Osvitanova.com.ua

2-3 липня 2018 у Харків злетілися "білі ворони" від освіти з усієї України. Тут прогриміла, вражаючи своїм розмахом і озвученими цілями, Четверта національна (не) конференція для шкільних педагогів

Головна ідея цієї події - дати активним, ініціативним педагогам, які постійно прагнуть до розвитку, вчитися, спілкуватися, обмінюватися досвідом, створювати горизонтальні зв'язки і відчувати підтримку один одного.

А основним акцентом Четвертої (не) конференції EdCamp є навчання, засноване на цінностях.

Показово, що подія національного масштабу проходить у Харкові і саме це місто стає щорічним центром для інноваційного навчання українських педагогів.

Цього року сюди з'їхалося більше тисячі вчителів з усієї країни, щоб вчитися, вчити, знайомитися і знайомити зі своїми здобутками.

"Усе буде по-білому"

Таким був головний слоган (не) конференції, а символом її вже давно  є біла ворона. І кожен, хто потрапляє на цю тусовку вчителів, зрозуміє відразу, звідки такі символи та слогани. Адже поки, на жаль, ініціативні, неспокійні,  закохані у свою справу вчителі, які постійно у пошуку та у пізнанні, - явище не таке вже й часте. Радше, це виняток. Але коли потрапляєш у місце зльоту таких унікальних птахів, то крім навчання і набуття досвіду, отримуєш багато надії: і на якісні глобальні зміни освіти в Україні, і на трансформацію суспільства і, взагалі, на те, що все "буде по-білому".

Цього року 4мама.юа стала інформаційним партнером події і відвідала його вперше. Вражень так багато, що аж ніяк неможливо вмістити їх в одну статтю. Тому їх буде кілька, включаючи інтерв'ю зі спікерами з Фінляндії, США, Німеччини та Ізраїлю

Ірина Міньковська, Олександр Елькін, Олена Масалініна - головні особи команди EdCamp на відкритті (не)конференції.

А зараз ми спробуємо показати настрій, драйв, об'ємність події. І навіть буде трохи претензій.

Пунктиром про головне

Почнемо з найважливішої претензії: там було занадто мало однієї голови і двох ніг. Про це говорили всі учасники (не)конференції. Потрапити на все найцікавіше було неможливо, із тієї причини, що цього цікавого було занадто багато:).

21 локація працювала одночасно, у кожній із них виступали, проводили майстер-класи, вели бесіди різні спікери на найрізноманітніші теми у сфері освіти і виходячи за її межі (питання дискримінації, наприклад, виходять далеко за межі освітньої системи, як і питання цінностей нашого суспільства).

Представленість спікерів вражає: США, Ізраїль, Німеччина, Естонія, Фінляндія і практично всі регіони України...

Флоріс Кут - інноватор та інженер гри з Нідерландів.

Хадлі Фергюcон - співзасновниця світового руху EdCamp і гості (не)конференції.

Маргарет Ресфельд - засновниця інноваційної "Бірюзової школи" із Німеччини.

Підтримати подію EdCamp приїхала і Міністерка МОН Лілія Гриневич, та Уповноважений Президента України із прав дитини  Микола Кулеба, а також ряд інших офіційних осіб.

Лілія Гриневич - Міністр МОН України виступає на відкритті (не) конференції.

Пані міністерка стала причиною аншлагу в найбільшому залі (не) конференції під час "Відвертої розмови". Вчителі ставили питання, отримували відверті і розгорнуті відповіді. Багато питань залишилося без відповіді через обмеження у часі, але учасників та учасниць запевнили, що всі вони будуть опубліковані на сайті НУШ.

Відкриття було грандіозним і дуже змістовним. ТТа, погодьтеся, дуже красивим:)

Нові методики, інноваційні підходи, відкриття, презентація книг, автограф-сесії, дискусії, відкриті уроки - форматів теж було багато, кожен підбирав собі щось своє, швидко навчившись орієнтуватися у "програмках" розміром з афішу або у спеціальному додатку attentify, в якому був розклад, усі спікери і теми, а також - міні-соцмережа для білих ворон:)

Наша улюблена авторка дитячих книг Таня Стус на автограф-сесії.

Книга "Письмонавтика", яку вона представляла, створена "проти голослів'я, стереотіпів і штампів шкільної літературної освіти".

Наші досягнення

Незважаючи на насичений графік, 4мамі вдалося взяти кілька інтерв'ю. Першим, кого інтерв'ювала наша головний редактор Оксана Шевченко, був американський автор світових бестселерів для дітей про цінності і складні питання Ітан Борітцер. Ми побачили декілька вже виданих книг-білінгвів для українських дітей.

Як знайти відповіді на складні питання "Що таке любов?", "Що таке Бог?" і "Що таке смерть?" і багато інших, і чому автор 15 років шукав видавця у США для своїх творів, ми розповімо в інтерв'ю, яке зараз на стадії розшифровки.

Розповімо ми і про "бірюзову школу" Маргарет Росфельд та про фінський досвід із перших вуст Еса Сінівуорі і Каісу Хельмінен, а також будемо поступово висвітлювати і діяльність "білих ворон" України.

Що буде після?

Вчителі отримали знання, нові контакти, літературу і натхнення, щоб використовувати це в роботі. Тепер вони точно зможуть краще вчити дітей, розповідати про інноваційні методи колегам-учителям, ділитися досвідом і набутими знаннями і з тими, і з іншими. Розповісти про те, як це виходить, педагоги повинні до 30.09.18, написавши міні-звіт для EdCamp

І все буде по-білому! Ми в цьому впевнені.

Український EdCamp

Він другий у світі після США і входить в EdCamp Foundation із 32 країн. Центр організації EdCamp Ukraine в Харкові, але провести міні-EdCamp можна в будь-якій точці України. Адже осередки перетворень, ціннісних змін, освітніх трансформацій повинні з'являтися всюди, тоді ми можемо розраховувати на активні зміни і у сфері освіти, і в країні в цілому.

Кожен учитель і вчителька, які приїхали до Харкова, поїхали з (не) конференції повними сумками літератури:), а також з ідеями, знаннями і бажаннями впроваджувати все це в життя. І це, дійсно, дарує багато надій.

На завершальній вечірці Вікторія Андрієвська озвучила результати свого невеликого дослідження цінностей українських вчителів і вчительок.

Головні наші цінності - відносяться до базових. Час для цінностей вищого порядку ще не прийшов, але саме такі події, як (не) конференція EdCamp допомагають усьому суспільству ставати більш зрілим. Адже вони впливають на зміни в освітній системі, а від освіти залежить і рівень зрілості суспільства.

Тому... зростаймо разом!

Фото: організатори

Поширити у соц. мережах: