Osvitanova.com.ua

Денний сон добре впливає на психічний стан дитини, сприяє нормальному психологічному, інтелектуальному і фізичному розвитку, є ефективним засобом профілактики хвороб і вирішення емоційних психологічних проблем. Проте в організації дитячого сну є декілька спірних моментів, про них і поговоримо

На чому і де спати

Коли ми думаємо про сон в садочку, ми уявляємо собі окремі спаленьки з ліжечками і подушечками, викладеними у вигляді кораблика. Та власники садочків постійно замислюються над тим, як ефективніше використовувати площу. Тому на зміну окремим спальням приходять ліжка в групових кімнатах. Стають популярними ліжка-комодики, а потім і просто низькі ліжечка, які складаються одне на одне і займають мало місця в кутку.

Що відбувається в світі? В світі організації сну не приділяють стільки значення, як у нас. Діти часто сплять тільки якщо хочуть  і лягають просто на підлозі на матрац без білизни. В кращому випадку у дітей є свій окремий матрац і свій комплект білизни.

В санітарному регламенті  для дошкільних навчальних закладів 2016 року зазначено, що спальні мають бути обладнані безпечними стаціонарними ліжками, що відповідають зросту та віку дитини, при цьому бажано закріпити ліжко за кожною дитиною. У дошкільних навчальних закладах, де відсутні спальні приміщення, допускається використання розкладних ліжок з твердим рівним ложем або окремих матраців для дітей садового віку.

Чи краще для дітей спати на ліжках чи це не має особливого значення? Розглянемо всі аспекти.

Звідки взялися високі ліжка? Як відомо, раніше немовлята спали в колисках, які висіли посередині кімнати, досить високо від землі. На то було щонайменш дві причини. По-перше, так щури не могли нашкодити дитині, по-друге, так було тепліше, до ранку натоплена звечора хата остигала, а тепло, як відомо, піднімається вгору. Зараз, погодьтеся, таких проблем немає.

Гігієна? Як в ліжках, так і на матрацах діти сплять на індивідуальній білизні, яка регулярно переться.

Простір? Ми знаємо, що найважливіше для дитини дошкільного віку мати якомога більше місця для бігу та ігор. Будь-які ліжка займають простір. Особливо окремі спальні. Вони фактично займають простір, який використовується дві години на день і який додає вартості абонементу на садок, бо за кожен метр треба платити.

Престиж? Так! Наявність своєї спальні все ще додає балів садочку. Проте, враховуючи зарубіжний досвід, ситуація буде змінюватись.

Зручність? З ліжка дитина може впасти. В ліжках-комодиках діти повинні наступити на ліжка нижніх ярусів, щоб спуститись, тобто ходять по постілі інших дітей. З матрасиків або індивідуальних низьких ліжечок діти не бояться впасти і можуть легко самостійно вставати.

Спати чи не спати

Батьки завжди цікавляться, як вихователі вкладають дітей спати і часто скаржаться, що їхня дитина ніколи не спить вдень і що з цим робитиме садочок. Що робити садочку? Чи наполягати на денному сні?

Здоров'я: Дитині дошкільного віку дуже корисно спати вдень.

Вихователі: Вихователі під час денного сну можуть перепочити, якщо всі діти сплять. З тими, хто не спить, вихователям потрібно гратися і при цьому постійно заспокоювати, щоб вони не заважали спати іншим.

Діти, що сплять: Їм теж краще, коли всі діти сплять і їм ніхто не заважає.

Діти, що не хочуть спати: Такі діти хочуть, щоб поважали їхні інтереси. Те, що в садочку потрібно спати, є причиною номер один, чому діти не хочуть ходити в садочок (згідно з опитуванням дітей, що відвідують садочок Emily Club).

Батьки: Хочуть або а) щоб дитину вкладали в будь-якому разі; б) щоб не вкладали, якщо дитина не хоче; в) щоб не вкладали в жодному разі.

Садочок: Садочки обирають для себе різні варіанти. І, повірте, це не легкий вибір.

Як вкласти дитину спати

Що тільки вихователі в садочку не роблять, щоб вкласти дитину: і співають, і читають казки, і ставлять музику, і білий шум, і гладять спинку, і лягають поруч, і показують фотографію мами – це мінімум, який я бачила на власні очі. Впевнена, що у гарного вихователя великий арсенал методів вкладання. Стандарту тут немає.

Отже, для батьків зараз є широкий вибір садочків, які організовують сон по-своєму. А для садочків велике поле експериментувати і знайти свій варіант. Головне, пам’ятати: все, що ми робимо, має бути передусім в інтересах дитини.

Поширити у соц. мережах: