Osvitanova.com.ua

Розриваючись між річними звітами, підбиттям підсумків і пошуком подарунків, ми забуваємо, що для дітей важливіший разом проведений час. Це можуть бути настільні ігри, приготування імбирних пряників або виготовлення новорічних поробок (а в дитячому садочку все одно попросять їх зробити). Тримайте декілька ідей.

1. Ялинкові прикраси з природних матеріалів

Зі знайдених у лісі шишок або жолудів і каштанів, що збереглися з осені, можна зробити симпатичні прикраси у скандинавському стилі. Найпростіший варіант – розфарбувати їх і повісити на ялинку. Другий варіант (трохи складніший) – прикрасити лусочки соснових шишок, приклеївши на них помпони або намистинки. А ще можна обмотати шишки кольоровою пряжею або синельним дротом між лусочок.

Для третього варіанту знадобляться моментальний клей і гарний окомір. Потрібно склеїти жолуді, каштани або шишки між собою так, щоб вийшло коло, і перев'язати їх стрічкою. Якщо у своєму окомірі ви не впевнені, то можна використовувати кришку від банки для вирівнювання композиції по колу.

2. Гномики із шишок

Нам знадобляться шишки, дерев'яні намистини, фетр та синельний дріт. До верхівки шишки приклеюємо дерев'яну намистину — це буде голова. Надягаємо на нього ковпачок з фетру і пов'язуємо шарф. Руки та ноги робимо із синельного дроту, обмотавши ним шишку. Таких гномиків можна зробити цілу сім'ю: дідові приробити ватну бороду, дівчинці – руді паперові кіски і так далі.

3. Різдвяний вінок

Традиція вішати на вхідні двері вінок з ялинових гілок поступово приживається і в нашій країні. Якщо ви ще не готові до флористичних подвигів, то можна зробити простий вінок із пряжі. Вирізаємо основу з щільного картону, обмотуємо її зеленою пряжею, періодично змащуючи основу клеєм, щоб нитки не розповзалися і щільно лежали поруч. На заготовку можна приклеїти різнокольорові помпони, ґудзики, намистини, зірки або ялинки з паперу.

4. Ялинка з пряжі

З пряжі, що залишилася від вінка, можна зробити об'ємну аплікацію. Потрібно вирізати з картону ялинку, пряжу нарізати на дрібні рівні відрізки 1-2 сантиметри. Потім основу змащуємо клеєм ПВА і посипаємо пряжею. Коли клей висохне, струсіть надлишки і нарядіть ялинку помпонами або вирізаними з різнокольорового картону кульками. З таким виробом впораються діти від року. А ще вона допоможе потренувати щипковий захват.

5. Ароматні ялинки

Вирізаємо зі щільного картону ялинки і приклеюємо до них корицю, зірочки анісу, гвоздику та інші пряні спеції, які є у вашій кухонній шафці. А ще можна прикрасити ялинки сушеною цедрою апельсина або мандаринки.

Скручуємо з цедри «трояндочки», закріплюємо зубочисткою і сушимо добу на батареї. Коли цедра висохне, можна прибрати зубочистки (форма трояндочки збережеться) і приклеїти трояндочку на наші заготовки.

6. Ялинка з трубочок

Простий і симпатичний виріб з підручних матеріалів. Беремо паперові трубочки для напоїв, нарізаємо на відрізки від 1 до 10 сантиметрів. Потім приклеюємо їх перпендикулярно на довгу трубочку від меншого до великого, щоб створити форму ялинки. Готово!

7. Ялинка із стрічок

Принцип такий, як і в попередньому виробі, тільки стовбур робимо з палички від ескімо, а стрічки можна приклеїти або зав'язати вузлом «зустрічна вісімка». Можна використовувати як книжкову закладку.

8. Ялинка з прищіпок

Ще одна варіація новорічної ялинки – з прищіпок. Нам знадобляться дерев'яні прищіпки, клей, прикраси. Розбираємо прищіпки, знімаємо кріплення і склеюємо їх між собою так, як показано на фотографії. Виходить ялинка, яку можна прикрасити наклейками, стрічками і, приробивши петельку, повісити на велику ялинку. А можна зробити навіть кілька штук і об'єднати їх у гірлянду. Єдина проблема – не у всіх будинках зараз можна знайти прищіпки. Але раптом саме у вас є.

9. Новорічна композиція з оленем

Для цього виробу будуть потрібні картон, ґудзики та дерев'яні шпажки 25 сантиметрів. Основу робимо з дуже товстого картону, який використовують при упаковці меблів. Якщо такого немає, можна взяти пінопласт або якусь плоску коробку. Зі звичайного щільного картону вирізаємо трикутники – ялинки, прикрашаємо їх ґудзиками і приклеюємо до шпажок. Шпажки втикаємо в основу з картону або пінопласту, закріплюємо клеєм, а місце стикування приховуємо ватою.

Переходимо до виготовлення оленя. Вирізаємо з картону 4 частини (шаблон на фото), робимо розрізи в місцях скріплення і з'єднуємо фігурку. Готово! Можна додати інших тварин, зроблених у такій техніці, і пограти в зимовий ліс.

10. Рукавички

Вирізаємо із щільного паперу або картону дві заготовки у формі рукавичок, робимо відбитки дитячих долонь і прикрашаємо ватою, помпонами, наклейками або чим завгодно за смаком. Зі зворотного боку можна написати вітання – вийде чудова листівка для сентиментальних бабусь.

11. Артишоки

Для виготовлення цієї іграшки нам будуть потрібні фольга, м'який спінений поліуретан і термопістолет. Не лякайтеся, поліуретан – це такий м'який пластик, ви легко знайдете його в магазинному відділі з канцелярією або товарами для творчості. А термопістолет (пістолет з гарячим клеєм) полегшить виготовлення багатьох виробів. Тільки, звичайно, користуватися ним потрібно згідно інструкції і не залишати з ним дитину один на один.

З фольги зминаємо невелику щільну кульку (намагаємося, не відлинюємо і не дивимося в айфон), проробляємо дірочку, вставляємо туди петлю, щоб потім підвісити іграшку, закріплюємо гарячим клеєм. З поліуретану вирізаємо рівносторонні трикутники зі стороною 1,5 сантиметра. Зробити це швидко можна так: відрізаємо смужку шириною 1,5 сантиметра, відміряємо на ній відрізки по 1,5 сантиметри і з протилежної сторони робимо точно так само, щоб вершина припадала на середину нижнього відрізка (див. фото). Таких трикутників необхідно нарізати приблизно 50 штук.

Потім склеюємо 4 трикутники пірамідкою і приклеюємо основою до кульки з фольги із протилежного боку від петлі. Рештою трикутників обклеюємо кульку по кругу знизу. Готово!

12. Зірка

Склеюємо дерев'яні шпажки (перевірте ваші запаси шпажок!) між собою так, щоб вийшла зірка, потім обмотуємо заготовку пряжі. Робити це потрібно щільно, щоб заготовки не було видно. Або ж, навпаки, зробити покриття більш повітряним, щоб між нитками проглядалася основа. Можна прикріпити петлю і повісити на ялинку, а якщо приробити ззаду шийку від пластикової пляшки, то вийде наконечник на ялинку. Варіативність у всьому!

13. Сніжинки

Для цього виробу знайдіть білу фарбу, блискітки, клей ПВА і втулки від туалетного паперу. Нарізаємо втулки на кільця шириною близько 5-7 мм. Стискаємо з двох сторін, щоб вони набрали форми листочка. Потім склеюємо п'ять таких «пелюсток» між собою так, щоб вийшла квітка. Інші кільця від втулок складаємо навпіл і лінією згину приклеюємо всередину пелюсток, між ними і на кінчики так, як показано на фотографії. Розмальовуємо композицію білою гуашшю. Після висихання потрібно злегка змастити сніжинку клеєм ПВА і обсипати блискітками. От і все!

14. Вишивка

З білого картону вирізаємо, наприклад, шапочку або рукавички. Заздалегідь шилом проробляємо в отвори й даємо дитині в якості заготовки для вишивки. На цьому виробі дитина може навчитися вишивати хрестиком з безпечною голкою (пластиковою або з тупим кінцем). Ще один варіант подарунку бабусі та дідусеві.

15. Годівничка для птахів

Для виготовлення годівнички потрібні апельсин, мотузка та палички для суші. Апельсин розрізаємо навпіл і вичищаємо з нього м'якоть. Ближче до нижньої частини протикаємо його хрест-навхрест паличками від суші і до кінців паличок прив'язуємо мотузки. Наповнюємо апельсин кормом для птахів – готово! Зверніть увагу, що птахів не можна годувати чорним хлібом і солодкою здобою, підійдуть несмажені насіння соняшнику і насіння злаків. Інші ідеї для виготовлення годівничок дивіться тут.

16. Свічник

Якщо на вашій кухні накопичилося багато скляних банок (а розлучитися з ними ви не готові), частину з них можна перетворити на свічники. Спочатку видаляємо з банок етикетки (наприклад, рідиною для зняття лаку). Потім стінки банок із зовнішнього боку обклеюємо вирізаними з паперу і змоченими в мильному розчині ялинками, зірочками або сніжинками. Зверху банку прикрашаємо стрічками й мотузками, можна додати ялинову гілку або шишку.

17. Зимове містечко

Тепер для найвідданіших. Для виготовлення містечка нам знадобляться втулки від туалетного паперу (так, дуже корисна річ, ще бінокль можна зробити), картон, вата, біла фарба, шишки, гілки та різний декор: блискітки, паєтки, гірлянди, мішура та інше.

На шматку картону малюємо дороги, приклеюємо вертикально втулки, малюємо або вирізаємо вікна і двері. Згортаємо з картону конуси і робимо з них дах. Гілки збираємо в букет, підфарбовуємо білою фарбою і закріплюємо на підставці (можна використовувати солоне тісто або просто поставити гілки в банку). Шишки теж приклеюємо до основи – вийдуть маленькі ялинки, а із вати робимо кучугури.

Мешканцями вашого міста можуть стати гноми з шишок або мишки зі шкаралупок, яких ми зробили раніше. А ще місто може стати адвент-календарем: нехай щоранку дитина знаходить листа від мешканців містечка із завданнями з підготовки до святкування Нового року або невеликий подаруночок.

18. Дід Мороз із пеньочку

Якщо ви ставите вдома живу ялинку, то можна завести класну щорічну традицію: перед тим як відправити ялинку на смітник, відпилювати від неї невеликий пеньок (один зріз повинен бути прямим, а інший — по діагоналі). Потім діагональний зріз можна розписати фарбами під Діда Мороза. За кілька років збереться пам'ятна колекція.

19. Ялинкова прикраса

Вам із малюком буде потрібно приклеїти до кориці штучні  гілочки ялинки, а потім прикрасити духмяну красуню ґудзиками або намистинками за допомогою клейового пістолета. 

20. Гірлянда на стіну

Чудовим матеріалом слугують засушені кільця апельсинів. Додайте шишки, палички кориці, ялинкові прикраси і розмістіть на мотузці за допомогою клейового пістолета. Нанизуйте їх на Більше ідей для гірлянд та іграшок дивіться тут.

{{read_more|Читайте також| 3126, 1895}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: