Osvitanova.com.ua

Chae-eun Park розповіла про свій досвід навчання у найвідомішій демократичній школі світу - Summerhill.

Я приїхала в школу Summerhill у віці 7 років та залишила її у 16, провівши там 9 років.

Важко перерахувати все, що дала мені Summerhill та демократична освіта загалом. Перш за все, перебування в Summerhill подарувало мені щасливе дитинство. Я могла робити все, що хотіла, коли хотіла і де хотіла. Я не була змушена щось робити, але я багато чого робила із власного бажання. Спочатку я бігала, гралася в ігри, лазила по деревах. Згодом мені стало цікаво ходити на уроки й брати участь у житті школи, брати на себе відповідальність. І я це робила з радістю і щирою зацікавленністю. 

В Summerhill я була вільна головувати на зборах, не відвідувати певні уроки, попросити викладача допомогти мені з історією. Все це було частиною щоденного життя в школі.

Я завжди точно знала, чого хочу, і не боялася проявляти ініціативу, щоб це реалізувати.

З кожним роком я брала на себе все більше відповідальності проведення зборів, вирішення незначних чи великих суперечок, організація подій тощо. Завдяки цьому я стала впевненішою в собі.

В Summerhill діти живуть цілодобово, а це сприяє тому, що школа перетворюється в спільноту. Учні та вчителі стають сім'єю, а не просто знайомими. Звісно траплялися конфлікти з іншими дітьми, але зараз я розумію, що це теж було частиною уроків  я вчилася жити і працювати з людьми. До вчителів ми відносилися як до друзів, тож не боялися підходити до них із запитаннями, просити про допомогу.

Завдяки тому, що школа не дуже велика, кожен із нас відчував, що заняття або іншу діяльність можуть підлаштвувати під наші потреби та побажання.

Крім того, оскільки ми були рівними і не було ніякого формального бар'єру між студентами та співробітниками, ми могли говорити з ними про що завгодно. Мені особисто завжди було цікаво розмовляти з персоналом, дізнаватися про їхній досвід і життя до Summerhill. Я й досі підтримую з деким із них зв'язок, хоча й минуло вже 2 роки після закінчення школи.

В Summerhill я навчилася відповідальності, впевненості у власних силах, самостійності, вміння працювати в команді і знаходити спільну мову з різними людьми. Особливо це стало помітним у минулому році, коли я жила в Лондоні в квартирі з іншими студентами та навчалася в державному закладі. Я дуже швидко адаптувалася до змін, незважаючи на те, що 9 років провела в одній школі. В кінці цього року вступаю до університету, як і всі мої однолітки, хоча й зовсім не готувалася до іспитів у Summerhill.

Summerhill не тільки дала мені можливість насолоджуватися дитинством, але також хороших друзів, почуття незалежності і самодостатності, що, думаю, вплине на все моє життя.

 

Переклад "Освіта Нова"
Поширити у соц. мережах: