Osvitanova.com.ua

Зручні багатофункціональні інтернет-ресурси, за допомогою яких можна організувати практичні роботи з будь-якого предмета, а також проводити інтегровані уроки чи створювати змістовні інтерактивні дидактичні матеріали.

А чи знаєте ви, що під час практичних занять учні засвоюють навчальний матеріал на 75%? У той же час, просто слухаючи вас, школярі запам'ятають лише 5% від того, що ви розповідали! Це наочно демонструє піраміда навчання, розроблена всесвідньо відомим британським фізіологом Едгаром Дейлом. І цим не варто нехтувати! Однак, механічне виконання певних дій, навряд чи буде ефективним способом навчання.

Хочете дійсно зацікавити учнів практичними роботами? Заохотьте їх до навчання, залучаючи сучасні онлайн-інструменти! Створюйте разом ребуси, пазли, стрічки часу, хмари слів, яскраву інфографіку, гіфки та інтерактивні зображення в онлайн-середовищі. 

1.«Ребуси №1»: генератор ребусів

«Ребуси №1» – українськомовна онлайн-платформа, за допомогою якої можна створювати власні ребуси чи розгадувати наявні на сайті.

Приклад дитячого ребуса (відповідь: ананас)

Ключові переваги «Ребуси №1»:

генератор ребусів дозволяє зашифрувати окреме слово або речення українською, російською чи англійською мовами; велика бібліотека готових різнотематичних ребусів, у тому числі математичних; довідкова інформація про символи, за допомогою яких створюються головоломки, та  історії складання ребусів; пояснення принципів побудови та секретів розгадування ребусів; генерування головоломок відповідно до рівня складності (для дітей чи дорослих).

2. Jigsawplanet: створення онлайн-пазлів

Jigsawplanet – безкоштовний онлайн-сервіс, за допомогою якого можна створювати власні пазли або збирати пазли-головоломки, вже створені кимось із користувачів, та ділитися ними у соціальних мережах чи вбудовувати у власний сайт.

Майстер-клас про те, як створювати онлайн-пазли за допомогою сервісу Jigsawplanet

Ключові переваги Jigsawplanet:

велика бібліотека різноманітних пазлів різного ступеня складності; налаштування рівнів складності відповідно до кількості пазлів та необхідності обертання фрагментів зображення; можливість створення власних пазлів із будь-якого зображення (можна обрати кількість пазлів від 1 до 300, форми пазлів та необхідність їх обертання); наявність плагінів, які дозволяють вбудувати створений пазл на сторінку власного сайту чи блогу; можливість відправити пазл-головоломку в соціальні мережі; створення власного профілю, де можуть зберігатися власноруч розроблені пазли та ігри; інтерфейс можна налаштувати однією з 23 мов (але українська не передбачена).

3. Imgonline: обробка світлин та створення мотиваторів

Іmgonline – безкоштовний онлайн-сервіс для комплексної обробки світлин із додаванням різноманітних спецефектів.

Ключові переваги Imgonline:

надзвичайна кількість зручних онлайн-інструментів для роботи із зображеннями (створення мотиваторів та демотиваторів, розрізання та поєднання світлин, накладання тексту на зображення, зміна розміру, створення 3D із 2D, побудова анімації, колажів та ін.); наявність додаткових інструментів (сканер тексту із зображення, генератор та сканер QR, Штрих-, DataMatrix кодів, конвертер файлів та ін.); інтуїтивно зрозумілий інтерфейс.

4. Word It Out: створення хмар слів

Word It Out – зручний у використанні англомовний онлайн-сервіс, за допомогою якого можна створювати різноманітні хмари слів.

Ключові переваги Word It Out:

сервіс є безкоштовним та не потребує реєстрації на сайті; кириличні шрифти не спотворюються при відображенні; є можливість обрати на власний смак 2 кольори – для тексту і фону; наявність функції вибору орієнтації сторінки та співвідношення сторін зображення; можливість виключати короткі слова із хмари; наявність кнопки випадкових налаштувань, завдяки якій можна генерувати різні варіанти відображення тексту; вільний доступ до скачування власноруч створеної хмари чи її поширення за допомогою посилання.

5. Canva: створення інфографіки

Canva – мультимовна онлайн-платформа, яка допомагає створити яскраву інфографіку, використовуючи велику бібліотеку дизайнерських шаблонів.

Майстер-клас про те, як працювати з онлайн-платформою Canva

Ключові переваги Canva:

велика бібліотека готових тематичних шаблонів (документи, презентації, логотипи, афіші, постери для соціальних мереж та ін.); широкий діапазон опцій редагування; наявність української в мовних налаштуваннях інтерфейсу; можливість командної роботи над одним проектом (до 10 осіб); зручні формати збереження готових проектів ( PNG, JPEG чи PDF); безкоштовне користування опціями платформи у 30-денний термін.

6. GIPHY: створення gif-зображень

GIPHY – безкоштовний англомовний онлайн-ресурс, за допомогою якого можна створювати власні gif-зображення чи використовувати готову базу сайту.

Ключові переваги GIPHY:

пошук за ключовими словами чи тегом; створення власного gif-зображення з відео чи добірки малюнків; наявність додаткових функцій (додавання тексту, графіки, зображень поверх основної анімації, вибір стилю тексту та гіфки, обрання часу початку та тривалості анімованого зображення у випадку, якщо гіфка створюється із відео).

7. TimeGraphics: створення стрічки часу

Time.Graphics – безкоштовний онлайн-сервіс, да допомогою якого можна створювати яскраві й змістовні таймлайни із додаванням фото, аудіо та відеоматеріалів.

Майстер-клас про те, як працювати з онлайн-платформою Time.Graphics

Ключові переваги Time.Graphics:

інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, який адаптується 7 мовами; швидке створення власного таймлайну у 4-5 кроків; широкий діапазон налаштувань опцій; інтеграція з іншими ресурсами (Google Maps, YouTube, Google Таблиці та інші); експорт готового проекту на комп'ютер, у соцмережі чи вбудування у власний сайт або блог. велика безкоштовна бібліотека проектів стрічок часу інших користувачів.

8. Thinglink: створення інтерактивних зображень

Thinglink – англомовний онлайн-сервіс, який дозволяє створювати інтерактивні зображення або відео з нанесенням міток із текстом, посиланням на інші ресурси, зображенням, аудіо, відео та іншим мультимедійним контентом.

Основи роботи з сервісом Thinglink (перегляд доступний із субтитрами будь-якою мовою)

Ключові переваги Thinglink:

велика база готових інтерактивних зображень, які були створені іншими користувачами, кожен з яких можна копіювати, а потім редагувати копію; широкий діапазон типів проектів (дозволяє створювати інтерактивні схеми, плакати, групові віньєтки, карти мандрівок, віртуальні екскурсії, навчальні посібники та ін.); проект можна редагувати у бідь-який час, використовуючи широкий діапазон опцій налаштувань; інтеграція з іншими ресурсами (YouTube, VimeoVideo, SoundCloud); можливість командної роботи над одним проектом; готовий проект можна зберігати онлайн, його можна поширювати в соцмережах, відправляти на електронну пошту або вбудовувати у власний сайт чи блог; можливість створення власного додатку Thinglink у Facebook.



Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: