Osvitanova.com.ua

 Анна Анзінова, адміністративний директор Асоціації інвестиційних професіоналів CFA SocietyUkraine.

Не минає тижня, щоб до нас в Асоціацію інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine не звернулась якась компанія за допомогою у пошуку фахівця з аналізу та управління інвестиціями. Шукають як досвідчених, так і початківців. Може здаватися, що останніх знайти легко, але це далеко не так. Знайти випускника з необхідною базою знань і хоча б невеликим досвідом — це велика вдача!

Справа в тому, що в Україні не так багато університетів, де глибоко вивчаються такі предмети як формування портфелю інвестицій, управління активами, альтернативні інвестиції, деривативи, професійна етика тощо. Не зважаючи на це, таланти серед молоді є, а їх появі сприяє декілька обставин.

Українські університети взяли до уваги негативну оцінку своїх навчальних курсів з боку роботодавців і роблять багато, щоб їх студенти отримували якісні знання і були конкурентними на ринку праці. Якщо говорити про освіту в сфері фінансів та інвестицій, вже кілька українських вишів є партнерами CFA Institute, організації, чия міжнародна професійна кваліфікація CFA (Chartered Financial Analyst) є «золотим стандартом» освіти для інвестиційних менеджерів у всьому світі.

Сьогодні навчальні програми магістерського ступеня з корпоративних фінансів Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, бакалаврської програми з фінансів, банківської справи та інвестицій Національного університету «Києво-Могилянської Академії», а також магістерська програма з міжнародних фінансів Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, на 70% відповідають навчальній програмі CFA, тобто відповідають кращим світовим стандартам освіти. Поряд з провідними університетами світу, українські виші модифікували навчальні курси таким чином, щоб студенти отримували знання, що релевантні очікуванням фінансового ринку від випускників, вивчали нюанси професійних поведінки і етики. Саме тому в останні роки роботодавці стали звертати увагу на випускників саме цих факультетів.

Деякі студенти ще в університеті піклуються про отримання професійної кваліфікації. Наприклад, поєднують навчання у виші і навчання за досить трудомісткою програмою CFA. При цьому їм вдається компенсувати вартість навчання за рахунок стипендій, які CFA Institute може надати на їх навчання. Той, хто зможе до моменту випуску успішно здати хоча б перший рівень іспиту CFA з трьох, отримує високі шанси знайти хорошу роботу в міжнародній компанії.

Важливо відзначити, що у студентів є також можливості навчатися безпосередньо у майбутніх роботодавців ще під час навчання. Університети регулярно організують зустрічі студентів з представниками бізнесу, які розповідають про їх індустрію, можливості реалізації всередині компанії, стартові позиції для випускників, стажування тощо. Багато компаній і організацій проводять конкурси, де студенти змагаються в рішенні різноманітних бізнес-задач. Для перемоги їм необхідно використати знання, отримані в університеті, а також освоювати додатковий матеріал.

Наприклад, наша Асоціація CFA Society Ukraine щороку проводить конкурс CFA Institute Research Challenge, де студенти змагаються в майстерності інвестиційного аналізу публічної компанії. Фіналісти конкурсу відразу привертають увагу українських інвестиційних і топ аудиторських компаній, оскільки підчас конкурсу вони отримують практичні навички збору та аналізу великого обсягу даних, освоюють сучасні методики аналізу, отримують навички презентації та командної роботи. Ці студенти точно не закінчать університет теоретиками, відірваними від реальності.

Таким чином, якісну освіту з управління інвестиціями в Україні отримати можливо, хоча й шлях до неї не очевидний. Головними критеріями для вибору університету стають активність його співпраці з міжнародними організаціями та університетами в інших країнах, активна участь його студентів в конкурсах і бізнес-кейсах, що підтверджує прагнення університету давати студентам актуальні знання. А якщо диплом ви вже отримали, то навчання за міжнародними програмами, такими як CFA, відкриє нові кар’єрні можливості. Адже в сучасному світі вкрай важливі проактивность, ініціативність і безперервне навчання.

Поширити у соц. мережах: