Osvitanova.com.ua

У більшості охочих скласти IELTS виникають сумніви, чи можливо отримати високий бал без допомоги репетиторів чи мовних курсів. Відповідь однозначна: так. Тож розповідаємо, як це зробити на досвіді авторів цього тексту, які склали тест із першої спроби на 8.0 з 9 (отримавши при цьому максимальні 9 балів у двох секціях).

 

Зважившись на непросте рішення складати тест самостійно, можна зробити відкриття: у бібліотеках, книгарнях та інтернеті достатньо матеріалів для підготовки до IELTS. Проте в цьому ж і проблема: з’являється відчуття хаосу, і незрозуміло, з чого почати і на що звернути увагу. Тож ми спробували все систематизувати і створити інструкцію, якої нам бракувало.

Speaking

Найважливіше в цій секції – практика. Розмовляй англійською з друзями, бери участь у розмовних клубах, наприклад, в America House. Повторюй фрази з улюблених англомовних програм чи фільмів, щоб тренувати вимову та вивчити усталені вирази. Твоє завдання – навчитися говорити максимально плавно, багато і без значних зупинок.

Заведи словник з поділом слів та ідіом за темами, які можуть трапитися в тесті. Ми виділили такі:

Тем може бути більше, але ці – основні.

Потрібні слова та вирази можна шукати на інтернет-ресурсах, присвячених підготовці до IELTS (у розділі Vocabulary). На наш погляд, найзмістовнішими є IELTS Speaking та IELTS Liz.

Не намагайся запам’ятати по 200 слів на кожну тему! Краще виписати по 20-50 тематичних слів, але бути певним, що під час іспиту, коли хвилюєшся перед екзаменатором, ти їх точно згадаєш.

Тренуй свій словниковий запас. Чим частіше ти повторюєш слова, тим краще. Тобі має стати в пригоді безкоштовний ресурс Memrise, де є добірки Vocabulary for IELTS, Cambridge Vocab for IELTS або IELTS High Score Vocabulary List. З ними не доведеться «зазубрювати» слова, адже навчання відбувається за допомогою флеш-карток. Навіть 15 хвилин щоденних тренувань суттєво поліпшать твій словниковий запас.

Переглянь теми, які траплялися на реальних тестах протягом останніх кількох тижнів. На практиці питання на Speaking нерідко повторюються в різних країнах, тож гріх цим не скористатися. Питання можна відстежувати на тих самих ресурсах, що і Vocabulary (тут і тут).

Одна з типових проблем під час тесту – це брак ідей, коли не знаєш, що відповісти на запитання.Фантазуй та уявляй собі те, про що говориш. Практикуй технологію 3D. Її суть полягає в тому, щоб сформувати відповідь у вимірі трьох часів: минулого, теперішнього і майбутнього. Наприклад, розповідь про улюблений відпочинок можна розпочати з того, що в дитинстві тобі подобалися піші прогулянки, потім сказати, що сьогодні ти віддаєш перевагу читанню в парку, але в майбутньому хочеш спробувати скелелазіння. Деталізуй кожну частину, пояснюй, чому тобі подобається кожен вид відпочинку, як ти обираєш його зараз чи на майбутнє і так далі. Можна вказати спогади, які пов’язані з кожним заняттям.

Записуй свої відповіді на диктофон і прослуховуй, повторюючи цикл кілька разів, поки відповідь не буде цілком задовільною.

Міксуй вивчені слова та вирази з різних тем. Наприклад, слова з теми Technology сміливо (хоч і не завжди) можна використати в запитаннях про найважливіший винахід людства, твої хобі, вади шкільної освіти чи твої улюблені речі.

 

Writing (Academic module)

Попроси оцінити твої есе друзів, які вже складали IELTS. Якщо такої можливості немає, можеш порівнювати свої твори зі зразками відповідей, які є на різних ресурсах. Ми використовували для цього IELTS Material, а корисні поради загалом для цієї (і не тільки) секції є на engVid.

Складай план своєї відповіді, інакше вона може вийти хаотичною і нелогічною.

Вчи не тільки слова, а й синоніми. Наприклад, для опису різких чи значних змін у трендах можна вживати sharply, dramatically, significantly, drastically, а для поступових – steadily, gradually. Синоніми можна вживати і для позначення цифрових показників: замість a quarter of можна сказати 25 per cent, 1 in 4 або 1 out of 4.

Використовуй аркуш для відповіді (answer sheet) у підготовці. По-перше, пиши відповіді тільки там: так ти зрозумієш, скільки часу та місця на папері потрібно для написання. По-друге, пиши олівцем, адже краще стерти написане гумкою, ніж викреслювати ручкою і втратити дорогоцінне місце на аркуші. По-третє, залишай хоча б один рядок після кожного абзацу, якщо тобі раптом спаде на думку дописати якусь ідею або висновок.

Перевіряй кількість слів. Якщо у твоїх відповідях буде суттєво менше слів, ніж 150 для Writing task 1 і 250 для Writing task 2, то це може загрожувати зниженням балів. Тому, коли часу достатньо, перевір приблизну кількість слів, помноживши кількість слів у рядку на кількість рядків. Приблизно в рядку по 5-7 слів.

Пам’ятай про правило play safe, коли готуєш есе. Використовуй лише ті конструкції та слова, які не викликають сумнівів.

Listening

Передусім – це тест на багатозадачність. Правильно заповнити пропущені слова й обрати правильні варіанти відповідей, паралельно слухаючи запис, – непросто. Тож грай на випередження. У тебе буде достатньо часу, щоб ознайомитися з тестовими завданнями перед виконанням. Починай це робити одразу, щойно екзаменатори дозволяють розгорнути зошити з тестами. Не слухай записані аудіоінструкції: ти і так їх чудово знаєш. Натомість читай і підкреслюй ключові слова у запитаннях та варіантах відповідей. Ти завжди маєш бути «попереду» аудіозапису хоча б на чотири запитання. Більше – краще. Тоді ти зможеш передбачити, які питання вимагають вписування чисел, адрес, дат тощо, а отже, сфокусуватися на пошуку потрібної інформації під час аудіювання.

Інструкція критично важлива під час тесту. Подивись кількість слів або чисел, які потрібно вказати у відповіді. Тут можливі різні варіанти: одне слово та/або число, не більше двох слів та/або чисел, не більше трьох слів та/або чисел і так далі. Одразу познач олівцем потрібну кількість напроти завдання. Так ти не зробиш прикрих помилок, переносячи відповіді у форму, коли тобі точно буде не до уважного перечитування інструкції.

Тренуйся писати числа та імена під диктування. Насамперед попрактикуй написання «традиційних» англійських імен і прізвищ (чудові дорібки є тут і тут). Крім того, переглянь правила вимови телефонних номерів та адрес, зокрема вживання double і triple у випадках, коли цифри чи букви у слові повторюються.

Попрактикуйся в позначеннях інформації з мап. Це один із найпідступніших типів завдань у секції аудіювання. Переконайся, що ти зможеш швидко зорієнтуватися в позначенні сторони світу (North/South/East/West), розміщенні (at the top/at the bottom/opposite) або іншій інформації. Проводь олівцем за напрямками й точками на карті під час аудіювання, щоб слідкувати за описом.

Звертай увагу на поширені пастки. Наприклад, буває, що в діалозі один з учасників повідомляє інформацію (найчастіше – номер телефону, адресу, час або ім’я), а пізніше виправляється. Як у цьому випадку:

– Is it OK to meet at 9 pm?
– Yes, 9 pm works fine for me… Oh, I’ve just remembered I have a late meeting, could we make it half past ten instead?

Зрештою, відповіддю на питання «Коли співрозмовники домовилися зустрітися?» буде не 9 pm, а 10.30 pm.

Ще одна пастка – великий проміжок між відповідями, особливо в останній і найскладнішій, четвертій частині аудіювання. Минає 30 секунд діалогу, ти не чуєш потрібної відповіді й думаєш, що потрібну інформацію вже пропущено, тому починаєш панічно читати наступні запитання і втрачаєш хід розмови. У таких випадках пам’ятай: тебе намагаються збити з пантелику! Зосередься і уважно слухай.

Щоб не припуститися помилок, пов’язаних з написанням великих чи малих літер, наприклад, у власних назвах, заповнюй аркуш для відповідей лише великими літерами.

Ця секція – саме той випадок, коли practice makes perfect. Тож практикуйся якнайбільше та якнайчастіше. 12 книг Cambridge IELTS буде більш ніж достатньо для цього. Почати варто з відносно нових шостої чи сьомої книг. Пам’ятай, що практикуватися варто без навушників: під час реального тестування у величезному залі сидітиме, цілком можливо, більше сотні учасників.

Reading

Теми надзвичайно різні. Вони варіюються від контролю за безпекою польотів у США до будови лазерів, тож під час підготовки якомога більше читай. Оточуй себе англійською: наприклад, зробиBBC Learning English домашньою сторінкою браузера, проглядай сторінки великих медіа – The Economist, New Scientist. Дуже радимо послухати подкаст 6 Minute English від BBC. Це короткі тематичні записи з акцентом на вивченні нових слів, які не заберуть багато часу, але принесуть тобі чимало користі. Чим більший словниковий запис, чим більше синонімів ти знаєш, тим легше даватиметься Reading.

Багато лайфхаків для Listening працюють і для Reading, особливо щодо підкреслювання ключових слів та позначок про кількість слів або чисел, які ти маєш вписати чи обрати.

Проскануй текст, щоб зрозуміти загальну ідею уривка, щойно розгорнеш зошит із запитаннями. Максимум – прочитай перше речення кожного абзацу, але відведи на це не більше 2 хвилин. У жодному разі не читай увесь текст: у тебе просто не стане часу. Звісно, окремі частини тексту доведеться читати детально, але загалом Reading не про глибоке розуміння всієї інформації, а про вміння знаходити відповіді. Тож відразу переходь до запитань: підкреслюй ключові слова у запитаннях та відповідях, а потім шукай схожий контекст у тексті.

Насторожено сприймай прості шляхи: коли у відповіді трапляється те саме слово, що і в абзаці, це ще не означає, що правильну відповідь знайдено. Навпаки тебе можуть знову намагатися збити з пантелику. Пам’ятай, що ти шукаєш перефразовані вирази, а не ідентичні слова.

І нарешті найважливіше: дослухайся до порад, пробуй різні варіанти, але намагайся зрозуміти, що найкраще працює саме для тебе.

Успіхів!

Поширити у соц. мережах: