Osvitanova.com.ua

Вже зовсім скоро стартує новий навчальний рік. Для випускників шкіл та їх батьків це час, коли визначаються пріоритети та обирається вектор для майбутнього. Перехідною ланкою між шкільним та студентським життям є складання тестів ЗНО. Поговориимо про сенс ЗНО та зміни в ньому, які заплановані для випускників 2019 року.

ЗНО чи ДПА?

ЗНО є обов’язковою складовою для вступу до вищого навчального закладу і це факт. Кожний випускник обирає для себе, чи потрібно йому продовжувати навчання у вишах України. Але є ще таке поняття, як ДПА (Державна підсумкова атестація), яку необхідно проходити всім, хто отримує атестат про загальну середню освіту.

Починаючи з 2015 року, оцінки за ДПА враховуються в атестатах за результатами тесту ЗНО.  

Щоб скласти лише ДПА, не обов’язково писати весь тест ЗНО, потрібно лише написати необхідну частину тестів (яка саме частина залежить від предмету). Реєстрація на ДПА проходить так само, як і на ЗНО, а оцінки враховуються за 12-бальною шкалою та виставляються в атестаті.

У минулому навчальному році (випуск 2018) обов’язковими предметами для ДПА були:

українська мова і література (як бал ДПА зараховувалась частина з української мови);  математика (весь тест) або історія України (як бал ДПА зараховувались завдання за період ХХ – початок ХХІ століття) – за вибором випускника; один навчальний предмет за вибором випускника (математика, історія України, англійська, іспанська, німецька та французька мови, біологія, географія, фізика чи хімія).

Тож, якщо ви плануєте вступати до  закордонного вишу, вам не потрібні сертифікати ЗНО – вчіть лише ті блоки, які входять у ДПА, замість того, щоб витрачати час на повноцінну підготовку до ЗНО.

Більш детально ознайомитись із правилами складання ДПА за минулі роки, можна на сайті УЦОЯО  http://testportal.gov.ua.

Як обрати предмети ЗНО

Щоб вирішити, які предмети обрати для підготовки до ЗНО, необхідно ознайомитися з вимогами до сертифікатів ЗНО на обраній вами спеціальності.

Перш за все випускник повинен розуміти, яка професія (спеціальність, університет) приваблює його найбільше. Якщо зовсім не розумієте, чого хочеться (і це нормально, бо визначити свої орієнтири в 16 років досить складно), то радимо звернутись до профорієнтатора, який допоможе вам визначитися з напрямком.

Визначившись із спеціальністю, ви маєте проаналізувати заздалегідь ЗВО (заклади вищої освіти), які мають потрібні освітні програми. Огляньте рейтинги вишів, обов’язково відвідайте день відкритих дверей, при можливості поспілкуйтесь зі студентами та випускниками.

Зі своєї сторони ми рекомендуємо детально ознайомитись із сайтом www.vstup.info, де зазначаені всі виші країни, спеціальності, конкурсні пропозиції та коефіцієнти.

Нововведення у ЗНО 2019 року

Ще рано казати про зміни у ЗНО-2019, більш конкретні відомості будуть на початку навчального року, але медіа та працівники освіти вже зараз говорять про заплановані інновації. Тож ми розповімо про НАЙОЧІКУВАНІШІ зміни у ЗНО на наступний рік:

Подача сертифікатів до ВНЗ

Цього року кількість максимальних заяв до вступу на бюджетні місця зменшилась з 9 до 7 заяв на 4 спеціальності. Тому ми не виключаємо того, що наступного року кількість можливих заяв буде скорочена.

Дворівневий іспит з іноземної мови

Планується введення завдань академічного та профільного рівнів. Також з 2019 року ЗНО з іноземних мов може увійти в число обов'язкових для всіх випускників. Зараз його здають тільки ті, хто навчався в профільному класі, а також школярі, яким для вступу до ВНЗ на обрану спеціальність потрібно сертифікат з балами з іноземних мов.

Адаптація ЗНО для дітей-інвалідів по зору.

З наступного року планується створення тестів, адаптованих до дітей-інвалідів по зору. Для них матеріали будуть друкувати за допомогою шрифту Брайля.

Виключення тестування з російської мови з переліку предметів ЗНО.

Зміна мінімального балу для отримання сертифікату ЗНО

У минулому році змінилась кількість мінімальних балів для отримання сертифікату ЗНО, у цьому році також очікуються зміни, а поки що давайте ознайомимось із вимогами минулого року:

українська мова та література - 24 тестових бали з 104;

історія України - 27 тестових балів з 94;

математика - 11 тестових балів з 62;

хімія і фізика - мінімум 17 тестових балів з 80;

біологія - 23 тестових бала з 76;

географія - 27 тестових балів з 92;

англійська, французька, іспанська, німецька мови - 14 балів з 56 можливих.

P. S. Ми дуже радимо не залишати підготовку до іспитів на останній момент, оскільки найкращі результати приносить систематична та спланована робота. Тому починайте свої заняття вже зараз. Ви завжди можете звернутися до репетиторів освітньої студії з підготовки до ЗНО Educator і займатися особисто, в парі, або в групі. 

І остання порада: якщо ваша дитина не  знає, що робити у майбутньому, нехай робить тільки те, що виходить у неї найкраще.
Успіхів!

Поширити у соц. мережах: