Osvitanova.com.ua

У сучасному світі виграє той, хто не припиняє вчитися, швидко аналізує нову інформацію та адаптується. Наше навчання більше не обмежене періодом «школа-університет». Але як знаходити час на курси та книжки, коли у графік вже доводиться вписувати зустрічі з друзями?

The Village Україна спільно з девелоперською компанією KAN у другому матеріалі серії «Новий киянин» розповідає, як організувати саморозвиток і чому це схоже на заняття спортом.

Вікторія Прудник

Бренд-менеджерка Jagermeister, авторка Telegram-каналу «Лекции в коллекцию»

Світ так швидко змінюється, що потрібно адаптуватися. Я вважаю, що людина має бути освіченою у різних напрямках: книжки, фільми, вистави, навіть вечірки. Це все способи краще пізнати себе та світ.

Я працюю у сфері маркетингу і цікавлюся всім, що із цим пов’язано: від психології до комунікацій. Крім того, у мене непрофільна освіта вчительки математики, яка в певний момент стимулювала мене прокачати знання. Шукала щось одне, а в результаті знаходила ще більше нової цікавої інформації. Її стало так багато, що мені захотілося ділитися нею з іншими.

Так народився мій Telegram-канал «Лекции в коллекцию». У ньому я ділюся інформацією про те, як зробити життя більш свідомим і боротися з постійним стресом. Щоб викласти три пости на тиждень, я маю переслухати близько 30 лекцій.

Людина має бути освіченою у різних напрямках: книжки, фільми, вистави, навіть вечірки. Це все способи краще пізнати себе та світ.

Як організувати й налаштувати себе на самоосвіту?

Виробіть звичку

САМООСВІТУ Я ПЕРЕТВОРИЛА НА ЗВИЧКУ. Це як зі спортом: три рази на тиждень я ходжу в зал і не пропускаю занять. Навіть рано-вранці, коли йде дощ, я роблю над собою зусилля і встаю на тренування. І після закінчення відчуваю величезне задоволення. Так само із саморозвитком.

Нудьгуйте з користю

Художню літературу я спокійно читаю в метро. Навіть коли метро переповнене, а я сідаю на КПІ, у мене є Kindle, який не обтяжує сумку і підсвічується. Так можна читати хоч вночі на вечірці, хоч у транспорті. Якщо це складна книжка про психологію чи історію, то краще читати її в спокої вдома. І робити це повільно та вдумливо. Адже часто ми дуже швидко забуваємо усе, що прочитали.

У МАШИНІ Я МОЖУ СЛУХАТИ ВІРШІ, наприклад, Бродського. Або ж слухаю лекції, коли стою у заторах. Хоча є дослідження, що бути таким мультитаскером не дуже й добре. Тим паче, не варто сильно відволікатися від дороги. Тож головне місце для самоосвіти – дім. Де тихо, комфортно, спокійно і можна сконцентруватися. Це моє місце номер один.

Платіть за контент

Вважаю, що потрібно привчати себе до платного контенту. За продукт треба платити, це оцінка праці людини. Я намагаюся відповідально ставитися до книжок і купувати їх.

МЕНІ ДУЖЕ ПОДОБАЄТЬСЯ HARVARD BUSINESS REVIEW. Я часто його читаю, але частина матеріалів там платна. Спочатку мені було важко прийняти факт, що за статті треба платити. Але мій друг поділився зі мною своїм акаунтом, аби я спробувала. У результаті я просто «потонула» в тих текстах, могла у п’ятницю ввечері зависнути і не йти взагалі нікуди.

Не бійтеся починати з нуля

Чим складніші інформація та завдання – тим краще для мозку. Наприклад, багато хто шкодує, що в дитинстві не вивчив іноземну чи не грав на фортепіано.

САМЕ ВАЖКІ ТА НОВІ ЗАВДАННЯ СТИМУЛЮЮТЬ УТВОРЕННЯ НОВИХ НЕЙРОННИХ ЗВЯЗКІВ. Не треба боятися, що щось не вийде – усі спроби не будуть даремними, від цього мозок стане більш гнучким. Ви станете тільки кращими. Наприклад, я слухаю дуже різну музику: від панку до класики. Це робить життя цікавішим і тренує мозок.

 

Рухайтеся невеликими кроками

Як зібратися? Просто почніть. Поділіть книгу на частини і читайте по 10-20 сторінок на день. Із часом ви втягнетеся, а вкінці зрозумієте: «Я впорався!». Це мотивує рухатися далі. Як у спорті – поступово збільшуйте навантаження.

З ДОСВІДУ ЗНАЮ – РІЗНОСТОРОННЄ ЖИТТЯ ПРИНОСИТЬ БІЛЬШЕ ЩАСТЯ. Крім того, я гіперактивна людина, для мене найкращий відпочинок – перемкнутися на нове завдання.

Для спрощення завдань я розробляю власний UX-шлях. Наприклад, розбираю причини, що заважають мені більше читати. Це може бути: не знайшла чогось у друкованому вигляді; важко носити з собою; темно читати. Тоді усуваю перешкоди. Для прикладу, переходжу на електронну книгу.

Занотовуйте

Є просте правило: чим більше розумієш матеріал, тим легше його засвоювати. Якщо важко запам’ятати – розбивайте на кілька підходів. Допомагає виписування фактів та цитат у телефон чи блокнот. Цікаві факти я переказую друзям. Гугліть невідомі слова, виділяйте цитати ручкою чи зберігайте.

ВВАЖАЮ, ЩО «ПОВТОРЕННЯ – ОСНОВА НАВЧАННЯ» – ЦЕ НЕ ПРОСТО НАРОДНА МУДРІСТЬ. Повторення допомагає перевести знання із короткочасної пам’яті в довготривалу. Крім того, не забувайте: сон і спорт покращують нашу здатність вчитися. Як і час без гаджетів та інших факторів, що відволікають.

Відпочивайте

Для мене музика, концерти та вечірки – це повноцінна частина самоосвіти. Обирати тут можна на власний смак.

ЩЕ ОДНА РІЧ – ФІЗИЧНЕ НАВАНТАЖЕННЯ СТИМУЛЮЄ РОБОТУ МОЗКУ.Навіть незначне постукування ногами чи жування гумки підвищує рівень нейромедіаторів у мозку, які відповідають за уважність. Уявіть, що буде, якщо ви регулярно бігатимете чи будете плавати в басейні.

Не менш важливий сон, що відповідає за бадьорість, пам’ять, інтелект і загалом наш фізичний стан.

 

Звідки брати інформацію?

Якщо вас цікавить література

Телеграм-канали про літературу: «ПОЛКА» і «ТОЛЩЕ ТВИТТЕРА»; сайт «ГОРЬКИЙ».

Новинки видавництв: «НАШ ФОРМАТ», «ОСНОВИ», «ВИДАВНИЦТВО».

 

Якщо цікавитеся кіномистецтвом

Раджу ходити на фестивалі, наприклад:

• НОВЕ БРИТАНСЬКЕ КІНО

KYIVMUSICFILM

• AMERICAN INDEPENDENT FILM FESTIVAL

ВЕЧОРИ ФРАНЦУЗЬКОГО КІНО

 

Якщо хочете почитати про науку:

Раджу спробувати почитати та подивитися блоги популяризаторів науки:

легко про науку та технології – POPULAR SCIENCE

астрофізик – NEIL DEGRASSE TYSON

від психології до екології – CRASHCOURSE

філософ – АНДРІЙ БАУМЕЙСТЕР

журналістка – АСЯ КАЗАНЦЕВА

наукові експерименти – VSAUCE

 

Курси, окрім Coursera і TED:

Курси на різну тематику – PROMETHEUS

25 лекцій курсу «БІОЛОГІЯ ПОВЕДІНКИ ЛЮДИНИ» професора Стенфордського університету Роберта Сапольскі. Вже є 9 лекцій, і це кайф.

 

Сайти на різну тематику:

SENSE

«ДІМ ІННОВАЦІЙ»

THE ECONOMIST

«АНТРОПОГЕНЕЗ»

HARVARD BUSINESS REVIEW

NEWTONEW

Поширити у соц. мережах: