Osvitanova.com.ua

Cьогодні існує багато думок з цього приводу, але однозначної відповіді ми не маємо. Чому? Тому що у кожного “табору” (вчителів загальноосвітніх шкіл, вчителів альтернативних шкіл, батьків “старих” та “нових” поглядів на освіту) є свої обґрунтовані переконання та аргументи. Але чи багато дорослих замислюються над тим, що потребує сама дитина і як допомогти їй стати освіченою та щасливою людиною?

Тінейджери – це перш за все особистості. Кожна дитина абсолютно унікальна. Тому для гармонійного розвитку потрібен індивідуальний підхід в усіх сферах життя. Ми, як дорослі, можемо бути будь яких переконань, але як не крути, це прекрасно, що в сучасних освітніх реаліях України ми маємо вибір!

Якщо ваш вибір – хоумскулінг, то це чудова можливість організувати навчальний процес дитині так, аби встигнути абсолютно все: вивчити шкільні предмети, відвідати улюблені курси та спортивні секції. Звучить гарно, але не все так чудово та казково, зазвичай. В нашій освітній студії Educator навчається немало хоумскулерів. Після спілкування з ними ми можемо сказати, що для ідеального навчання вдома дітям зазвичай не вистачає самоорганізації та деяких навичок, які реально можуть змінити на краще навчання та самоосвіту загалом.

Для покращення освітнього процесу ми радимо звернути увагу на такі моменти:

Застосовувати в навчанні основи тайм-менеджменту та ефективно керуйте часом.

Створіть свій власний розклад на день за принципом ABCDE (від найважчих справ до найлегших). Також дуже зручно використовувати онлайн-планери, щоби візуалізувати свої задачі та ні про що не забувати (ToDoist або Any.do).

Зробити акцент на особистісний розвиток та основи комунікації.

Підлітки, які знаходяться на домашньому навчанні мають спільну проблему – недостатня соціалізація та “мало друзів”(за словами самих дітей). Тому, ми вважаємо, що для уникнення цієї проблеми дуже важливо відвідувати гуртки за інтересами та талантами, спортивні секції тощо. Розвиток комунікативних вмінь допоможуть знайти спільну мову з однолітками та дорослими, ефективно розв'язувати  конфлікти та будувати стосунки у будь якому віці.

Не боятися контрольних.

Поставте собі питання, чому моя дитина боїться навіть слова “контрольна” чи “іспит”. Зазвичай, діти бояться наслідків цієї самої контрольної, а не самих тестів та запитань: “Що скажуть батьки?”, “Я лузер”, “Я нічого не можу, навіть контрольну написати нормально не здатен”. Радимо не один раз проговорити із дітьми: “Контрольна – це тільки перевірка пройденої теми; це допоміжний знак для тебе і вчителя, щоб зрозуміти які теми потрібно повторити, що ти запам’ятав краще; погана оцінка не характеризує тебе, як особистість, просто тобі потрібно ще трошки повчити цю тему, яка тобі потрібна в цьому допомога?”.

Ефективно працювати з інформацією.

Інтернет та соціальні мережі можна максимально ефективно використовувати не тільки для розваг, але й і для навчання. Сучасні підлітки не представляють свого життя без інтернету. І це круто! Вже багато років технічний прогрес – неминуча дійсність. В необмеженій кількості доступної інформації є дуже багато плюсів, але й не меньше мінусів. Саме тому ваша дитина повинна знати про основи медіаграмотності та критичного мислення. Зверніть увагу на здобуття цих навичок.

Вивчіть основи скетчноутінгу.

Техніка скетчноутінгу допоможе дитині створювати  ідеальні конспекти за допомогою візуальних нотатків. Розібратися зі скетчноутінгом допоможе гуру скетчів Майк Роуді та його книга ”Візуальні замітки. Ілюстроване керівництво зі скетчноутінгу”. Пам’ятайте, скетчі можуть створювати всі люди, не тільки художники та ілюстратори. Ця техніка чудово тренує креативність.

Підліткам дуже важливо перейти з рівня залежності від вказівок дорослих на рівень прийняття рішень та відповідальності за своє життя.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: