Osvitanova.com.ua

Ми любимо повторювати, що "Все геніальне — просте", і водночас продовжувати пошуки складних варіантів чи шляхів вирішення певних питань. Показником того, що не варто так робити, є система освіти в Японії. 

Ця країна — одна із найуспішніших та найрозвинутіших в світі, і такою її робить не хтось, а самі її жителі. То, можливо, вони знають якийсь секрет, що допомагає в цьому?

Якщо в когось виникло таке запитання, згадаєте знову фразу "Все геніальне — просте".

Отож, чого нам варто повчитись в японців, щоб теж не пасти задніх? Почнемо з освіти!

1. Спочатку манери, потім — знання

В японських школах учні не складають жодних іспитів, поки їм не виповниться 10 років, тобто до 4 класу. Протягом цього періоду вони здають невеликі тести.

Вважається, що ціль перших 3 років в школі — не судити дітей за знання, а навчити їх хороших манер та розвинути характер. Дітей вчать поважати інших людей, бути добрими з тваринами та природою. Вони також вчаться як бути щедрими, співчутливими та чуйними. Окрім цього, їх також навчають витривалості, самоконтролю і справедливості.

2. Навчальний рік починається 1 квітня

В той час, як в більшості шкіл та університетах навчальний рік починається в вересні або жовтні, в Японії це — квітень.

Перший день в школі там дуже часто співпадає з одним із найкрасивіших явищ в природі — цвітінням вишень.

Навчальний рік в Японії поділений на 3 семестри: 1 квітня — 20 липня, 1 вересня — 26 грудня та 7 січня — 25 березня.

Діти, які навчаються в Японії мають протягом літа 6 тижнів канікул. Окрім цього, у них є двотижневі перерви взимку та на весні. 

3. В більшості шкіл нема прибиральників

В японських школах учні самі прибирають в класах, кафетеріях та туалетах. Їх ділять на невеликі групи та розподіляють задання протягом року. 

Згідно із японською системою освіти, прибирання за собою вчить дітей працювати в команді і допомагати один одному, а ще таким чином вони вчаться поважати свою роботу та роботу інших.

4. В школах готують стандартизовані обіди, які учні з’їдають в класі

Японська система освіти робить все можливе, щоб забезпечити учнів здоровою та збалансованою їжею. В державних початкових та середніх школах обід готують відповідно до стандартизованого меню, яке розробляють не лише кваліфіковані кухарі, але й фахівці в області охорони здоров’я. Учні їдять в класі разом з вчителем. Це допомагає налагодити позитивний зв’язок між ними.

5. В Японії популярні позашкільні семінари

Для того, щоб потрапити в хороший навчальний заклад, більшість японців відвідують підготовчу школу або приватні позашкільні семінари, які проводяться ввечері. 

Незважаючи на те, що у японських учні 8-годинний навчальний день, вони вчаться також протягом вихідних та канікул. То ж не дивно, що в Японії дуже рідко дітей залишають у тому ж класі на ще один рік.

6. Крім звичайних предметів учні вивчають японську каліграфію та поезію

Принцип японської каліграфії, або шодо, полягає в намочуванні бамбукової кисті в чорнило та використання її для написання ієрогліфів на рисовому папері. Для японців — це ціле мистецтво, яке не менш популярне, ніж традиційний живопис.

Хайку — одна із форм національної поезії, в якій використовуються прості вирази, щоб передати глибокі емоції. Такі заняття вчать дітей поважати їхню культуру та традиції.

7. Учні носять шкільну форму

Майже у всіх середніх школах від учнів вимагають носити форму. Завдяки цьому в навчальному закладі усувається соціальний бар’єр. А ще — шкільна форма згуртовує дітей.

8. Рівень відвідуваності шкіл в Японії досягає 99,99%

Мабуть, кожен із нас прогулював уроки в школі, але японські учні не роблять цього. Вони навіть не спізнюються на заняття. Окрім цього, близько 91% школярів завжди слухаються вчителів. От скажіть, в якій ще країні зможуть похвалитись такою статистикою?

9. Результат випускного тесту вирішує майбутнє учня

Після закінчення середньої школи японські учні здають дуже важливий екзамен, який вирішує їхнє майбутнє. Випускник може обрати один коледж, де б він хотів вчитись, однак цей заклад має певний бал для вступу. Якщо майбутній студент не набирає його, то не проходить.

Конкуренція дуже висока — лише 76% випускників шкіл продовжують навчання після школи. І це не дивно, адже навіть період підготовки до вступу в ВИШ називається в Японії “екзаменаційне пекло”.

10. Роки в коледжі — найкращі роки в житті японців

Пройшовши через “екзаменаційне пекло”, майбутнім студентам хочеться неабияк відпочити. Тому дуже часто роки навчання в коледжі називають канікулами перед влаштуванням на роботу. 

Ну що — нічого складного, чи не так?!

Поширити у соц. мережах: