Osvitanova.com.ua

Найголовніші положення офіційних документів, які допоможуть організувати і провести шкільну екскурсію.

Проведення екскурсії – це чудовий спосіб поєднувати інтелектуальний розвиток та цікавий відпочинок. Адже саме в музеях, на виробництві, під час відвідування визначних місць, діти дізнаються багато нового, візуалізують свої знання, навчаються, граючись. Така форма роботи надзвичайно дієва, особливо наприкінці навчального року чи у пришкільному таборі. Адже вона дозволяє поєднати навчання та відпочинок (на який школярі вже налаштовані).

Сучасні технології дозволяють здійснити цікаву подорож до найвідоміших музеїв світу, не відходячи від екрана комп’ютера, під час онлайн-екскурсії. Та літо ніби саме кличе нас активно подорожувати і шукати щось цікаве. Зважаючи на це, вчителю потрібно не лише мати бажання вирушити з учнями у подорож. Педагог має бути обізнаним із правовими аспектами організації та проведення екскурсій, які дозволять зробити мандрівку продуктивною, цікавою, а головне – безпечною.

Екскурсія та подорож: яка різниця?

Екскурсія, так само, як і подорож, – це організоване відвідування визначних місць групою осіб, яке здійснюється під керівництвом уповноважених керівників із освітньою, навчально-виховною, науковою, пізнавальною чи розважальною метою. Різниця в тому, що перша (екскурсія) триває менше 24 годин, а друга – більше 24 годин.

Такі відвідування можуть бути місцевими (у межах області, на території якої знаходиться навчальний заклад чи орган управління освітою, який організовує екскурсію) і дальніми (виходять за вказані межі).

Що варто знати організаторам екскурсії?

Організовувати мандрівки для учнів може керівник навчального закладу чи відповідний орган управління освітою. Зверніть увагу, що директор школи може самостійно вирішувати, чи проводити екскурсію (без погодження з органами управління освітою). Якщо певні особи вирішили провести екскурсію, на них покладається чимало обов’язків. А саме:

усіма можливими засобами сприяти успішній організації та проведенню заходу; видати наказ щодо мети, часу, маршруту, учасників заходу, а також призначити керівника екскурсії та його заступника; провести інструктажі (з техніки безпеки, охорони праці тощо) для керівника екскурсії та його заступника, видати йому засвідчену копію наказу щодо проведення екскурсії та список її учасників; проконтролювати повернення екскурсійної групи (якщо діти не повернулися вчасно – необхідно якнайшвидше встановити контакт із керівником групи, з’ясувати причини затримки, за потреби звернутися до всіх уповноважених органів).

Після завершення екскурсії керівник навчального закладу чи органу управління освітою має заслухати інформацію про неї від керівника групи.

Особливості формування екскурсійних груп

Брати участь у екскурсії можуть усі діти, які виявили бажання і не мають медичних протипоказань. Кількість учасників екскурсійної групи визначає її керівник разом із навчальним закладом (може включати від 10 до 40 учасників віком від 6 років). Якщо ви обрали автобусну екскурсію, то зауважте, що склад групи залежить від кількості місць для сидіння.

Керівник групи та його заступник (заступники) мають бути старші 18-ти років і мати навички якісного надання першої медичної допомоги. Кількість заступників керівника групи визначає директор навчального закладу. Їх може взагалі не бути, якщо екскурсія (крім автобусної) буде здійснюватись у межах населеного пункту, в якому навчаються чи мешкають школярі. Якщо група виїздить за його межі, то її керівництво призначається із розрахунку: один керівник та один заступник на 25 учасників. На кожні наступні десять учнів додатково призначається один заступник.

Особливої уваги заслуговують екскурсії з використанням автотранспорту (автобусів), адже дорога – це територія підвищеної небезпеки. Організація таких заходів суворо регламентована:

перевезення дітей має здійснюватись водієм зі стажем не менше п’яти років, лише у світлу пору доби та за сприятливих погодних умов; якщо протяжність туристичного маршруту становить понад 250 кілометрів – необхідно направляти двох водіїв; якщо екскурсія здійснюється колоною з п’яти і більше автобусів, то їх мають супроводжувати уповноважені підрозділи Національної поліції; для кожних 10 дітей треба призначати керівника для супроводу, а для групи з 30 учнів необхідно мати медичного працівника; замовник послуг (наприклад, директор школи) зобов'язаний  забезпечити дітей питною водою, засобами медичної допомоги, а керівника групи – телефонним зв'язком та списком номерів служб екстреного виклику.

Дізнатися більше про правила здійснення екскурсійних поїздок на автотранспорті можна тут.

Обов’язки керівника групи та його заступників

Відповідальність за життя і здоров’я учасників екскурсійної групи несуть її керівник із заступниками. Вони мають ознайомити школярів із планом роботи та маршрутом екскурсії, провести для них цільовий інструктаж, нагадати про важливість дотримання правил громадського порядку і техніки безпеки, поінформувати про можливі фактори ризику. Крім того, відповідальні особи повинні отримати копію наказу щодо проведення екскурсії та список учасників групи. Перед дальніми екскурсіями чи подорожами дітей до 18 років провести збори для їхніх батьків.

Безпосередньо під час проведення екскурсії керівник групи та його заступники мають забезпечити дотримання учнями необхідних правил та інструкцій. Крім того, на них покладені такі обов’язки:

вживати необхідних заходів для створення безпечних умов для учасників екскурсії; дотримуватися затвердженого маршруту та плану екскурсії (окрім ситуацій, коли учасникам загрожує небезпека); не допускати вибування учасників екскурсії без супроводу одного із заступників її керівника (від’їзд учасників можливий лише за умови, що в групі є два чи більше заступники); у разі настання нещасного випадку терміново організувати надання першої домедичної допомоги потерпілому, а за необхідності – доставити його до закладу охорони здоров’я; повідомити про нещасний випадок організатора екскурсії.

Керівник екскурсійної групи має право припинити мандрівку чи змінити її маршрут у разі виникнення небезпечних явищ та обставин, а також погіршення фізичного чи морального стану учасників. Після завершення екскурсії керівник повідомляє про це організаторів, за потреби додає офіційний звіт.

Права та обов’язки учасників екскурсії

Школярі, які беруть участь у проведенні екскурсій, також мають чимало обов’язків. Один із найголовніших – вчасно і відповідально виконувати розпорядження керівника групи та його заступника. Діти мають уважно слідкувати за станом здоров’я (своїм та інших учнів) і своєчасно повідомляти керівництво про будь-які проблеми. Також учні повинні дотримуватись громадського порядку, правил техніки безпеки. Не менш важливим є і те, що школярі зобов’язані шанобливо ставитись до природи, культурного надбання, поважати місцевих жителів. Учасники екскурсії можуть розраховувати на захист своїх прав відповідно до чинного законодавства.

Організація екскурсії чи подорожі з дотриманням таких правил не лише буде відповідати чинному законодавству. Якісне планування та відповідальна організація зроблять відпочинок дітей безпечним і цікавим. А якщо ви хочете дізнатися більше, перегляньте інструкцію щодо організації екскурсій.

Поширити у соц. мережах: