба дійсно тяжка. Лікарі працюють. Але більшість заходів, які вживають – це пересторога та профілактика, а не реакція на якісь приховані страшні події. Приміром, компанія Xiaomi повідомила, що закрила свої крамниці в Китаї, поки не вщухне епідемія. З одного боку, це виглядає як турбота про працівників і відвідувачів. З іншого – як реклама: «У наших магазинах завжди такий натовп, що там і пневмонію запросто можна підхопити». А ще це «плюсик у карму» й збільшення лояльності до компанії. 

Як бачите, багато з того, про що нас інформують медіа перекручене і не зовсім відповідає дійсності тому пропоную декілька заходів з інформаційної профілактики, які зменшуть вашу захворюваність на тривожність:

не вірити розсилкам у месенджерах від слова «взагалі»; по інформацію звертатися до міжнародних новинних агенцій та великих сайтів (наприклад, Reuters.com), не помічених у «зашкварах»; тримати в голові, що продукування тривожності в ситуації з епідемією потрібне не для інформування, а для заробляння грошей; зберігати спокій та жити більш-менш здоровим життям – спати, гуляти, снідати й радіти життю. 

Де читати новини:

 сайт Національного Комітету здоров’я Китаю http://bit.ly/2vq6LVk

сайт Всесвітньої організації охорони здоров’я http://bit.ly/2RVF7qP

мапа поширення віруса, оновлюється наживо http://tiny.cc/ob5bjz 

Поширити у соц. мережах: