Osvitanova.com.ua

«Жодна дитина не народжується генієм. Все залежить від розвитку головного мозку у вирішальні роки життя дитини. Це роки від народження до трьох років. У дитячому садку виховувати вже пізно», – написав у своїй книжці один із засновників корпорації Sony, японець Ібука Масару.

Він так захопився дитячою психологією і педагогікою, що створив унікальну методику раннього розвитку дітей «Після трьох уже пізно». Саме до цього віку у дитини формується 85% усіх нейронних зв’язків у головному мозку. Часто батьки тільки у трирічному віці починають займатися вихованням дитини. Автор вважає, що це занадто пізно. Сьогодні універсальну методику Ібуки Масару застосовують мільйони батьків по всьому світу.

«Ранній розвиток це – фундамент, який з самого початку потрібно будувати міцним, бо неможливо зруйнувати фундамент, якщо будинок вже збудований».

1. Не бійтеся спілкуватися з дитиною мовою дорослого

Розмовляєте з дитиною з пелюшок, не обмежуйтеся словами агу-гу. Ібука Масару  стверджує, що спілкування з немовлям кожного дня як з дорослим, може дати несподіваний для вас результат. Говоріть про спорт, кулінарію, подорожі, автомобілі, все що цікавить вас зацікавить і вашу дитину. Дивовижно, але к книзі він описує історію про хлопчика, який у три роки знав усі моделі машин у світі, умів розрізняти їх навіть за формою.

«Здатність сприймати інформацію у дітей значно вища, ніж у дорослого».

Часто ми обмежуємо розвиток малюків уявними рамками поведінки. У вихованні існує стереотип «від просто до складного», який автор книжки «Після трьох вже пізно» руйнує.

{{read_more|Читайте також| 474, 3239}}

Японські психологи стверджують, що дорослі критерії складності інформації для розвитку дитини не важливі, тому що новонароджене немовля готове сприймати будь-яку інформацію. Якщо ваша дитина залюбки слухає Вівальді, Баха, не думайте, що вона ще не «дозріла» до класичної музики, включаючи її пісеньки з мультфільмів. Тому радимо батькам не обмежувати дитину, говоріть з нею як мовою дорослого, так і дитини.

2. Розвивайте уяву

З чого почати? Зі слів «уяви…» Усі діти люблять фантазувати, вони порівнюють речі, які на погляд дорослої мами чи тата не можна порівнювати, діти наділяють звичайні предмети надзвичайними якостями. Дозвольте дітям жити у своєму уявному світі, не втручайтеся, кажучи, що так не буває…

{{read_more|Читайте також| 3209, 1623}}

3. Емоційний розвиток – важливий

Як і всі дорослі люди, діти виражають емоції, і вам не обов’язково мають подобатися усі. До таких як роздратованість, злість, обурення ставтеся спокійно, попри все Ібука радить не ігнорувати дитину, частіше брати її на руки, адже тактильний контакт дуже важливий у ранньому розвитку. Хваліть за досягнення, заохочуйте зацікавлення дитини. І ще – розширюйте коло спілкування, щоб малюк міг пізнавати емоційний світ інших людей.

4. Менше іграшок

Чим менше у дитини іграшок, тим краще. Засновник компанії SONY, напевне міг купити своїм дітям весь магазин іграшок, але не робив цього. Ібука Масару вважає, що дитині достатньо 1-2 іграшки, які можна змінювати кожного дня. Таке обмеження заохочує дитину включити уяву і концентрувати увагу на чомусь одному

5. Творчість – наше все

«Якомога раніше дайте дитині олівець і чистий листок. Нехай вона намалює кілька кривих ліній, і швидше за все потім порве папір. Для вас це каракулі, а для дитини можливість самовиразитися і творити».

Терпіння, самоорганізація, відчуття прекрасного, хороший смак та розвиток лідерських якостей, все це на думку автора книжки «Після трьох уже пізно» дає творчість.

Малюйте з дитиною, слухайте різну музику, читайте поезію, переглядайте каталоги живопису, фотографій. Такі нескладні речі виховують гармонійну особистість.

Головне пам’ятайте, за словами Ібуки Масару: «Найкраще виховання для дітей це – батьківська любов».

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: