Osvitanova.com.ua

Якщо вам цікаво, що ж це таке «новітні технології», пропоную ознайомитись із нашим дайджестом новин із головних джерел IT-сфери про основні технологічні тренди 2020 року, які стануть частиною нашого життя.

1. 5G мережа

Однією із найбільш загадкових нових технологій є поява 5G. Окрім збільшення швидкості доступу і більш надійних мобільних мереж, поширення 5G також прискорить розвиток «розумних» міст, інтелектуальних транспортних засобів, інтелектуальних виробництв і безліч технологій з інтенсивним використанням Інтернету. Іншими словами, основне значення 5G – сучасний «смартфон» без обмежень.

2. Електротранспорт/Зелений транспорт

Охорона навколишнього середовища є однією із найголовніших тем за останні десятиліття, і тому актуальність електротранспорту буде провідною тенденцією 2020 року. Окрім цього, значними перевагами «зеленого» транспорту також є низький рівень шуму, покращення якості життя, комфорт пересування, наприклад, пересуватися на гіроскутері або гіроборді можна набагато швидше, ніж на автомобілі. Сьогодні все популярнішими стають транспортні засоби на акумуляторах. Такі як вантажівки (наприклад, Tesla Cybertruck), легкові автомобілі, скейтборди, скутери, велосипеди тощо.

Багато великих автомобільних гігантів, такі як Tesla Motors, Nissan, Ford, Kia, почали випускати все більше електрокарів за доступними цінами. Однак, на сьогодні лише Tesla Motors в змозі проїхати на одному заряді близько 400 км, в той час як Nissan, Peugeot Ukraine та та інші лише до 100 км. Таким чином, аби скласти гідну конкуренцію, у 2020 році свої останні розробки із покращення показників будуть представляти Porsche (запас ходу на одному заряді складатиме 550 км, а швидкість заряджання 20 хвилин), Audi (за один заряд долає близько 500 км, електронне обмеження граничної швидкості - 210 км на годину) та інші.

Окрім ініціативи виробників не менш важливою є ініціатива країн, де поступово впроваджується тенденція електрокарів. До речі, Україна набагато випереджає інші країни Східної Європи за темпами розвитку інфраструктури для електрокарів. Тут є як приватні зарядні станції, доступ до яких можливий лише за згодою власника, так і публічні, а також кілька десятків фастчарджерів, в основному китайського виробництва.

3. Штучний Інтелект (Artificial intelligence)

Технології AI (імітація інтелекту людини машинами) збурюють уяву людей вже не одне десятиліття, але досить великий відсоток користувачів навіть не уявляють, що майбутнє вже у їхніх гаджетах та техніці. Нещодавно SpotHub провела опитування в різних куточках світу, і виявили, що майже 63% навіть не усвідомлюють, що користуються технологіями штучного інтелекту кожного дня.

Такі відомі більшості асистенти як Siri, Alexa, Google Assistant та Cortana – це і є розробки штучного інтелекту. Вони оснащені програмами обробки та розпізнавання людського голосу. На сьогодні доступ до голосового пошуку доступні 3,9 мільярда пристроїв Appple, Windows та Android. Вже зараз відомо, що Apple планує найближчим часом представити зовсім нову операційну систему SiriOS, що вийде за рамки голосового пошуку та буде повноцінним асистентом користувача.

Не оминув штучний інтелект і сферу автотранспорту. Автономні автомобілі більше не фантастика, а наша реальність. Вже цього року Google анонсувала інформацію про алгоритм, який здатний навчитися водити машину так само, як це робить людина – через досвід. Ідея полягає в тому, що автомобіль матиме здатність «дивитися» на дорогу і приймати рішення щодо ситуації.
Ще однією галуззю куди увійшов штучний інтелект стали світові ритейлери Amazon і Target. Тепер вони заробляють мільйони завдяки здатності їх магазинів передбачати потреби покупців.

Наприклад, сервіс рекомендацій Amazon запускає у 2020 році технології машинного навчання. Сервіс тепер допомагатиме обирати найкращі маршрути переміщення в центрах обробки та виконання замовлень. А ось такі компанії, як Dominos і Doordash, почали експериментувати з безпілотниками та роботами. Хоча в даний час ці новітні технології все ще мають баги, але, дивлячись на величезні перспективи, вони обов'язково стануть технологічною тенденцією у 2020 році.

4. Система «Розумний будинок»

Прослідковується серйозний стрибок у розвитку систем автоматизованого керування квартирою/будинком. Пов'язаними між собою електроприладами в будинку тепер можна керувати централізовано — з пульта чи віддалено. Віддалене керування можна здійснювати з телефону чи іншого гаджета, якщо встановлені спеціальні програми в будинку та на телефоні (іншому гаджеті). Основними перевагами домашньої автоматизації є не лише захист майна від пожежі, крадіжки, повені тощо, а й зручність при здійснені повсякденних дій, наприклад, контроль освітленості залежно від години доби, контроль протікання води/газу, увімкнення та вимкнення електроприладів (праска, телевізор, електричний чайник, пральна машина, холодильник тощо), віддалений запуск роботи пристроїв (приготування кави у кавоварці, миття посуду у посудомийній машині), і з кожним роком перелік цих можливостей зростає. 

Рішення «смартхаус» стає невід’ємною системою управління в побуті. Такі системи допомагають не лише економити електроенергію, але і суттєво допомагають в здійснені догляду за дітьми чи за родичами похилого віку. Це також чудова можливість для людей з обмеженими можливостями спростити щоденні дії та насолоджуватись життям.

5. Медична модернізація

Довгоочікуваною технологічною тенденцією у 2020 році стане вдосконалення технологій в медичній сфері. 3D-друк відкриє нові можливості в області передового протезування. Дослідження в університетах розширюють можливості 3D-друку біонічних частин тіла (технологія виготовлення фізичних тривимірних об’єктів із використанням цифрових даних). Застосування тривимірних технологій в медицині розвивається в декількох напрямках. Наприклад, комп’ютерна томографія (КТ) та магнітно-резонансна томографія (МРТ). Переваги досить очевидні та привносять великий вклад в дослідження і виявлення хвороб.

Також все частіше заходить мова про успіхи у створенні 3D-моделей людських органів. Це надає змогу детальніше вивчати патології та їх лікування. Вже зараз медичні інженери створюбють імплантанти, штучні кістки, тканини тощо. Наприклад, вчені з Принстонського університету, штат Нью-Джерсі, надрукували «біонічне вухо», яке може чути радіочастоти, що виходять далеко за межі нормальних можливостей людини.

6. Технології доповненої реальності (Augmented Reality)

Так само як і зі штучним інтелектом, суспільство не повністю усвідомлює, що користується технологіями доповненої реальності (доповнення реального світу цифровими даними). На відміну від віртуальної реальності (Virtual Reality), AR працює на базі навколишнього середовища і просто накладає поверх віртуальну інформацію (графіка, звук, дотики тощо). Наприклад, такі програми як селфі-редактори на телефонах тощо.

Згідно з підрахунками Gartner, як мінімум, 100 мільйонів користувачів використовують технології покупок з AR-підтримкою у 2019 році, що є однією з найгарячіших тенденцій в торгівлі у цьому році. BRP report зазначає, що 48% споживачів з більшою ймовірністю будуть купувати у продавця, який надав послуги AR. Бренди, що спеціалізуються на косметиці та моді підвищують попит, використовуючи AR-технології, які забезпечують розпізнавання осіб, адаптуються до місцевих умов освітлення і дають індивідуальні консультації, наприклад, ви можете побачити чи підійде той чи інший тон помади не виходячи із дому за допомогою спеціального додатку, що працює за принципом відомого Snapchat.

Одним з найбільш очевидних варіантів використання AR-технологій є навігація всередині приміщень. Люди вже значною мірою спираються на картографічні послуги від Google та Apple, щоб пересуватися вулицями, але внутрішня навігація з використанням AR вражає. Додатки на базі ARKit і ARCore для навігації усередині приміщень можуть вказувати маршрути в аеропортах, торгових центрах, лікарнях і офісах. Аеропорт Gatwick вже розгорнув власне рішення для смартфонів, яке забезпечує маршрути до терміналів і посадкової зони на основі номера рейсу користувача.

Спільна робота, на основі конференц-зв'язку, часто підривається відсутністю особистої присутності. Однак AR може створювати настройки змішаної реальності, де всі учасники конференц-зв'язку можуть бачити один одного в більш сприятливій для суспільства середовищі. Microsoft просувається вперед з бета-версією системи відеодзвінків, яка використовує доповнену реальність для створення уявлень учасників в голографічному стилі. Cisco Systems також працює над проектом Musion, який об'єднує свої мережеві продукти з технологіями AR. Співпраця на базі AR і віддалена допомога залишається нерозвиненими ідеями, що потребують подальших поліпшень апаратного забезпечення у 2020 році.
 

7. Безконтактні платежі

У 2020 році також варто звернути увагу на фінансові послуги. Все частіше люди починають користуватись альтернативними платіжними системами, які починають з’являтись на ринку. Люди все частіше хочуть використовувати інноваційні рішення, які спрямовані на простоту та швидкість використання (інтернет-платежі, обмінні курси тощо). Такі інновації дають надію, що небанківські установи все частіше зможуть пропонувати кредитні продукти, доступ та обслуговування яких буде повністю здійснюватися в мобільних застосунках. Безсумнівно, що такі системи в досить скорому майбутньому зможуть скласти неабияку конкуренцію для банківських систем. Виклик вже кинутий і банкам доведеться реагувати. Тим ліпше для суспільства.

8.  Країна в смартфоні

Напевно, одним із найголовніших для українців трендів є реалізація продукту «Країна в смартфоні», що за своєю ідеєю не має аналогів у світі. Деякі її елементи ми побачимо вже цього року. Такі як застосунок «Дія» (державні послуги онлайн). Не менш важливим питанням є функціонування та реалізація додатку, а також сприйняття результату серед української спільноти.

Підсумовуючи розвиток тенденцій у сфері ІТ-технологій можна з гордістю сказати, що Україна крокує в ногу з часом і наше суспільство позитивно реагує на кардинальні технологічні зміни. Так за дослідженнями Обсерваторії Smart Sity Центра світової конкурентоспроможності IMD разом з Сінгапурським університетом технологій та дизайну, столиця України посіла 92 місце в списку міст, які активно сприймають технології. Такий список був створений вперше і налічує 102 міста.

Завдяки такому дослідженню вивчають, як містяни сприймають нові технології і як це може вплинути на урівноваження економічних та технологічних аспектів і місце людини в цьому середовищі. Як зазначають автори такого дослідження – увійти до списку дуже важливо для залучення інвестицій та розвитку в різних напрямках в майбутньому.

Поширити у соц. мережах: