Osvitanova.com.ua

Емоційним інтелектом (EQ) називають здатність людини розуміти та керувати емоціями, які відчуває вона і ті, хто поруч.

Люди, які вміють керувати своїми почуттями, показують кращі результати в роботі: їм простіше приймати рішення і брати на себе відповідальність. Уміння читати і аналізувати емоції допомагає налагоджувати контакт, колективну «атмосферу», створювати сприятливі умови як собі так і оточуючим. Наприклад, якщо зуміти вчасно розпізнати ту чи іншу емоцію співробітника – можна вирішити проблему ще на етапі зародження.

Психолог Е. Торндайк ввів поняття соціального інтелекту. timetoast.com

Високий рівень емоційного інтелекту може стати в нагоді людям з високими кар’єрними амбіціями. Як мінімум для того, щоб контролювати свої емоції, які іноді не вчасно «б’ють через край».

Роздуми про емоційний інтелект йдуть досить давно: в античні часи давньогрецький філософ Платон звернув увагу на важливість емоцій у процесі навчання.

На початку XX століття американський психолог і педагог Едвард Торндайк ввів поняття так званого соціального інтелекту як «здатність розуміти людей, чоловіків і жінок, хлопчиків і дівчаток, уміння поводитися з людьми і розумно діяти у відносинах з людьми». З 1960-х почалася систематизація знань Торндайка і його попередників.

Тоді ж з'явилося єдине поняття емоційного інтелекту (EQ)

Чітких метрик для оцінки EQ (по аналогії з IQ) поки що немає. Але є певний набір характеристик особистості, який допомагає визначити приблизний рівень.

Основні складові емоційного інтелекту:

1 Самосвідомість

Її можна назвати фундаментом емоційного інтелекту. Це здатність людини усвідомлювати свої емоції, вміти аналізувати і правильно їх тлумачити.

Важливо усвідомити свій емоційний стан. Фото: Shutterstock

2 Володіння собою

Уміння зберігати емоційний баланс, особливо в критичних ситуаціях. Володіти емоціями не означає пригнічувати їх у собі. Важливо відчути і усвідомити свій емоційний стан і діяти відповідно до нього.

3 Соціальна свідомість

Простими словами, це – вміння розуміти оточуючих людей. Допомагати їм з урахуванням їх емоційного стану.

4 Управління взаємовідносинами

Це здатність будувати контакти та взаємодіяти з оточуючими людьми, враховуючи емоційний стан не окремо взятої людини, а цілого колективу.

В даний час існує безліч тестів і характеристик для виявлення в собі того чи іншого рівня емоційного інтелекту. До рис людей з низьким рівнем емоційного інтелекту відносять невпевненість у всіх проявах, зайву самокритичність і нездатність до комунікації з оточуючими.

Розвинений емоційний інтелект може значно спростити життя. Фото: Shutterstock

У людей з високим рівнем емоційного інтелекту часто зустрічаються такі риси як самодисципліна, відповідальність, вміння пристосовуватися до навколишнього середовища.

Поза сумнівом, важливо розвивати рівень свого емоційного інтелекту. Це може значно спростити життя і допомогти просуванню по кар’єрних сходах. Про те, як можна розвинути EQ, читайте в наступному матеріалі.

Поширити у соц. мережах: