Osvitanova.com.ua

Команда, у якій працює Марек, вже провела тренінги для 130 000 журналістів у 65 країнах світу. Одна з місій Google News Lab — боротьба з дезінформацією. За словами Марека, аби залишатися критичним потрібно зробити два кроки:

Розпізнати свій WOW-ефект і не піддаватися йому. Зняти «капелюх» упередженості.

Гляньте відео, де мусульмани кричать «Аллаху Акбар» під час того, як палає Нотр-Дам де Парі.

Спростувати цей фейк виявилось доволі просто. Варто було загуглити allahu akbar sound effect та порівняти звукові доріжки або просто вигуки на слух: вони виявилися ідентичними. Однак не всі журналісти, а тим паче прості користувачі, настільки ретельно перевіряють новини, а тому стають жертвами fake news. Ось деякі підказки та інструменти, які допоможуть вам стати критичними у споживанні інформації.

URL-верифікація

Слідкуйте за доменним ім’ям. Навіть невеликі зміни, непомітні на перший погляд, ведуть на зовсім інший веб-ресурс. Наприклад, wyborza.pl vs wyborza24.pl. Оригінал лише один. Інколи доменне ім’я зовні може виглядати однаково, але все одно це будуть різні сайти. Це стається через URL-маніпуляції. Unicode-символи, які виглядають схоже (наприклад, I(i) та l(L)), замінюють у відповідних частинах доменного імені (lifenews.com та Iifenews.com). Під іншим доменним ім’ям можуть повністю імітувати дизайн та функціональність оригінального сайту, а деякі посилання ще й вестимуть на оригінальний ресурс. Щоб з’ясувати походження сайту, можна переглянути його DNS-історію. Відомості про вік ресурсу, кількість змін в DNS, хостинг та перереєстрації можуть виявитися корисними. Дуже потужним інструментом є Wayback machine. Він дозволяє бачити версії веб-сторінок у різні проміжки часу.

Верифікація зображень

Користуйтесь Google Reverse Image Search для пошуку віддзеркалених зображень. и правою кнопкою миші на зображенні у браузері, ви побачити пункт меню «Шукати зображення в Google». Натисніть — і дізнаєтеся про походження зображень та де ще їх використовували. Щоб дізнатися більше про походження зображення, скористайтесь інструментом View Exif Data для видобування метаданих. Типи збережених даних змінюються залежно від виробника знімального пристрою, але загальні теги включають дату й час, основні налаштування камери та її модель, температуру затвору, фокусну відстань, режим ISO, а також інформацію про авторські права. Деякі зображення містять дані про довготу, широту, метри над або нижче рівня моря, а також супутники GPS. Forensically — це набір безкоштовних інструментів для ретельного дослідження цифрового зображення. Він може виявляти клонів, аналізувати рівень помилок та отримувати метадані. У 2018 році NVIDIA презентувала ресурс для створення реалістичних фотографії людей, яких насправді не існує. На щастя, нейромережа недосконала. Подекуди на згенерованих зображеннях відсутня симетрія або частини тіла (наприклад, мочка вуха). Саме ці деталі видають фейк.

Верифікація відео

Проєкт InVID — «швейцарський армійський ніж», який допомагає бути більш ефективним у перевірці фактів у соціальних мережах, особливо стосовно відео та зображень. Інструмент швидко отримує контекстну інформацію на Facebook та YouTube-відео і здійснює зворотній пошук зображень на пошукових системах Google, Baidu або Yandex. Також ви можете фрагментувати відео з різних платформ (Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Daily Motion) у ключові кадри та досліджувати їх за допомогою збільшувального об’єктива. А ще InVID вміє читати метадані відео та зображень і перевіряти авторські права. YouTube Data Viewer — це простий інструмент від Amnesty International для отримання прихованих даних із відео, розміщених на YouTube. Він дає змогу отримати точний час завантаження або визначити оригінальне відео, якщо ви матимете справу з кількома копіями ролику, які опублікували в один день. А здійснюючи зворотній пошук, можете знайти старі версії одного і того ж відео.

Верифікація локації

Google Map’s Street View — це найкращий спосіб віртуально відвідати місце події та перевірити, чи все відповідає дійсності у плані конфігурації будівель та навколишнього середовища. Іноді положення сонця на небосхилі видає реальний час доби, а фейк-мейкери про це забувають. Інструмент SunCalc показує фази руху сонця і сонячного світла впродовж дня у певному місці. Ви можете побачити позиції сонця на сході, визначений час і захід сонця, а кольори на повзунку часу показують покриття сонячного світла протягом дня. Щоб оцінити і перевірити, скільки насправді людей можуть вміститися на певній площі, скористайтесь MapChecking. Це корисно, коли ЗМІ навмисне змінюють кількість осіб на мітингу.

Окрім цих інструментів, ви можете пройти безкоштовні онлайн-курси з цифрової журналістики від Google News Initiative. За посиланням доступні уроки з Publishing and Monetisation, Safety and Security, Multimedia Storytelling, Verification, Investigative Reporting та Data Journalism.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: