Osvitanova.com.ua

Людський мозок — це своєрідний комп’ютер з безліччю функцій та індивідуальних можливостей, але нову інформацію він сприймає передбачувано й однаково. Саме тому ми повинні знати, як наш мозок «навчається» та як допомогти йому краще запам'ятовувати вивчене!

Яку інформацію ми сприймаємо краще? Відповідь — візуальну!

Якщо запам’ятати певну тему здається нереальним, спробуй перетворити її на набір символів. Наприклад, до кожного важливого терміну намалювати зображення або ж всю тему (якщо це можливо) зобразити схематично. Наш мозок на 50 % сприймає все на зір, тому не полінуйся візуалізувати інформацію, або знайти вже готові таблиці та діаграми.

Навчайся і навчай!

Якщо ти будеш пояснювати вивчене комусь, то запам’ятовуватимеш лише найголовніше, адже на підсвідомому рівні відфільтрується головна інформація від другорядної.

Не все й відразу!

Навчайся поступово, не хапайся за величезний обсяг інформації, в якому легко загубитись. Краще обрати конкретну науку і розбирати її за темами і розділами, так твоєму мозку буде легше опрацьовувати матеріали.

Сон:

Те, на скільки успішним буде навчання залежить безпосередньо від сну, адже його відсутність на 40% знижує ефективність мозку під час запам’ятовування інформації. Недосипання погіршує пам’ять і здатність до концентрації. Тому для того, аби в голові залишалася повноцінні знання, а не фрагменти з творів і шматки формул, не позбавляй себе можливості виспатись!

Музика:

Якщо ти відвідував, або й надалі продовжуєш навчатися у музичній школі — тобі пощастило, адже заняття музикою здатні змінити наш мозок. Гра на музичному інструменті впливає на роботу пам’яті, розвиває зосередженість та увагу. Музикантам легше запам’ятовувати нову інформацію і згадувати стару.

Щодо прослуховування музики, то краще сприймати вивчене допоможе класична музика.

Отож не бійтеся експериментувати: малюйте, навчайте інших, грайте на музичних інструментах і головне — не забувайте спати! :) 

Поширити у соц. мережах: