Osvitanova.com.ua

Для більшості людей наука асоціюється з нудним текстом, який переповнений термінами та “сухим” викладом матеріалу, а науковці зазвичай очкарики, які не виходять з бібліотек та лабораторій, а говорити з ними крім науки й зовсім нема про що, адже як казав Шелдон Купер: “Наука – моя жінка”. Цей консерватизм дещо розвіяв серіал “Теорія великого вибуху”, показавши молодих вчених як доволі дивакуватих, проте веселих та готових до пригод хлопців, яким притаманні людські почуття та слабкості. Для того, щоб закріпити у вас віру в те, що життя вчених – це не тільки книги, лабораторії, дослідження та лекції, ми підібрали найцікавіші біографічні фільми про життя вчених.

1. ВСЕСВІТ СТІВЕНА ГОКІНГА | THE THEORY OF EVERYTHING (2014)

 

Молодий студент-фізик Стівен Гокінг подає великі надії, його кмітливість, допитливість та гострий розум однозначно приведуть до значних досягнень в обраній сфері. Він насолоджується перевагами студентського життя: розваги з друзями, нічні танці, довгі розмови та романтичні побачення. Але його здоров’я починає проявляти себе незрозумілими симптомами, які свідчать про захворювання Лу Герінка: за прогнозами лікарів йому залишилось жити не більше двох років. Попри це вони з коханою Джейн вирішують одружитись. Попереду спільне життя наповнене коханням, самовіддачею, турботи, а разом з тим і стражданнями та тривалими роздумами над поворотами долі.

2. ГОКІНГ | HAWKING (2004)

 

Більш детальне відтворення студентських років видатного фізика-теоретика Стівена Гокінга: початок зародження його генія, деталізація та тлумачення становленні Теорії Великого Вибуху, та надлюдські зусилля, до яких вдається Гокінг для боротьби зі своєю хворобою. Любовна лінія також присутня, проте не граю тут головної ролі, а проходить на фоні, додаючи акценти та відтінки тому, що відбувається на першому плані.

3. ТЕМПЛ ГРАНДІН | TEMPLE GRANDIN (2010)

 

Біографічна стрічка про життя однієї з провідних вчених в області сільськогосподарської промисловості щодо гуманного поводження з худобою – Темпл Грандін. Дівчинка мала аутизм і до чотирьох років не могла спілкуватись зі своїми ровесниками, вони натомість не розуміли її. Проте Ткмпл була незвичайною дитиною ще й тому, що мала тягу до геометричних побудов, в той час які інші дівчатка тільки й думали про хлопців та розваги. Пройшовши крізь насмішки та знущання, тяжку хворобу та великі зусилля над собою, вона втілювала свої прагнення та мрії в життя.

4. ПОХОДЖЕННЯ | CREATION (2009)

 

Для того, щоб піти проти суспільства, потрібно мати сміливість і глибоке переконання в правоті своїх поглядів. В середині XIX століття Чарльз Дарвін публікує свої дослідження «Походження видів», ставлячи тим самим під сумнів існування Бога, що однозначно гостро засуджує його віруюча дружина. Проте людина, яка втратила свою дитину, має підстави сумніватись в існуванні вищої сили, в життєвій справедливості, а вивчаючи закон природи, співіснування живих організмів в них, проводить паралель між людським та світом тварин, помічаючи та доводячи всі нам відому теорію походження людини.

5. ПРОБУДЖЕННЯ | AWAKENINGS (1990)

 

Лікар Малколм Сейер – трохи дивакуватий, незграбний, сором’язливий і самотній, проте з любов’ю до людей і до справи свого життя, береться за лікування людей, які вже десятки років знерухомленні різними захворюваннями, які практично не живуть, а існують на своїх лікарняних ліжках. Експериментальні методи та велике бажання і віра в те, що все вдасться, обов’язково принесуть свої результати.

6. ВИМІРЮЮЧИ СВІТ | DIE VERMESSUNG DER WELT (2012)

 

Барон Олександр фон Гумбольдт – вчений-енциклопедист, знаменитий фізик, метеоролог, географ, ботанік, зоолог і мандрівник. Карл Фрідріх Гаус – відомий як механік, фізик і астроном. Такі різні за статусом, способом життя та пізнання світу, кожен по-своєму зміг внести значний вклад в розвиток науки: Гаусс все життя провів у своєму маленькому місті, де вивчав математику і робив свої відкриття. А Гумбольдт весь час подорожував і, таким чином, відкривав для себе світ та вніс в науку не менш значний вклад. Вони наче живуть в різних світах, проте все ж їх зустріч неминуча.

7. ДОКТОР КІНСІ | KINSEY (2004)

 

Альфред Кінсі вивчав людську сексуальність, бажання та сексуальні фантазії американців, розвіюючи невігластво та розширюючи свободу, роблячи свого роду переворот в розумінні та сприйнятті цього процесу. Із засудженням, зневагою та неприйняттям стикається вчений, який все ж не припиняє досліджень та використовує отримані дані в лікуванні.

8. НЕБЕЗПЕЧНИЙ МЕТОД | A DANGEROUS METHOD (2011)

 

Фільм буде цікавий тим, хто хоче переглянути екранізацію перипетій між Зігмундом Фрейдом та його учнем Карлом Юнгом. Є ще й інша лінія, в якій Сабіна Шпільрейн стає спочатку пацієнткою Карла Юнга, а згодом і його коханкою. Роздуми про психіатрію та її відхилення, секс та насилля проходять через весь сюжет.

9. ІГРИ РОЗУМУ | A BEAUTIFUL MIND (2001)

 

Фільм про залежність та одержимість, про тонку межу між сильним захопленням та хворобливим станом, про геніальність, працю і досягнення. Джон Форбс Неш – математичний геній, який виконав грандіозну роботу в області теорії ігор, що перевернула цей розділ математики і практично принесла йому міжнародну популярність. Проте життя – це не тільки наука, є й інші її сфери, а надмірна зосередженість, замкнутість, самотня вдача можуть порушити баланс сприйняття реального та ілюзорного.

10. ГРА В ІМІТАЦІЮ | THE IMITATION GAME (2014)

 

Часом люди, які нічого з себе не представляють, роблять дивовижні речі

Алан Т’юрінг — великий математик, який зазнав чимало насмішок та знущань з боку однолітків в дитинстві, проте зміг довести всім, що навіть ті, хто нічого собою не являють можуть досягати незвіданих вершин. Він перевернув історію, змінивши хід війни, – створив чудо-машину, яка повинна була зламати код Енігми Третього рейху під час Другої світової війни – шифрувальної машини, яку використовували для шифрування секретних повідомлень. Доля його втім склалась трагічно: засуджений за сеанс гормональної терапії для придушення лібідо через свою гомосексуальність, він наклав на себе руки.

Поширити у соц. мережах: