Osvitanova.com.ua

Поговоримо про те, які прийоми менеджменту допоможуть краще ладнати з дітьми та продуктивно проводити заняття.

 

Уявіть, що ви заходите до класу, а там учитель та учні активно обговорюють дискусійні теми. Діти чемно та із захопленням в очах слухають свого наставника, який протягом уроку жодного разу не підвищує голос. Учитель заворожує розповідями так, що навіть складний матеріал сприймається легко та доступно. Дзвінок на перерву? Так швидко? Усі діти встають та аплодують викладачеві, а він – їм за плідну співпрацю.

Фантастика? Зовсім ні! Але, на жаль, подеколи вчителі змушені підвищити голос, аби заспокоїти непосидючих учнів Це, насправді, не найкраща ідея і навіть застаріла, яка призведе до втрати викладачем авторитету. Ви, мабуть, запитаєте: як тоді можна вгамувати галасливих бешкетників та покращити комунікацію з ними? 

Щоразу вітайтеся з учнями біля дверей класу

Діти молодших класів обожнюють, коли їх радо зустрічає вчитель. Можете за кілька хвилин до заняття чекати малюків біля дверей класу та кожному з них потиснути руку. Зі старшими учнями можна обійнятися. І взагалі, можна вигадати свій варіант для вітання. Такий прийом допоможе налаштувати дітей позитивно та зробити їх більш активними під час уроку. 

Створіть правила поведінки на уроці

Запропонуйте дітям самостійно створити правила поведінки на уроці та записати їх на ватмані різнокольоровими маркерами. Наприклад, «не можна користуватися телефоном» або «не можна галасувати» і т.п. Усі правила мають вигадати учні, а не вчитель, ви можете лише підказати. Так ви покажете, що довіряєте своїм вихованцям. Другий приємний бонус – діти не матимуть бажання порушувати правила, які вигадали самостійно. 

Знайдіть головного задиру у класі

Майже у кожному класі є «авторитетний задира». Спробуйте знайти до нього підхід: поговоріть наодинці, бо ця розмова підкаже, як краще діяти далі. Намагайтеся завантажити головних порушників класу роботою на уроці – найкраще, творчою. 

Щоразу дбайте про те, як зробити урок цікавим

Знайдіть свою фішку, яка зробить навчання більш яскравим. Наприклад, розпочніть урок літератури з декламації невеликого вірша когось із письменників. Використовуйте ігрові прийоми, нові технології та мультимедійні засоби, розкажіть цікаві факти чи анекдот «у тему», щоб учні не відволікалися на сторонні справи. Динамічний урок зменшує ризик того, що вихованці навчального закладу влаштують хаос. 

Гіперактивних дітей можна заспокоїти, якщо запропонувати їм посидіти кілька хвилин до певного сигналу. Навіть 2 хвилин буде достатньо, щоб учні розслабилися та зосередилися на навчанні. 

Не критикуйте дітей за запізнення чи невиконану домашню роботу

Якщо учень запізнився на урок, учитель може сказати щось на кшталт: «У тебе все добре? Ти спізнився, а ми так сумували за тобою». Ці слова підтримають учня, за що він поважатиме викладача. Якщо ж дитина продовжуватиме запізнюватися без вагомої причини, варто після заняття серйозно, але спокійно, поговорити з нею. 

Хтось із учнів учетверте не виконав домашнє завдання? Нічого, це теж можна спробувати виправити. Педагог може сказати вихованцю: «Очевидно, щось трапилось. І це, мабуть, ускладнює виконання твоєї домашньої роботи? Це дійсно важливо. Я хочу переконатися в тому, що ти здатна/-ий виконати це завдання. Якщо хочеш, я з радістю допоможу тобі розібратися із домашньою роботою».

Не реагуйте на відповіді дітей з місця

Краще запитайте тих, хто підіймає руку і дотримується правил дисципліни. Не допускайте багатоголосся на уроці: методично та поступово привчайте дітей до кінця вислуховувати думки опонентів. Навіть у найзапекліших суперечках!

Працюйте над стосунками із дітьми

Щоб налагодити стосунки із дітьми, потрібно постійно підтримувати їх, займатися їхнім розвитком та намагатися уникати конфліктів. Коли вчитель постійно цікавиться справами учнів, робить спроби розібратися у їхній психології, – це допомагає надалі швидко дійти згоди. Чим менше проблемних ситуацій, тим вища продуктивність дітей.  

Розсаджуйте дітей у класі самостійно

Будьте впевнені, що дисципліна буде порушена, якщо діти сідають в класі так, як бажають. Як правило, учні обирають місця поруч із говіркими друзями та подалі від учителя. Адже зручно, коли можна протягом уроку грати на телефоні, а вчитель цього не бачить. Цей пункт не варто ігнорувати. 

Хваліть учнів за гарну поведінку

Навчальний процес буде більш ефективним, якщо вчитель буде хвалити дітей за гарну поведінку та ігнорувати погану, а не наказувати за порушення дисципліни.

Не зосуреджуйте увагу на окремих учнях. Краще похваліть весь клас, сказавши щось на кшталт: «Чудова робота, сьогодні ви доволі швидко підготувалися до заняття/сьогодні ми з вами плідно попрацювали». Дитина краще сприйматиме зауваження вчителя, якщо він уникатиме слів «не треба» або «не роби» без чіткого пояснення, чому саме щось не можна робити. 

Постійно приділяйте увагу дітям

Коли вчитель починає перебирати документи, діти розуміють – настав час відволіктися від навчання та поговорити. Будьте більш активними: ходіть по класу та ставте запитання, щоб перевірити, чи все зрозуміли учні. Невербальні знаки уваги, дискусії на уроці, посмішка та зоровий контакт сприятимуть ефективному викладанню. Такий легкий прийом значно скоротить психологічну дистанцію між учителем та школярами. 

Святкуйте виконану складну роботу

Покажіть учням, що ви цінуєте їхню наполегливість та досягнення у виконанні якогось завдання. Під час виховних годин дайте можливість дітям розповісти про те, як саме їм вдалося впоратися зі складним домашнім завданням. Такі розмови стануть цінними для учнів. Після кожної розповіді можна привітати дітей гучними оплесками. Так вони відчуватимуть підтримку та важливість наполегливої роботи, що допомагатиме легше долати труднощі та залишатися на уроках максимально зосередженими. 

Проведіть невелике опитування

Учитель зможе краще зрозуміти ставлення дітей до навчального предмету та методики викладання, якщо вони пройдуть невелике опитування. 

Приклади запитань:

Що (не)подобається на уроках? Чи можеш ти краще навчатися з тієї чи іншої навчальної дисципліни? Якщо так, то що стає на заваді? Які дії вчителя вважаєш неправильними? Я б хотів/-ла, щоб моя вчителька знала/щоб мої однокласники знали... Постав оцінку вчителю за 10-бальною системою. Поясни свій вибір. 

На такі опитування наважитись складно. Коли вчитель творчо ставиться до роботи, подібні тести допоможуть вдосконалити методику викладання. Проводити їх можна коли зручно: щомісячно чи навіть раз на тиждень. 

Це лише кілька лайфхаків для ефективної організації роботи у класі та взаємодії з учнями. Але кожен учитель – творча особистість, тож він може вигадати свої менеджментські фішки. Варто завжди пам’ятати: єдиної панацеї від «галасливого класу» немає, а дисципліна для дітей розпочинається із дисципліни вчителя. Компетентний у предметі та впевнений у своїх силах учитель здатен організувати роботу на вищому рівні!

Поширити у соц. мережах: