Osvitanova.com.ua

Вашій дитині вже виповнилося 7-8 років, і ви вирішуєте вперше його відправити в дитячий табір. Така поїздка - хороший привід навчити дитину навичкам самостійного поведінки і дати йому можливість їх застосувати. Бажання розширювати межі спілкування і вивчати нові простори, є одними з провідних потреб у дітей цього віку. Тому хочу поділитися деякими рекомендаціями, які допоможуть як вашій дитині, так і особисто вам отримати задоволення від першої самостійної поїздки вашої дитини.

  1. «Захоплююча подорож» - обговоріть з дитиною його майбутню поїздку. Потрібно враховувати, що перша поїздка несе в собі для дитини багато невідомих чинників, що викликає в ньому багато напруги. Важливо прояснити дитині інформацію про його майбутню поїздку, щоб він міг заспокоїтися. Як можна яскравіше, використовуючи уяву, розкажіть дитині, куди саме він їде, покажіть йому фотографії цього місця. Разом вивчіть сайт табору з описом і отзивамі.Расскажіте дитині, хто з дорослих буде оточувати його в цей час, і що вони будуть робити для нього. Поясніть дитині, що він буде робити в таборі в цей час, чому навчиться і з ким познайомитися. Обов'язково розкажіть дитині, коли саме він повернеться додому, і як ви його зустрінете. Вся ця інформація допоможе дитині сформувати ментальні кордони його подорожі, допоможе йому відчувати себе спокійно і впевнено в новому для нього місці.
       2. «Ми будемо на зв'язку !!!» - домовтеся з дитиною про систему вашої з ним зв'язку в цей період часу. Розкажіть дитині, що в таборі у нього буде дуже насичена програма і можливо він буде дуже зайнятий своїми справами, тому вам потрібно домовитися про обумовленому часу для телефонного зв'язку, щоб розповісти один одному про події дня. Обговоріть разом, хто йому зможе допомогти зв'язатися з вами в разі відсутності телефону. Придумайте разом вашу персональну зв'язок думками і почуттями, наприклад, з ранку ви будете посилати один одному подумки посмішку, а перед сном подумки посилати побажання про солодкі сни. Цей прийом допоможе дитині переживати розставання з вами спокійним і природним шляхом, знаючи, що ви весь час на зв'язку. Коли ви будете телефонувати, ви зможете поділитися один одному, як ви подумки посилали свою любов і турботу один одному.
      3. «Чемодан - Мандрівник» - збирайте валізу для дитини разом з ним. Перетворіть ці збори в захоплюючу гру і приділіть цьому процесу достатньо уваги. Пам'ятайте, що дитина буде сам розпоряджатися своїми речами і якщо він буде їх знати «в обличчя», йому самому буде дуже зручно. Можна разом написати список речей кольоровими фломастерами і приклеїти всередині валізи. Для кожної речі придумайте свою історію, коли її можна надягати і як вона може стати в нагоді дитині в таборі. Наприклад, в піжамі ти будеш спати, Шкарпетки міняти будеш кожен день, Сандалики зручно в теплу і жарку погоду, а якщо дощик у тебе є Чоботи-скороходи. Тепла курточка рада буде зігріти тебе прохолодним ввечері. Кілька разів зберіть і розберіть чемодан, даючи можливість дитині самій розповісти для вас історію для кожної речі. Потім опинившись сам зі своїми речами, дитина зможе зорієнтуватися і допомогти собі з вибором одягу.
      4. «Частинка Дому» - порадьте дитині взяти з собою його власну улюблену річ, яка допоможе йому відчувати підтримку і турботу сім'ї на відстані. Це може бути іграшка або улюблена книжка. Це може бути ваша загальна фотографія, яку він зможе покласти біля своєї тумбочки. Дайте дитині можливість подумати, що йому дорого і цінно і зробити вибір однієї, двох речей і самому упакувати їх. Запропонуйте придумати і пошукати сувенір, який він зможе привезти з табору додому, щоб потім згадувати про це цікавому часу. Розкажіть йому, що це може бути що завгодно, його малюнок або будь-яка саморобка, зроблена на занятті. 

  

      5. «Можу все розповісти» - розкажіть дитині правило, що в таборі він може говорити про себе і свої потреби з вожатими і вчителями, коли немає поруч батьків. Поясніть дитині, що він може, на початку, соромитися розповісти про щось необхідному для себе і це природно. Тому він може вибрати довірена особа з вожатих або вчителів, хто йому дуже сподобатися, з ким він зможе поділитися своїми думками і почуттями. Потренуйте дитини, що і як він може сказати, якщо йому потрібна допомога, якщо він недобре себе почуває, якщо сумує або нудьгує, якщо з чимось не згоден, якщо стурбований або посварився з одним. Так само не забудьте потренувати дитини, що і як він може сказати, якщо він задоволений, якщо він має якесь захоплення, йому подобатися і він хоче спробувати ще раз.
«Дружня атмосфера» - розкажіть дитині про те, що в таборі будуть такі ж діти, як і він і, що з ними можна буде подружитися. Обговоріть, що може допомагати налагоджувати дружні стосунки з новими хлопцями. Запитайте, з ким би він хотів познайомитися? Спробуйте пограти з ним в уявну гру «Я твій новий друг», в якій він буде пробувати знайомитися з вами, як з новим другом. Попросіть його розповісти про себе, про захоплення, що йому подобатися і розкажіть про те, що подобатися вам. Запропонуйте йому придумати подаруночки для своїх нових друзів, які він може взяти з собою і подарувати їх в таборі того, кому захоче. Скажіть, що він зможе вам розповісти про своїх нових друзів, коли буде дзвонити з табору.

Перша поїздка вашої дитини, це завжди хвилююча подія, як для самої дитини, так і для батьків. Спільна підготовка допоможе пережити вам загальне хвилювання і отримати незабутній досвід для майбутнього. Ваша щира залученість в підготовчий процес і збори в табір допоможе дитині пережити майбутній досвід самостійності з великим натхненням і користю.
Бажаю успіхів!!!

Факадей Віра Романівна,
психолог-консультант інноваційного англомовного табору DEC camp, провідний фахівець з питань психологічного консультування Міжнародної компанії DEC-education

Поширити у соц. мережах: