Osvitanova.com.ua

Відтепер батьки і діти можуть вирішувати: навчатися традиційно в школі або вдома. Головне, аби шкільна програма була засвоєна підлітками на «відмінно».

Українським школярам надається вибір: навчатися у школі або вдома. Перейти на сімейну освіту стане простіше з 1 вересня. Таке рішення вже прийнято у Міністерстві освіти України. Наразі порядок узгоджується у інших міністерствах і установах. Для того, щоб перейти на таку форму навчання, достатньо написати заяву до тієї школи, де навчається дитина.

Яким чином відбуватиметься навчання вдома? Вчитель складає індивідуальний план для «домашнього» школяра. Обов'язково відбуваються попередні та поточні консультації педагогів із батьками та дітьми. Зрозуміло, що усі настанови повинні виконуватися. Новий матеріал школярі опановують вдома під наглядом мами, тата, бабусі та дідуся. Рівень знань дітей оцінюватиметься наприкінці кожного семестру.

Більш доступним навчання вдома стане завдяки тому, що нещодавно в Україні змінилося положення про індивідуальну освіту. 

За новим законодавством, індивідуальною вважається сімейна освіта, екстернат і педагогічний патронаж. Педагогічний патронаж передбачає супровід педагога від школи, екстернат і сімейна освіта – це тільки консультації і оцінювання. Сімейна освіта і екстернат дуже схожі між собою, але різниця в тому, що на сімейну мають право всі, а екстернат – це виключний перелік осіб, – пояснила державна експертка Директорату дошкільної та шкільної освіти МОН Олена Ліннік.

Фахівці стверджують, що домашня система навчання підходить далеко не всім, адже і батькам, і дітям треба значно підвищувати вимоги до самодисципліни та постійно контролювати виконання плану. А починати готуватися до нового порядку навчання треба приблизно за півроку.

Підготуватися, перш за все, мають батьки самі. Тому що дуже часто саме батьки виявляються не готові. Не готові до того навантаження, з яким вони стикаються. Яким чином? Проконсультуватися зі спеціалістом. Щоб зрозуміти, з якими складнощами вони зустрінуться, – каже психологиня Юлія Магеррамова.

Сьогодні в Україні налічується 54 тис. дітей, які отримують освіту вдома. Після спрощення порядку переходу, напевне, ця кількість збільшиться. Навчання вдома має свою назву – «хоумскулінг», а «домашніх» школярів  називають «хоумскулерами».

Поширити у соц. мережах: