Osvitanova.com.ua

Особливість людського розвитку, «альтернативний стан» чи хвороба? Науковці досі досліджують питання «Що таке аутизм?», втім свої відповіді на нього мають люди з розладом аутистичного спектру. Пропонуємо тези з лекції Розі Кінг, 19-річної ведучої, письменниці, сценаристки і спікерки TED Talks із синдромом Аспергера, яка розповідає, як аутизм дозволив їй бути собою.

Розі Кінг самотужки діагностувала у себе аутизм у 9 років, згодом це підтвердили лікарі. Її брат і сестра також мають аутизм, батьки Розі ведуть блог під назвою «My Perfectly Imperfect Family». Розі з дитинства прагнула змінити уявлення про аутизм, тому вже в 13 років стала ведучою власної програми «My Autism and Me» для BBC Newsround. У 2013 році шоу отримало спеціальну нагороду Emmy Kids Award, а Розі запросили стати спікеркою для TED Talks. Зараз 19-річна дівчина пише книгу про власний досвід боротьби зі стереотипами щодо синдрому Аспергера.

«У мене в голові тисячі таємних світів, що існують паралельно і водночас. Одна з моїх здібностей завдяки аутизму – це дуже яскрава уява. Так ніби я мандрую в двох вимірах. Є реальний світ, і є світ у мене в голові. Часом, він набагато реальніший, ніж все навколо. Мені легко звільнити свій розум, тому що я не намагаюся вкласти себе в «крихітну коробку» (прим. – рамки стереотипів)». «Люди часом асоціюють аутизм із пристрастю до математики, але я знаю багато аутичних людей, які обожнюють бути творчими. Стереотипи дуже часто, якщо не завжди, помилкові. Наприклад, безліч людей, думаючи про аутизм, негайно ж згадують фільм «Людина дощу». Є уявлення, що кожен аутист – Дастін Хофман (прим. – актор, який зіграв головного героя із синдромом Аспергера), але це неправда». «Люди так бояться різноманітності, що намагаються надати всьому навколо безліч дуже конкретних ярликів». «Задумайтесь, що таке «нормальний»? Що це означає? Уявіть, що найкращий комплімент, який ви коли-небудь чули – «Ого, ти такий нормальний». Але компліменти зазвичай наступні: «Ти винятковий», «Ти виділяєшся», «Ти вражаючий». Якщо люди мріють бути особливими, чому вони так прагнуть виглядати нормальними?». «Я би не проміняла свій аутизм ні на що в світі. Завдяки цьому я зробила для BBC документальний серіал, я працюю над своєю книгою, я виступаю тут, і все це неймовірно». «Я залишу вас з одним питанням: замість того, щоб карати все, що виходить за рамки норми, чому б не вітати унікальність і не підтримувати кожного, хто дає волю своїй уяві?».

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: