Osvitanova.com.ua

EtCetera дізнавався, чи повинен педагог, який викладає кілька предметів, проходити підвищення кваліфікації за кожним із них.

ПРЕДМЕТИ ІНВАРІАНТНОЇ СКЛАДОВОЇ

Інваріантна складова навчального плану сформована на державному рівні. Вона є обов’язковою для всіх загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від їх підпорядкування і форм власності

Вчителям, які підвищили кваліфікацію з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти, присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження.

ПРЕДМЕТИ ВАРІАТИВНОЇ СКЛАДОВОЇ

У варіативній складовій навчального плану передбачено додаткові години на вивчення предметів інваріантної складової, курси за вибором, індивідуальні та групові заняття, консультації.

Для предметів варіативної складової Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930 (далі – Типове положення про атестацію), не передбачено вимог щодо обов’язковості підвищення кваліфікації вчителями, які їх проводять.

У цьому випадку кваліфікаційна категорія поширюється на педагогічне навантаження варіативної складової, незалежно від підвищення кваліфікації.

ВИКЛАДАННЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ. Вчителі, які мають педагогічне навантаження з кількох навчальних предметів, атестуються лише з того, який викладають за спеціальністю. При цьому присвоєна кваліфікаційна категорія також поширюється на все педагогічне навантаження.

Утім, є одна умова: підвищення кваліфікації потрібно здійснювати саме з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти (п. 3.25 Типового положення про атестацію).

ОРГАНІЗАЦІЙНІ МОМЕНТИ. Органи управління освітою спільно з інститутами післядипломної педагогічної освіти повинні планувати курси підвищення кваліфікації вчителів, які викладають два і більше навчальних предмети, застосовуючи очно-дистанційні, дистанційні, варіативні та інші форми навчання, які органічно взаємоузгоджувалися б з процедурою атестації педагогічних працівників.

Про це йдеться в листі Міністерства освіти і науки України «Про застосування деяких норм Типового положення про атестацію педагогічних працівників» від 26.01.2011 № 1/9-44.

Поширити у соц. мережах: