Osvitanova.com.ua

9 випусків «TED-Talks», які допоможуть викладачам покращити свої методи навчання учнів.

Конференції TED користуються популярністю у всьому світі, і це не дивно, адже вони сповнені цікавої та корисної інформації від усесвітньо відомих спікерів, а ще вони надихають глядачів та спонукають їх генерувати нестандартні ідеї

Формат виступів завжди приваблює, бо кожен спікер ретельно готується до виступу, який нерідко перетворюється на справжнє шоу. Ми підготували добірку виступів від TED, які будуть корисні вчителям. Усі запропоновані відео - англійськомовні, але нижче будуть субтитри українською мовою для кращого розуміння матеріалу. 

 

Келлі МакҐоніґал «Як перетворити стрес на свого друга»

Відео з сайту TED (з українськими субтитрами)

Це страшне слово «стрес»: серце шалено б’ється, дихання частішає, а іноді людина і зовсім втрачає свідомість. Здавна стрес вважають ворогом здоров’я, тоді як нові дослідження стверджують, що він допомагає нашому організму в напружених ситуаціях. Келлі МакҐоніґал закликає не боротися зі стресом, а «потоваришувати» з ним. Робота вчителів насичена стресовими ситуаціями, тож виступ Келлі допоможе їм краще та швидше знаходити внутрішню гармонію.

 

Кріс Емдін «Навчайте вчителів творити магію»

Відео з сайту TED (з українськими субтитрами)

Крістофер Емдін у своїй лекції проводить паралелі між виступами реперів, балачками у перукарні та проповіддю у церкві. За його словами, всі вони мають «магічну здатність» захоплювати людей. Учителі часто нехтують подібними вміннями, тоді як насправді їм необхідно вміти захопити увагу аудиторії. Спікер також говорить про те, як можна пожвавити процес навчання в аудиторіях, щоб заняття проходили продуктивно. Педагоги завдяки цьому відео можуть поповнити свої скарбниці методів викладання, щоб уроки були максимально ефективними.

 

Ремзі Муссалам «Три правила, як заохотити дітей навчатись»

Відео з сайту TED (з українськими субтитрами)

На початку випуску Ремзі Муссалам розповідає про небезпечну ситуацію зі свого життя, яка змусила його змінити стратегію десятирічного «псевдовикладання» та дійти висновку, що покликання вчителя – пробудити в учнях зацікавлення і допитливість. Педагог також розповідає глядачам про три правила, які допоможуть учителю заохотити школярів до навчання, розвинути їхнє креативне мислення та навчити спостерігати за навколишнім світом. Відео буде корисним для тих вчителів, які вважають, що сучасне покоління вже неможливо чимось зацікавити.

 

Лора Вендеркам «Як навчитись контролювати свій вільний час»

Відео з сайту TED (з українськими субтитрами)

У кожному тижні - 168 годин. Але скільки з них ми відводимо на власні справи? Чи знаходимо час для найважливішого. Саме цьому присвячено виступ Лори Вендеркам, експертки з тайм-менеджменту. Чи можливо знайти час для найважливішого? Вона досліджує те, як живуть «постійно зайняті люди» і дійшла висновку, що вони недооцінюють час, що нам залишається. Лора Вендеркам пропонує кілька практичних стратегій, які допоможуть знайти час на вирішення найважливіших справ. Під кінець навчального семестру вчителям здається, що неможливо встигнути виконати купу справ із перевіркою домашніх завдань та документів. Однак все реально, якщо правильно спланувати час, про що і говорить спікерка. 

 

Рита Пірсон «Кожній дитині потрібен наставник»

Відео з сайту TED (з українськими субтитрами)

Рита Пірсон викладає у школі вже понад 40 років. І вона впевнена у тому, що діти вчаться лише у тих учителів, які їх люблять. Педагогиня у своєму виступі закликає освітян повірити в учнів та налагодити з ними стосунки. У цьому виступі вчителі зможуть почерпнути інформацію про те, як від ставлення педагога залежить успішність учня. 

 

Діна Сіммонс «Як чорношкірі студенти борються із синдромом самозванця»

Відео з сайту TED (з українськими субтитрами)

Лекторка говорить про своє складне дитинство у небезпечному районі. Для того, аби вихованці навчальних закладів не повторили її досвід, вона прагне створити особливу атмосферу у класі. На її думку, учні мають завжди пишатися собою. Спікерка наголошує на тому, що кожна дитина має отримувати освіту у спокійних умовах, залишаючися при цьому собою. Вчителям буде корисним це відео, якщо у їхніх навчальних закладах поширена проблема дискримінації чи расизму. 

 

Керол Двек «Сила віри у самовдосконалення»

Відео з сайту TED (з українськими субтитрами)  

Головна ідея виступу Керол Двек у тому, що вчитель здатен допомагати учням розвивати їхні приховані можливості та таланти, може навчити їх розв'язувати проблеми. Спікерка говорить про необхідність змін у системі оцінювання учнів та розкриває глядачам свою гіпотезу щодо сприйняття дітьми складних завдань. Вчителі звикли до системи оцінювання знань, яка вироблялась роками, а Керол пропонує дещо змінити підхід до нього. Так, наприклад, дитина буде куди більше прагнути навчатись, якщо замість двійки поставити +2 або написати щось на кшталт «поки ні». 

 

Білл Ґейтс «Учителям потрібен справжній зворотній зв'язок»

Відео з сайту TED (з українськими субтитрами)

Білл Ґейтс у своїй лекції говорить про важливість комунікації між викладачами, бо без цього вони не можуть якісно вдосконалювати методи навчання. Спікер стверджує, що розумні та конструктивні поради допоможуть навіть чудовим педагогам стати ще кращими. Вчителям буде корисно переглянути ролик, щоб усвідомити цінність запозичення досвіду у колег.

 

Кен Робінсон «Чи справді школи вбивають творчість?»

Відео з сайту TED (з українськими субтитрами)

Кен Робінсон у своїй лекції наголошує на тому, що система освіти має розвивати творчість, а не вбивати її. Спікер також говорить, що кожен педагог має навчитися цінувати уяву та креативні ідеї дитини, не звужувати її мислення до шаблонних відповідей. Цей виступ радимо переглянути вчителям, які не бажають приймати альтернативні відповіді дітей на питання, якщо вони цілком аргументовані. Адже це лише вбиватиме мотивацію учнів до навчання. 

Поширити у соц. мережах: